ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας

Αποχωρεί ο επικεφαλής των ΗΠΑ για τη Λατινική Αμερική

Ο ναύαρχος Άλβιν Χόλζι, επικεφαλής της SOUTHCOM, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει πρόωρα και θα συνταξιοδοτηθεί στις 12 Δεκεμβρίου, μετά από 37 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς να εξηγήσει τα αίτια της απόφασής του.

Ο ναύαρχος Άλβιν Χόλζι, επικεφαλής της SOUTHCOM, του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τη Νότια και Κεντρική Αμερική, ανακοίνωσε την πρόωρη συνταξιοδότησή του, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του. Η αποχώρησή του, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου, έρχεται έπειτα από μόλις έναν χρόνο στη θέση και μετά από «37 και πλέον χρόνια» υπηρεσίας στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ναύαρχος Χόλζι είχε την ευθύνη για επιχειρήσεις στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο των οποίων έχουν πληγεί τουλάχιστον έξι σκάφη που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, μετέφεραν ναρκωτικά. Η επιχείρηση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης αμερικανικής στρατηγικής κατά της διακίνησης ναρκωτικών στην Καραϊβική, με τη συμμετοχή επτά πολεμικών πλοίων, πυρηνοκίνητου υποβρυχίου και μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Πηγή του πρακτορείου Ρόιτερς ανέφερε ότι υπήρξαν εντάσεις μεταξύ του ναυάρχου Χόλζι και του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, με το ενδεχόμενο καθαίρεσης του αξιωματικού να εξετάζεται. Η αποχώρηση του Χόλζι ακολουθεί σειρά παραιτήσεων ή απομακρύνσεων ανώτατων αξιωματικών φέτος, μεταξύ των οποίων και ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, πτέραρχος Τσαρλς Μπράουν.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις κατά ταχύπλοων που φέρονται να μετέφεραν ναρκωτικά. Η νομιμότητα αυτών των επιχειρήσεων, ειδικά σε διεθνή ύδατα, αμφισβητείται έντονα. Επικριτές της αμερικανικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για «εξωδικαστικές δολοφονίες» και παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, για διακίνηση ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ και έχει διπλασιάσει την αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του στα 50 εκατ. δολάρια. Το Καράκας απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν «αλλαγή καθεστώτος» με πρόσχημα τη διακίνηση ναρκωτικών, στοχεύοντας στα πλούσια αποθέματα πετρελαίου της χώρας.

Ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι έδωσε εντολή στη CIA για μυστικές επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα, εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση Μαδούρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Θετική η πρόοδος στις συνομιλίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης Βενεζουέλας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και επαναλαμβάνει το αίτημα για απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αθώοι για συνωμοσία βασανιστηρίων δήλωσαν ο Μαδούρο και η σύζυγός του

Ο Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες δήλωσαν αθώοι στις ΗΠΑ για νέες κατηγορίες συνωμοσίας βασανισμού πολιτικών αντιπάλων. Οι κατηγορίες αφορούν κατάχρηση εξουσίας και εντολές βασανιστηρίων κατά το 2014.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Μαδούρο στο δικαστήριο για κατηγορίες βασανισμού αντιπάλων

Ο Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες θα παρουσιαστούν σήμερα σε αμερικανικό δικαστήριο για νέες κατηγορίες βασανισμού πολιτικών. Έχουν δηλώσει αθώοι, ενώ η ακρόαση θα γίνει στο Μανχάταν στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδας.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κατηγορίες για βασανιστήρια κατά αντιφρονούντων σε Μαδούρο και σύζυγο

Οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν νέα κατηγορία για «διάπραξη βασανιστηρίων» στον Νικολάς Μαδούρο και τη σύζυγό του, που κρατούνται στη Νέα Υόρκη, επιπλέον των ήδη υπαρχουσών για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή.
αναμμένο κερί πένθους
ΔΙΕΘΝΗ

Εκδήλωση στη Βενεζουέλα για τα θύματα των σεισμών της 24ης Ιουνίου

Περίπου 400 άτομα τίμησαν με λευκά κεριά τα θύματα των δύο σεισμών στη Βενεζουέλα, 100 μέρες μετά την τραγωδία, στον χώρο όπου κατέρρευσε συγκρότημα κατοικιών στην Καραμπαγιέδα, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη των αδικοχαμένων.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Νεκρός σε σύγκρουση ανταρτών Κολομβίας με αστυνομία

Σύγκρουση μεταξύ ανταρτών ELN και της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς στη δυτική Βενεζουέλα τη Δευτέρα άφησε έναν νεκρό και πέντε τραυματίες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ FundaRedes. Είναι το πρώτο παρόμοιο επεισόδιο μετά την ανάληψη εξουσίας από τον νέο πρόεδρο της Κολομβίας.