ΓΔ: 2104.26 0.30% Τζίρος: 133.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:07:34
Πανοραμική της Βηρυτού
Άποψη της Βηρυτού από αέρος, σημαντικό αστικό και οικονομικό κέντρο του Λιβάνου.

Πρώτη επίσκεψη Σύρου ΥΠΕΞ στη Βηρυτό μετά την ανατροπή Άσαντ

Ο Σύρος ΥΠΕΞ Άσαντ αλ Σαϊμπάνι επισκέφθηκε τον Λίβανο, στην πρώτη τέτοια επίσκεψη μετά την ανατροπή Άσαντ. Οι δύο χώρες εκφράζουν θέληση για νέα αρχή, με τη Συρία να δεσμεύεται να σεβαστεί την κυριαρχία του Λιβάνου.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Άσαντ αλ Σαϊμπάνι πραγματοποίησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στον Λίβανο, σηματοδοτώντας την πρώτη παρουσία υψηλόβαθμου Σύρου αξιωματούχου στη χώρα μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024. Οι δύο χώρες εμφανίζονται αποφασισμένες να ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Λιβανέζο ομόλογό του Γιούσεφ Ράγκι, ο αλ Σαϊμπάνι ανέφερε ότι «αυτή η ιστορική επίσκεψη (…) υπογραμμίζει τη νέα στάση της Συρίας έναντι του Λιβάνου». Υπογράμμισε επίσης τη δέσμευση των νέων ισλαμιστικών αρχών της Συρίας «να σεβαστούν την κυριαρχία του Λιβάνου» και την αρχή «της μη παρέμβασης» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Στο παρελθόν, υπό τη διακυβέρνηση της οικογένειας Άσαντ, η Συρία διατηρούσε σημαντική επιρροή στον Λίβανο, ενώ ο συριακός στρατός είχε παρουσία για πολλά χρόνια. Ο αλ Σαϊμπάνι τόνισε πως οι δύο χώρες επιδιώκουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια του παρελθόντος.

Τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών συνόδευσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται το ζήτημα των Σύρων κρατουμένων στον Λίβανο. Η Δαμασκός ζητεί την απελευθέρωση των κρατουμένων, ενώ σύμφωνα με λιβανέζο δικαστικό αξιωματούχο, περίπου 2.250 Σύροι κρατούνται στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας.

Ο Λίβανος έχει εκφράσει την πρόθεση να παραδώσει περίπου 700 κρατούμενους στη Συρία, υπό την προϋπόθεση σύναψης νέας δικαστικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, συζητείται η οριοθέτηση των συνόρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Μετά την ανατροπή του Άσαντ, έχουν διακοπεί οι οδοί ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ, ενώ – σύμφωνα με τις συριακές αρχές – έχουν αποτραπεί αρκετές απόπειρες λαθρεμπορίου όπλων προς τον Λίβανο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ επισκέφθηκε τη Συρία και συναντήθηκε με τον νέο ντε φάκτο ηγέτη της χώρας, Άχμαντ αλ Σάρα, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η Συρία δεν θα ασκεί πλέον «αρνητική επιρροή» στον Λίβανο.

Σημειώνεται ότι στον Λίβανο διαμένουν περίπου 1,3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά το 2011. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 294.000 έχουν ήδη επαναπατριστεί μετά την ανατροπή του Άσαντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστική περιοχή Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή επιδρομή στο Λίβανο: Νεκρός ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ

Ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο σκότωσε δύο άτομα, ανάμεσά τους έναν επιζήσαντα προηγούμενης έκρηξης, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ. Το Ισραήλ δήλωσε ότι εξουδετέρωσε σημαίνον στέλεχος της Χεζμπολάχ, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας.
Χασάν Νασράλα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ θέλει να εκμεταλλευτεί το αμερικανικό σχέδιο για Γάζα

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ χαρακτήρισε το αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα «γεμάτο κινδύνους» και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι το χρησιμοποιεί για να πετύχει πολιτικούς στόχους, μετά την αποτυχία της στρατιωτικής του επέμβασης.
Χασάν Νασράλα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Υποστηρικτές Χεζμπολάχ τιμούν Νασράλα, αγνοούν τις αρχές

Χιλιάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό τίμησαν την πρώτη επέτειο από τη δολοφονία του ηγέτη Χασάν Νασράλα, προβάλλοντας το πορτρέτο του στον Βράχο των Περιστεριών, παρά τις αντιρρήσεις των αρχών.