ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:48:58
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια

Ζαπορίζια: Απόφαση για επισκευές στη μονάδα ενδέχεται ακόμη και αύριο

Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε πως ίσως αύριο αποφασιστεί παύση των εχθροπραξιών για επισκευές στις γραμμές ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια. Η «σιγή» θα επιτρέψει εργασίες τόσο σε ρωσικές όσο και σε ουκρανικές περιοχές.

Αξιωματούχος της Ρωσίας ανέφερε ότι ενδέχεται να ληφθεί απόφαση για παύση των εχθροπραξιών ακόμη και αύριο, Παρασκευή, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επισκευές στις εξωτερικές γραμμές ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο στην Ουκρανία, σύμφωνα με κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, Αλεξέι Λίκατσεφ, δήλωσε ότι η εφαρμογή μιας «περιόδου σιγής» θα μπορούσε να επιτρέψει την αποκατάσταση ζημιών σε δύο γραμμές παροχής ρεύματος στον σταθμό. Η μία γραμμή βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχει η Ρωσία, ενώ η άλλη σε περιοχή υπό ουκρανικό έλεγχο.

«Είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση που απαιτεί μια καλή ισορροπία. Είναι πολύ πειραματικό, πολύ προκαταρκτικό, (…) είναι πιθανόν μια απόφαση αυτού του είδους να εφαρμοστεί ήδη από αύριο», σημείωσε ο Λίκατσεφ.

Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Παρά το γεγονός ότι δεν λειτουργεί για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξαρτάται από το εξωτερικό δίκτυο για την ψύξη του πυρηνικού υλικού και την αποτροπή σοβαρού ατυχήματος.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε πως αναμένει να ξεκινήσουν σύντομα οι επισκευές για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, καθώς η τρέχουσα κατάσταση δεν θεωρείται «βιώσιμη».

Ο Ραφαέλ Γκρόσι τόνισε ότι συνεχίζει να συμβουλεύει Ρωσία και Ουκρανία να ξεκινήσουν τις απαραίτητες εργασίες τις επόμενες ημέρες.

Ο σταθμός αποσυνδέθηκε από το δίκτυο στις 23 Σεπτεμβρίου για δέκατη φορά, με αυτή να είναι η μεγαλύτερη περίοδος πλήρους αποσύνδεσης από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Αυτή τη στιγμή, η μονάδα στηρίζεται σε επτά γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης για τη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας και την ψύξη των έξι αντιδραστήρων. Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ υπογράμμισε την ανάγκη επισκευής των γραμμών παροχής ρεύματος και στις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου.

Σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, η πυρηνική ασφάλεια διατηρείται, καθώς το πυρηνικό καύσιμο ψύχεται επαρκώς και τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν φυσιολογικά.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση στον σταθμό είναι «υπό έλεγχο», μετά από ανησυχητικές δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την αποσύνδεση του σταθμού από το δίκτυο και για κινδύνους πρόκλησης πυρηνικού ατυχήματος λόγω επιθέσεων στην περιοχή.

Ο Γκρόσι έχει επισημάνει ότι «ένα πυρηνικό ατύχημα δεν θα ήταν προς το συμφέρον καμίας από τις δύο πλευρές» και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της σύνδεσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Τα ουκρανικά πλήγματα σε Ρωσία παρατείνουν τον πόλεμο στην Ευρώπη

Το Κρεμλίνο απορρίπτει την εκτίμηση Τραμπ ότι η κλιμάκωση των ουκρανικών επιθέσεων μπορεί να οδηγήσει τη Μόσχα σε διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας για παράταση του πολέμου πάλι,
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές πηγές: Ο Πούτιν προσανατολίζεται σε κλιμάκωση στην Ουκρανία

Ο Πούτιν απορρίπτει τις ειρηνευτικές προτάσεις για Ουκρανία, ενισχύοντας τη θέση του μετά τις ουκρανικές επιθέσεις με drones. Πηγές αναφέρουν ότι προβλέπεται περαιτέρω κλιμάκωση και παραμένει στόχος η κατάληψη του Ντονμπάς.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο εισαγγελέας Ουκρανίας: Δεν ευθύνεται το Κίεβο για τη δολιοφθορά Nord Stream

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας διέψευσε κάθε ανάμειξη της Ουκρανίας στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream το 2022 και πρότεινε κοινή έρευνα με τη Γερμανία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής Ουκρανών αξιωματούχων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ουκρανικό χτύπημα σε δύο ρωσικές δεξαμενές πετρελαίου

Η Ουκρανία έπληξε δύο ρωσικές δεξαμενές πετρελαίου μακριά από το μέτωπο, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ενώ ανέφερε και επιθέσεις σε αντλιοστάσιο στην Ούφα και τερματικό στη Ροστόφ ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα καταγγέλλει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για στήριξη της Ουκρανίας

Η Μόσχα καταδίκασε τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ υπέρ της Ουκρανίας στη σύνοδο της Άγκυρας ως «ανεύθυνες», κατηγορώντας τους Ευρωπαίους συμμάχους για προετοιμασία ένοπλης σύγκρουσης και ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης στην Ευρώπη.