ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:37:21
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
Φώτο: Shutterstock

Ιταλία: Η αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις για διαπραγματεύσεις Μελόνι με ΗΠΑ

Στην Ιταλία ξέσπασε πολιτικό ζήτημα μετά από retweet του Τραμπ, που υποστηρίζει πως η Μελόνι παρακάμπτει την ΕΕ για εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ. Η αντιπολίτευση ζητά διευκρινίσεις, ενώ η κυβέρνηση τονίζει ότι οι δασμοί είναι ευρωπαϊκή αρμοδιότητα.

Σημαντικό πολιτικό ζήτημα έχει ανακύψει στην Ιταλία, μετά από retweet του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτηση που υποστηρίζει ότι η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σκοπεύει να παρακάμψει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να υπογράψει απευθείας συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Το θέμα αφορά τους εμπορικούς δασμούς, ενώ γίνεται λόγος και για περιορισμό της στήριξης της Ιταλίας προς την Ουκρανία.

Η ιταλική αντιπολίτευση, από το Δημοκρατικό Κόμμα έως τους Οικολόγους και τα Πέντε Αστέρια, κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει άμεσα τη θέση της, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς «σοβαρότατους».

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι απάντησε ότι «η Ιταλία συνεργάσθηκε ανέκαθεν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον αρμόδιο επίτροπό της». Παράλληλα, πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης σημείωσαν πως οι διαπραγματεύσεις για τους εμπορικούς δασμούς αποτελούν αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι πρόσφατα η Ιταλία ξεκίνησε και έναν διμερή διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αντικείμενο τις εξαγωγές ζυμαρικών, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή δυσβάστακτων δασμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δηλώνει τη στήριξή του στον Πασινιάν για τις εκλογές στην Αρμενία

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη στήριξή του στον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ενόψει των εκλογών στις 7 Ιουνίου, τονίζοντας την αλλαγή προσανατολισμού της χώρας προς τη Δύση, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο.
Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο Μερτς είχε «καλή» τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ

Ο Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε ότι είχε «καλή συνομιλία» με τον Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν και την Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου, της ειρήνης και τη συνεργασία ΗΠΑ-Γερμανίας ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πλησιάζει

Ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία για κοντινό τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι Μόσχα και Κίεβο θα συμφωνήσουν. Παρόμοια άποψη είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο Πούτιν για το τέλος της σύγκρουσης.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ιταλία δεν μας στήριξε όταν τη χρειαζόμασταν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Ιταλία δεν στήριξε τις ΗΠΑ όταν χρειάστηκαν βοήθεια, σχολιάζοντας την αποστολή ιταλικού ναρκαλιευτικού στα Στενά του Ορμούζ, ενώ εξετάζει μείωση Αμερικανών στρατιωτών σε ιταλικές βάσεις.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας 9-11 Μαΐου, με αναστολή εχθροπραξιών και ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων ανά χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ελπίδες για επίσκεψη απεσταλμένων Τραμπ στην Ουκρανία για συνομιλίες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα Αμερικανοί διαπραγματευτές θα επισκεφθούν την Ουκρανία για να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες ειρήνης, τονίζοντας ότι αναμένει εκπροσώπους των ΗΠΑ μέχρι το καλοκαίρι.