ΓΔ: 2327.44 3.30% Τζίρος: 320.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πλημμύρα σε δρόμο
Αυτοκίνητο οδηγεί μέσα σε μεγάλη πλημμύρα λόγω έντονης βροχόπτωσης σε αστικό δρόμο.

Μεξικό: Στους 37 οι νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες στο Μεξικό λόγω έντονων βροχών, με σοβαρές ζημιές σε τέσσερις πολιτείες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πλημμύρες και κατολισθήσεις έπληξαν 31 από τις 32 πολιτείες.

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μεξικό αυτή την εβδομάδα, λόγω πλημμυρών που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Ασφαλείας ανέφερε ότι οι θάνατοι σημειώθηκαν σε τέσσερις πολιτείες, σε ορεινές περιοχές του κεντρικού και ανατολικού τμήματος της χώρας.

Οι έντονες βροχοπτώσεις επηρέασαν 31 από τις 32 πολιτείες, προκαλώντας υπερχειλίσεις ποταμών, εκτεταμένες πλημμύρες, κατολισθήσεις, καθώς και καταρρεύσεις δρόμων και γεφυρών.

Ιδιαίτερα σοβαρά επλήγησαν οι πολιτείες Ιδάλγο, Πουέμπλα, Βερακρούς και Κερέταρο, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των αρχών.

Οι βροχοπτώσεις συνδέονται με το τέλος της περιόδου των βροχών και τον σχηματισμό τροπικού συστήματος στον Κόλπο του Μεξικού, το οποίο κινήθηκε ανατολικά, πλήττοντας την περιοχή της ανατολικής Σιέρα Μάδρε.

Η Ιδάλγο μετρά τους περισσότερους νεκρούς (22), ενώ ακολουθούν η Πουέμπλα με εννέα θύματα, η Βερακρούς με πέντε και η Κερέταρο με έναν.

Περισσότερα από 35.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές, κυρίως λόγω υπερχείλισης ποταμών, γεγονός που ανάγκασε πολλές οικογένειες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις προκάλεσαν επίσης διακοπές στην ηλεκτροδότηση και προβλήματα στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ενώ πολλοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί.

Η πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ δήλωσε μέσω X ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την αποκατάσταση των ζημιών, την επαναλειτουργία των δρόμων και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ενώ παραμένει σε επιφυλακή.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν χιλιάδες στρατιώτες, ναυτικά μέσα, αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ ο στρατός ανέπτυξε πάνω από 5.400 μέλη του για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Έχουν ανοίξει καταφύγια για τους εκτοπισμένους, κυρίως στην ανατολική Σιέρα Μάδρε, όπου πολλές κοινότητες έχουν αποκοπεί λόγω των καταστροφών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην Τουλανσίνγκο της Ιδάλγο, βασικοί οδικοί άξονες έκλεισαν εξαιτίας κατολισθήσεων και καταρρεύσεων.

Από την αρχή του έτους, το Μεξικό καταγράφει υψηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων από τον μέσο όρο, με ρεκόρ να σημειώνεται ακόμη και στην πρωτεύουσα.

Ο μετεωρολόγος Ισίδρο Κάνο εξήγησε ότι οι έντονες βροχές οφείλονται στη μετάβαση της εποχής και στη σύγκρουση θερμών και υγρών αέριων μαζών από τον Κόλπο του Μεξικού με τα ορεινά, ενώ ψυχρό μέτωπο από βορρά ενίσχυσε περαιτέρω το φαινόμενο.

Παράλληλα, οι αρχές παρακολουθούν την εξέλιξη των τροπικών καταιγίδων Ρέιμοντ και Πρισίλα, που βρίσκονται στον Ειρηνικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλημμύρα σε δρόμο
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: 23 άνθρωποι νεκροί εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων

Τουλάχιστον 23 νεκροί και μεγάλες ζημιές αναφέρθηκαν στο Μεξικό λόγω έντονων βροχοπτώσεων που πλήττουν τη χώρα από την Πέμπτη, με τα σοβαρότερα προβλήματα σε Ιδάλγο, Πουέμπλα, Βερακρούς και Κερέταρο.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Ένοπλη επίθεση σε πάρκο στο Μεξικό: 1 νεκρός, 8 παιδιά τραυματίες

Ένοπλη επίθεση σε πάρκο στη Γκουαναχουάτο του Μεξικού είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό και οκτώ τραυματίες παιδιά. Τρεις πήραν εξιτήριο, πέντε παραμένουν εκτός κινδύνου, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Επίθεση σε πάρκο με έναν νεκρό και 8 τραυματισμένα παιδιά

Επίθεση σε πάρκο στη Γκουαναχουάτο του Μεξικού είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 36χρονου και τραυματισμό τουλάχιστον 8 παιδιών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, που χαρακτηρίζουν το περιστατικό ως απολύτως απαράδεκτο.
Υπογραφή επιχειρηματικής συμφωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο υπουργός Ενέργειας ζήτησε από ΙΕΑ έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια

Ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, κάλεσε τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να αφήσει στην άκρη το θέμα της κλιματικής αλλαγής και να επικεντρωθεί στην ενεργειακή ασφάλεια, απειλώντας με αποχώρηση των ΗΠΑ αν δεν γίνουν αλλαγές.
Λειψυδρία και νερό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Ηράκλειο για τα προβλήματα της λειψυδρίας στον δήμο

Στον Δήμο Ηρακλείου συνεχίστηκαν οι συσκέψεις για τη λειψυδρία, με τον Δήμαρχο Αλ. Καλοκαιρινό να εστιάζει στην ανάγκη συνεργασίας και ρεαλιστικών λύσεων, όπως νέες γεωτρήσεις και μονάδες αφαλάτωσης για άμεση αντιμετώπιση.