ΓΔ: 2071.47 -1.43% Τζίρος: 37.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:44:41
Σημαία Τουρκίας κυματίζει
Η εθνική σημαία της Τουρκίας κυματίζει, σύμβολο εθνικής ταυτότητας και πολιτικής σημασίας.

Το PKK ανακοινώνει πλήρη αποχώρηση δυνάμεών του από την Τουρκία

Το PKK ανακοίνωσε την απόσυρση των δυνάμεών του από την Τουρκία και τη μεταφορά τους στο Βόρειο Ιράκ, ζητώντας από την Άγκυρα να λάβει νομικά μέτρα για την ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο.

Η κουρδική οργάνωση PKK ανακοίνωσε την απόσυρση όλων των δυνάμεών της από την Τουρκία και τη μεταφορά τους στο Βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκήρυξης του ένοπλου αγώνα κατά της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο όρος Καντίλ, όπου βρίσκεται η επιχειρησιακή βάση του PKK στο Βόρειο Ιράκ. Η οργάνωση δημοσίευσε φωτογραφία που απεικονίζει 25 αντάρτες, συμπεριλαμβανομένων οκτώ γυναικών, οι οποίοι είχαν ήδη μεταβεί από την Τουρκία στο Ιράκ.

Το PKK κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, έπειτα από έκκληση του Τούρκου εθνικιστή ηγέτη και κυβερνητικού εταίρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αλλά και τη θετική ανταπόκριση του φυλακισμένου αρχηγού του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Τον Ιούλιο, η οργάνωση είχε προχωρήσει σε συμβολική κίνηση καλής θέλησης, καίγοντας ορισμένα όπλα.

Τα τελευταία χρόνια, το PKK δεν είχε αναπτύξει ένοπλη δράση εντός Τουρκίας, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι "η τρομοκρατική δράση του PKK εντός της Τουρκίας έχει τελειώσει".

Η παρούσα ανακοίνωση του PKK επιβεβαιώνει αυτή την εξέλιξη.

Σε πρώτη αντίδραση από την τουρκική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε ότι οι αρμόδιες κρατικές αρχές θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή της απόφασης, διασφαλίζοντας την αποχώρηση των μελών του PKK από την Τουρκία προς το Ιράκ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Μοτζταμπά Χαμενεΐ: Δεν φταίει το Ιράν για τις επιθέσεις σε Ομάν και Τουρκία

Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ, νέος ηγέτης του Ιράν, δήλωσε ανήμερα Πρωτοχρονιάς πως η χώρα του δεν ευθύνεται για τις πρόσφατες επιθέσεις σε Ομάν και Τουρκία, κατηγορώντας το Ισραήλ και τονίζοντας τις καλές σχέσεις με τις δυο χώρες.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Επιστρατεύουμε τα πάντα για την ειρήνη στην Τουρκία

Ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία κινητοποιεί κάθε μέσο για αποκλιμάκωση στην περιοχή, κατηγορώντας το Ισραήλ για αποσταθεροποίηση, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της διπλωματίας με φόντο τον πόλεμο Ιράν-ΗΠΑ/Ισραήλ.
Σημαίες Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΡ: Αντίδραση στις αμυντικές κινήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο

Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Χουσεΐν Γιαϊμάν, επέκρινε την ενίσχυση της ελληνικής άμυνας στα νησιά του Αιγαίου, δηλώνοντας πως «τα όπλα δεν αρκούν κόντρα στην ενότητα των Τούρκων» και τόνισε τη σημασία της διπλωματίας έναντι της έντασης.