ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Filippines
Φωτο: Shutterstock

Απρόσμενη μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα Φιλιππίνων

Η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 4,75%, επικαλούμενη επιδείνωση της ανάπτυξης και πτώση εμπιστοσύνης μετά το σκάνδαλο διαφθοράς και τις διαδηλώσεις.

Η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων (BSP) προχώρησε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, στο 4,75%, προειδοποιώντας ότι οι προοπτικές της οικονομίας έχουν επιδεινωθεί λόγω της κρίσης εμπιστοσύνης που προκαλούν οι μαζικές διαδηλώσεις για κυβερνητική διαφθορά.

Η απόφαση εξέπληξε τις αγορές, καθώς μόνο 7 από τους 26 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει μια τέτοια κίνηση. Οι υπόλοιποι ανέμεναν παύση στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, που διαρκεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Μετά την ανακοίνωση, το πέσο υποχώρησε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στα 58,14, σημειώνοντας τη χαμηλότερη απόδοση στην Ασία. 

Το νόμισμα έχει χάσει 2% τον τελευταίο μήνα, εξέλιξη που είχε οδηγήσει πολλούς αναλυτές να εκτιμήσουν πως η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρούσε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Η απόφαση ωστόσο ήρθε εν μέσω έντονων διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη Μανίλα, μετά τις αποκαλύψεις για κακοδιαχείριση δισεκατομμυρίων δολαρίων από κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα.

 Σύμφωνα με τοπικά μέσα, έχουν εντοπιστεί «φανταστικά έργα» και διογκωμένα συμβόλαια, ενώ ορισμένοι βουλευτές κατηγορούνται για εμπλοκή, κάτι που οι ίδιοι αρνούνται.

Σε επίσημη ανακοίνωση, η BSP ανέφερε: «Οι προοπτικές της εγχώριας ανάπτυξης έχουν εξασθενήσει. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης λόγω ανησυχιών για τη διακυβέρνηση και τις δημόσιες επενδύσεις.»

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως υπήρχε περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από τον στόχο του 2%-4% από τον Μάρτιο. Οι συνολικές μειώσεις επιτοκίων από τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους φτάνουν πλέον τις 175 μονάδες βάσης.

«Οι ευνοϊκές πληθωριστικές προοπτικές και η συγκρατημένη εγχώρια ζήτηση μας επιτρέπουν να στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα», υπογράμμισε η Τράπεζα. «Θα παραμείνουμε προσεκτικοί απέναντι στους κινδύνους, διατηρώντας τη σταθερότητα των τιμών που στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση.»

Αναλυτές εκτιμούν ότι το σκάνδαλο διαφθοράς θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, καθώς η κρατική δαπάνη, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ΑΕΠ, ενδέχεται να επιβραδυνθεί λόγω αυξημένων ελέγχων στα δημόσια έργα. 

«Το πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και η πιθανή μείωση των δημόσιων επενδύσεων μπορούν να φρενάρουν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας», σχολίασε οικονομολόγος του Bloomberg Economics.

Η απόφαση της BSP εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κύμα χαλάρωσης νομισματικής πολιτικής στην περιοχή. Η Νέα Ζηλανδία και η Ινδονησία έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκιά τους για να ενισχύσουν την ανάπτυξη, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να προχωρήσει σε νέες μειώσεις μέσα στο 2025.

Αντίθετα, η Τράπεζα της Ταϊλάνδης αιφνιδίασε αυτή την εβδομάδα με απόφαση διατήρησης των επιτοκίων αμετάβλητων, κίνηση που δείχνει πως οι νομισματικές αρχές της Ασίας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη στήριξη της ανάπτυξης και την αποφυγή νομισματικής αστάθειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Ανάπτυξης κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομάδα υπουργείου για αύξηση μέσου επιτοκίου στην καταναλωτική πίστη

Το Υπουργείο Ανάπτυξης σύστησε ομάδα εργασίας για να επεξεργαστεί σχέδιο ΚΥΑ που θα καθορίζει το ποσοστό προσαύξησης του μέσου ΣΕΠΕ σε συμβάσεις καταναλωτικής πίστης, με βάση τα όρια που ορίζει ο νόμος και τα στοιχεία της ΤτΕ.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Νέα άνοδος επιτοκίων - Αυξημένος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Άνοδος του πληθωρισμού στο 5,1% σημειώθηκε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, πυροδοτώντας φόβους για νέες αυξήσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη, καθώς οι αγορές θεωρούν πιθανότερες περαιτέρω παρεμβάσεις της ΕΚΤ έως το 2027.
Κτίριο Alpha Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Aυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές το τελευταίο τρίμηνο του 2026

Σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, οι διεθνείς αγορές ομολόγων εισέρχονται στο τελευταίο τρίμηνο του 2026 με αυξημένη αβεβαιότητα λόγω πληθωρισμού, ενεργειακών αναταραχών και σφικτής νομισματικής πολιτικής από ΕΚΤ και Fed.