ΓΔ: 2075.53 0.67% Τζίρος: 15.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:06:37
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου ενωμένες, σύμβολο διπλωματίας ή σύγκρουσης.

Λίβανος: Ο Ζοζέφ Αούν ζητά διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ

Ο Λιβανέζος πρόεδρος Ζοζέφ Αούν δήλωσε πως πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την επίλυση των διαφωνιών, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν επιτεύχθηκε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με τη μεσολάβηση ΗΠΑ και ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες παραμένουν σε κατάσταση πολέμου. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται τη στιγμή που ο πόλεμος στη Γάζα οδεύει προς το τέλος του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, ο Λίβανος έχει ήδη προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ στο παρελθόν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΟΗΕ, οι οποίες οδήγησαν στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Ο κ. Αούν τόνισε ότι "τίποτα δεν εμποδίζει την επανάληψη τέτοιων διαπραγματεύσεων ώστε να επιλυθούν τα εκκρεμή προβλήματα", επισημαίνοντας ότι το γενικό κλίμα στην περιοχή είναι υπέρ του συμβιβασμού.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας στο Κοινοβούλιο παρουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι το Ισραήλ βλέπει πιθανότητες ταχείας σύναψης νέων συνθηκών ειρήνης με αραβικές ή μουσουλμανικές χώρες.

Σε παλαιότερη ομιλία του στον ΟΗΕ, ο κ. Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι "η ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στον Λίβανο είναι δυνατή", καλώντας τη λιβανέζικη κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσες διαπραγματεύσεις.

Ο Λίβανος βγήκε τον Νοέμβριο του 2024 από έναν φονικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ, που προκάλεσε τον θάνατο 4.000 ανθρώπων. Παρά την κατάπαυση του πυρός που διαπραγματεύθηκε κυρίως υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το Ισραήλ συνεχίζει τα καθημερινά πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ και διατηρεί πέντε σημεία στο έδαφος του Λιβάνου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2022 οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους, διασφαλίζοντας την κατανομή των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός καλεί σε εκκένωση περιοχών στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους τριών χωριών στο νότιο Λίβανο να φύγουν άμεσα, ανακοινώνοντας ότι θα πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ ως απάντηση σε πρόσφατες επιχειρήσεις της οργάνωσης στην περιοχή.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Καταδίκη της δολοφονίας ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ

Το Ιράν καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χαϊθάμ Άλι Ταμπαταμπάι, που σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό, χαρακτηρίζοντάς τον σημαντικό στέλεχος της λιβανικής αντίστασης.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Εξόντωση δύο μελών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο μέλη της Χεζμπολάχ με αεροπορικά πλήγματα στη Μπιν Τζμπέιλ και την Μπλίντα, στον νότιο Λίβανο, με έναν από τους νεκρούς να συλλέγει πληροφορίες για τις ισραηλινές δυνάμεις.
Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Εγγυόμαστε πως η Χαμάς δεν θα απειλήσει ξανά το κράτος μας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ ενέκρινε το αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα, υιοθετώντας σχέδιο 20 σημείων του Ντόναλντ Τραμπ και ζητώντας αποστολή διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης στην περιοχή, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρέσβη Ντανόν.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Σκοτώσαμε μέλος της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε ότι σκότωσε μέλος της Χεζμπολάχ σε επίθεση στη νότια Λίβανο, αναφέροντας πως ο Μοχάμαντ Αλί Σουεΐχ ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για την οργάνωση.