ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη
Εστιασμένη ματιά σε μικροτσίπ που απεικονίζει τη σύνδεση τεχνητής νοημοσύνης με την τεχνολογία ημιαγωγών.

Η Κίνα αντιδρά στον ολλανδικό έλεγχο της Nexperia για τους ημιαγωγούς

Η Κίνα αντέδρασε έντονα στην παρέμβαση της Ολλανδίας στην εταιρεία ημιαγωγών Nexperia, που ανήκει σε κινεζικό όμιλο, υποστηρίζοντας πως η ενέργεια αυτή παραβιάζει τις αρχές της αγοράς και εγείρει γεωπολιτικά ερωτήματα.

Η Κίνα εξέφρασε σήμερα την έντονη αντίθεσή της στην απόφαση των ολλανδικών αρχών να αναλάβουν τον έλεγχο της εταιρείας ημιαγωγών Nexperia, η οποία ανήκει σε κινεζικό όμιλο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, η ενέργεια αυτή θεωρείται ότι παραβιάζει τις αρχές της αγοράς και τις συμβατικές συμφωνίες.

Η ολλανδική κυβέρνηση επικαλέστηκε νομοθεσία που χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου για να αιτιολογήσει την παρέμβασή της, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ερωτήματα στον γεωπολιτικά κρίσιμο τομέα των ημιαγωγών, καθώς πρόκειται για μια αγορά με ιδιαίτερη σημασία για την παγκόσμια τεχνολογική αλυσίδα.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Χε Γιονγκτσιάν, «η κινεζική πλευρά αντιτάσσεται κατηγορηματικά στην απόπειρα της ολλανδικής πλευράς να διευρύνει καταχρηστικά την έννοια της εθνικής ασφάλειας και να επέμβει άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις επιχειρήσεων λαμβάνοντας διοικητικά μέτρα».

Η εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι «αυτή η πρωτοβουλία της Ολλανδίας όχι μόνο παραβιάζει το πνεύμα των συμβατικών συμφωνιών και των αρχών της αγοράς, αλλά πλήττει επίσης σοβαρά το ολλανδικό εμπορικό περιβάλλον. Αυτό θα βλάψει όχι μόνο την ίδια την Ολλανδία, αλλά και άλλους».

Η Nexperia, η οποία στο παρελθόν αποτελούσε τμήμα της ολλανδικής εταιρείας Philips, εξαγοράστηκε το 2018 από την κινεζική Wingtech Technology. Η εταιρεία απασχολεί 12.500 εργαζόμενους και διαθέτει εγκαταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ άλλων σε Τόκιο, Ντιτρόιτ, Παρίσι, Νέο Δελχί και Σιγκαπούρη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Nexperia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ολλανδία δεν σχολιάζει για Nexperia, σε εξέλιξη οι συνομιλίες με Πεκίνο

Η ολλανδική κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις φήμες για ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με εξαγωγές της Nexperia από την Κίνα. Τονίζει διαρκή διάλογο με Κίνα και διεθνείς εταίρους για επίλυση θεμάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα μικροκυκλωμάτων.
Μικροτσίπ σε εργαστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ολλανδία πήρε τον έλεγχο της Nexperia από κινεζικά χέρια

Η Ολλανδία ανέλαβε τον έλεγχο της Nexperia λόγω φόβων διαρροής τεχνολογίας στη κινεζική μητρική Wingtech, προκαλώντας πτώση 10% της μετοχής της στη Σανγκάη. Η παρέμβαση έγινε «κατ’ εξαίρεση» για σοβαρές διοικητικές ανεπάρκειες.
BYD ηλεκτρικά αυτοκίνητα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η ηλεκτροκίνηση: Τέσσερις χώρες ηγέτες παγκοσμίως

Η Κίνα κυριαρχεί στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ η Νορβηγία πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. Η έρευνα της PwC δείχνει ότι η ελλιπής κρατική στήριξη επιβραδύνει την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης σε αρκετές χώρες.
Ποδόσφαιρο σε γήπεδο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τβέντε έμεινε στο 0-0 με την Τέλσταρ για τη 12η αγωνιστική

Η Τβέντε έμεινε χωρίς νίκη για τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι, φέρνοντας 0-0 με την Τέλσταρ στην 12η αγωνιστική της Eredivisie, χάνοντας έδαφος για τα ευρωπαϊκά μπαράζ. Και οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν με δέκα παίκτες.