ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ σε γραφείο
Ο Ντόναλντ Τραμπ κοιτάζει, ενώ εμφανίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε κινητό τηλέφωνο.

Μελάνια Τραμπ: Άνοιξα δίαυλο με Πούτιν για τα παιδιά της Ουκρανίας

Η Μελάνια Τραμπ ανακοίνωσε πως άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με τον Πούτιν για τα ουκρανικά παιδιά που κατηγορείται ότι απήγαγε η Μόσχα. Οκτώ παιδιά επέστρεψαν στις οικογένειές τους μετά από διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Η Μελάνια Τραμπ, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε ότι έχει δημιουργηθεί δίαυλος επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο την επιστροφή παιδιών από την Ουκρανία, τα οποία το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι απήγαγε.

Σε δηλώσεις της από τον Λευκό Οίκο, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ανέφερε πως οκτώ παιδιά επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους το τελευταίο 24ωρο, έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ της ομάδας της και της ομάδας του Ρώσου προέδρου.

Η ίδια εξήγησε ότι ο δίαυλος αυτός άνοιξε μετά από επιστολή της, την οποία παρέδωσε ο πρόεδρος Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της Συνόδου στην Αλάσκα τον Αύγουστο. Παρά τις επαφές αυτές, η Σύνοδος δεν οδήγησε σε ουσιαστική πρόοδο για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Μελάνια Τραμπ σημείωσε ότι ο Πούτιν απάντησε γραπτώς στην επιστολή της, εκφράζοντας διάθεση για άμεση επικοινωνία και παρουσιάζοντας λεπτομέρειες σχετικά με τα παιδιά από την Ουκρανία που βρίσκονται στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη δήλωσή της, αναμένεται να επανενωθούν και άλλα παιδιά με τις οικογένειές τους το προσεχές διάστημα, ενώ χαρακτήρισε τη διαδικασία ως «μια συνεχή προσπάθεια».

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι οι δύο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των ανηλίκων. Ο εκπρόσωπός της συνεργάζεται απευθείας με την ομάδα του Πούτιν για την υλοποίηση αυτών των επανενώσεων.

Η Ουκρανία διεκδικεί την επιστροφή σχεδόν 20.000 ανηλίκων που, σύμφωνα με το Κίεβο, έχουν απελαθεί ή βίαια εκτοπιστεί στη Ρωσία από το 2022. Για το ζήτημα αυτό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες.

Η επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου και της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ θεωρείται ασυνήθιστη και προσθέτει μια θετική διάσταση στις προσπάθειες, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο πρόεδρος Τραμπ, που δηλώνει ότι διατηρεί ισχυρή σχέση με τον Πούτιν και τον είχε καλέσει στη Σύνοδο της Αλάσκας, έχει εκφράσει πρόσφατα την απογοήτευσή του για τη στάση του Ρώσου ηγέτη σχετικά με τη συνέχιση του πολέμου.

Στις συνομιλίες συμμετέχει και ο απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν, Κίριλ Ντμιτρίεφ, ο οποίος τόνισε ότι η Ρωσία συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ σε ανθρωπιστικά ζητήματα και εξήρε την ηγετική ικανότητα της Μελάνια Τραμπ στον ανθρωπιστικό τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Λάβετε υπόψη επίσημες δηλώσεις, όχι ρεπορτάζ ΜΜΕ για Πούτιν-Τραμπ

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι μόνο οι ανακοινώσεις των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ έχουν αξία, απαντώντας σε δημοσίευμα για ακύρωση συνάντησης Τραμπ-Πούτιν λόγω Ουκρανίας. Για πυραύλους 9M729, ο Πεσκόφ παρέπεμψε στο Υπουργείο Άμυνας.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ακυρώθηκε η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν λόγω σκληρών ρωσικών απαιτήσεων

Οι ΗΠΑ ακύρωσαν τη σύνοδο κορυφής Τραμπ-Πούτιν στη Βουδαπέστη λόγω των απαιτήσεων της Ρωσίας για την Ουκρανία, σύμφωνα με τους Financial Times, μετά από έντονη συνομιλία των ΥΠΕΞ. Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το Reuters.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ακυρώθηκε η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν λόγω ακραίων ρωσικών απαιτήσεων για Ουκρανία

ΗΠΑ ακύρωσαν συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στη Βουδαπέστη λόγω σκληρών ρωσικών απαιτήσεων για την Ουκρανία, σύμφωνα με Financial Times. Η απόφαση ακολούθησε έντονη τηλεφωνική συνομιλία υπουργών. Το Reuters δεν επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ρωσία: Πιθανολογείται διπλωματική λύση για Ουκρανία, λέει Κρεμλίνο

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ δήλωσε ότι Ρωσία, ΗΠΑ και Ουκρανία είναι κοντά σε διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς ο Ζελένσκι αναγνωρίζει πλέον ως βασικό θέμα τις γραμμές των μετώπων.