ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
Η Τζόρτζια Μελόνι μιλάει σε δημοσιογράφους με φόντο τις σημαίες Ιταλίας και ΕΕ.

Ιταλία: Η αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις για διαπραγματεύσεις Μελόνι με ΗΠΑ

Στην Ιταλία ξέσπασε πολιτικό ζήτημα μετά από retweet του Τραμπ, που υποστηρίζει πως η Μελόνι παρακάμπτει την ΕΕ για εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ. Η αντιπολίτευση ζητά διευκρινίσεις, ενώ η κυβέρνηση τονίζει ότι οι δασμοί είναι ευρωπαϊκή αρμοδιότητα.

Σημαντικό πολιτικό ζήτημα έχει ανακύψει στην Ιταλία, μετά από retweet του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτηση που υποστηρίζει ότι η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σκοπεύει να παρακάμψει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να υπογράψει απευθείας συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Το θέμα αφορά τους εμπορικούς δασμούς, ενώ γίνεται λόγος και για περιορισμό της στήριξης της Ιταλίας προς την Ουκρανία.

Η ιταλική αντιπολίτευση, από το Δημοκρατικό Κόμμα έως τους Οικολόγους και τα Πέντε Αστέρια, κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει άμεσα τη θέση της, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς «σοβαρότατους».

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι απάντησε ότι «η Ιταλία συνεργάσθηκε ανέκαθεν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον αρμόδιο επίτροπό της». Παράλληλα, πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης σημείωσαν πως οι διαπραγματεύσεις για τους εμπορικούς δασμούς αποτελούν αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι πρόσφατα η Ιταλία ξεκίνησε και έναν διμερή διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αντικείμενο τις εξαγωγές ζυμαρικών, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή δυσβάστακτων δασμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θέλω να δω σύντομα τον Τραμπ, συνεχίζονται οι συνομιλίες στο Παρίσι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα να συναντηθεί σύντομα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Ζητά σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας από ΗΠΑ και Ευρώπη έναντι πιθανής ρωσικής επίθεσης.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θέλω σαφήνεια για εγγυήσεις και συνάντηση με Τραμπ σύντομα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα να συναντηθεί σύντομα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Ζητά σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας από ΗΠΑ και Ευρώπη έναντι πιθανής ρωσικής επίθεσης.
Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ αμφισβητεί Μόσχα: Δεν νομίζω ότι έγινε πλήγμα σε κατοικία του Πούτιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε αμφιβολίες για τις ρωσικές καταγγελίες ότι η Ουκρανία επιτέθηκε με drone στην κατοικία του Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας πως «δεν πιστεύει» ότι το περιστατικό συνέβη όπως περιγράφεται.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Δεν με ενθουσιάζει ο Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Τραμπ δήλωσε απογοητευμένος από τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας πως σκότωνει πολλούς ανθρώπους. Είπε επίσης ότι δεν συζήτησαν για τον Μαδούρο στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία πριν τη συνάντηση με Ζελένσκι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ανεπίλυτα τα ζητήματα Ντονμπάς και Ζαπορίζια στο ειρηνευτικό σχέδιο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η διαχείριση του Ντονμπάς και του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια παραμένουν ανοιχτά ζητήματα στο ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων, μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.