ΓΔ: 2345.34 0.72% Τζίρος: 277.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Στο 16% μπορεί να εκτοξευθεί η ανεργία στις ΗΠΑ

Η αναστολή της λειτουργίας του μεγαλύτερου μέρους της οικονομίας των ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας προκαλεί σοκ ιστορικών διαστάσεων, το οποίο ενδέχεται να ωθήσει την ανεργία να φθάσει το 16% ή και ακόμη υψηλότερα.

Το lockdown που επιβλήθηκε απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού σφυροκόπησε την αμερικανική οικονομία, οδηγώντας στο κλείσιμο εκατοντάδων εταιρειών κι εκτοξεύοντας την ανεργία, με τον Κέβιν Χάσετ, σύμβουλο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί τα οικονομικά να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι το μεγαλύτερο σοκ που έχει υποστεί ποτέ η οικονομία μας, νομίζω. Θα δούμε ένα ποσοστό ανεργίας που θα πλησιάσει ύψη που είχαμε να δούμε από τη Μεγάλη Ύφεση, τη δεκαετία του 1930».

Πριν υποστεί το χτύπημα της πανδημίας, το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κυμαινόταν σε χαμηλό πεντηκονταετίας, περί το 3,5%. «Νομίζω ότι το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί αλματωδώς, σε επίπεδο πιθανόν γύρω στο 16% ή ακόμη υψηλότερο, στην επόμενη έκθεση για την απασχόληση» που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την 8η Μαΐου και θα περιέχει τα δεδομένα του Απριλίου για την αγορά εργασίας, τόνισε ο Χάσετ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ήδη 26,5 εκατομμύρια Αμερικανοί  έχουν υποβάλει αιτήσεις για να λάβουν επίδομα ανεργίας από τα μέσα Μαρτίου. Οι πωλήσεις λιανικής, οι κατασκευές νέων κατοικιών και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχουν καταρρεύσει.

Η υπηρεσία προϋπολογισμού του Κογκρέσου (Congressional Budget Office, CBO) προβλέπει ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 40% σε ετήσια βάση, ενώ το τρίτο τρίμηνο η ανεργία θα κορυφωθεί, φθάνοντας το 16%. Ακόμη και την επόμενη χρονιά, η CBO προειδοποιεί πως η ανεργία κατά μέσον όρο δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 10%.

Ο ίδιος επισήμανε πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο θα φθάσει επίσης σε «έναν μεγάλο αριθμό». «Νομίζω πως το επόμενο δίμηνο, τα πράγματα θα μοιάζουν φρικτά. Θα δείτε αριθμούς πιο άσχημους απ’ ό,τι έχετε δει ποτέ», προειδοποίησε ο Χάσετ, αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ. Θα χρειαστούν «μεγάλες, μελετημένες» πολιτικές τομές για να ξεπεραστεί η κρίση και ο κόσμος να γίνει «αισιόδοξος ξανά», πρόσθεσε.

Οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου θέλουν να καταρτίσουν πέντε ως έξι προτάσεις που θα υποβληθούν από την προεδρία στο Κογκρέσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής σφαγής, σημείωσε ο Χάσετ. «Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες τρεις ως τέσσερις εβδομάδες, όλοι θα συσπειρωθούμε και θα καταρτίσουμε ένα σχέδιο που θα μας δώσει την καλύτερη πιθανότητα για μια ανάκαμψη που θα έχει σχήμα V», δήλωσε ο Χάσετ στο ABC. «Δεν νομίζω ότι θα το επιτύχουμε αυτό εάν δεν περάσει άλλο ένα πακέτο στέρεων νόμων» από το Κογκρέσο, πρόσθεσε.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ήδη ενέκρινε δημόσιες δαπάνες ύψους 3 τρισ. δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού και να στηριχθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι.

Αναμένεται να δοθεί πλέον μάχη όσον αφορά την ομοσπονδιακή βοήθεια στις πολιτειακές και τις τοπικές αρχές, οι προϋπολογισμοί των οποίων έγιναν κομμάτια εξαιτίας της βουτιάς των εσόδων από τη φορολογία, την ώρα που λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 55.000 ανθρώπους, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης πλέον πλησιάζουν με γοργό ρυθμό το εκατομμύριο. Μόνο η πόλη της Νέας Υόρκης θα χρειαστεί ομοσπονδιακή βοήθεια 7,4 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσει τη ζημία από την πανδημία, υπολόγισε χθες Κυριακή ο δήμαρχός της, ο Μπιλ ντε Μπλέιζιο.

Αν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να έχει την πρόθεση να στηρίξει πολιτείες και πόλεις, ορισμένοι στο κόμμα του, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, μοιάζουν απρόθυμοι ως απορριπτικοί, επικαλούμενοι το βουνό του ομοσπονδιακού δημόσιου χρέους. Ο Μακόνελ δήλωσε μάλιστα πως οι πολιτείες θα ήταν προτιμότερο να κηρύξουν πτώχευση.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση Τραμπ θα ταχθεί υπέρ της χορήγησης βοήθειας ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις πολιτείες, τόνισε πως η στήριξη αυτή θα πρέπει να έχει τη στήριξη και των δύο κομμάτων, όταν ερωτήθηκε σχετικά σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Fox News. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Θα νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Αν πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα, θα το κάνουμε», είπε ο Μνούτσιν, προσθέτοντας ωστόσο ότι «θα το κάνουμε μόνο εάν έχουμε υποστήριξη κι από τα δύο κόμματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιλινόι εντάσσεται στο δίκτυο ΠΟΥ για επιδημίες, παρά τις αντιρρήσεις Τραμπ

Η πολιτεία Ιλινόι των ΗΠΑ εντάσσεται στο Δίκτυο Συναγερμού του ΠΟΥ για τις επιδημίες, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ. Το Ιλινόι είναι δεύτερη μετά την Καλιφόρνια που αψηφά την ομοσπονδιακή απόφαση.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επίσημη αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Οι ΗΠΑ αποχωρούν επίσημα από τον ΠΟΥ, αψηφώντας προειδοποιήσεις και αμερικανικό νόμο για την καταβολή 260 εκατ. δολαρίων. Ο Τραμπ επικαλείται αποτυχία του ΠΟΥ στη διαχείριση κρίσεων και παγώνει τη χρηματοδότηση.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ελιζέ: Διάψευση ισχυρισμών Τραμπ για αυξήσεις τιμών φαρμάκων

Το Μέγαρο των Ηλυσίων διέψευσε κατηγορηματικά ισχυρισμούς του Τραμπ πως ο Μακρόν αύξησε τις τιμές φαρμάκων στη Γαλλία, τονίζοντας ότι αυτές ρυθμίζονται από την Κοινωνική Ασφάλιση και παραμένουν σταθερές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανοίγει μέτωπο κατά των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε εκστρατεία κατά των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των πρόσθετων σακχάρων, προτρέποντας τους πολίτες να καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά και φυσικά τρόφιμα, με κύριο υποστηρικτή τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ.
Ντόναλντ Τραμπ πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Παίρνω περισσότερη ασπιρίνη, δεν κοιμάμαι σε συμβούλια

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε στη Wall Street Journal ότι παίρνει υψηλότερη δόση ασπιρίνης, η οποία προκαλεί τους μώλωπες στο χέρι του, αγνοώντας τις ιατρικές συστάσεις, και αρνήθηκε ότι κοιμάται σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Καρκινικά κύτταρα αίματος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πέθανε η εγγονή του Κένεντι, Τατιάνα Σλόσμπεργκ, στα 33 της

Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ, εγγονή του Τζον Φ. Κένεντι, πέθανε στα 35 της χρόνια, λίγο καιρό μετά τη διάγνωση με σπάνια μορφή λευχαιμίας. Την είδηση γνωστοποίησε η Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο Κένεντι.