ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λεύκωμα Who is Who
Το λεύκωμα Who is Who στην Ελλάδα με χρυσές λεπτομέρειες, ιδανικό για βιογραφικά άρθρα.

Η Τζούλια Γκίλαρντ προεδρεύει στα βραβεία «Women’s Prize for Fiction 2026»

Η Τζούλια Γκίλαρντ, μόνη γυναίκα πρωθυπουργός της Αυστραλίας, θα προεδρεύσει στην κριτική επιτροπή του βραβείου «Women's Prize For Fiction» το 2026, τιμώντας κορυφαία μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες στα αγγλικά.

Η Τζούλια Γκίλαρντ, η πρώτη και μέχρι σήμερα μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός της Αυστραλίας, θα ηγηθεί της κριτικής επιτροπής του διεθνούς φήμης βρετανικού λογοτεχνικού βραβείου Women's Prize For Fiction για το 2026.

Το ετήσιο βραβείο απονέμεται στο καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς που έχει γραφτεί στα αγγλικά από γυναίκα συγγραφέα και έχει εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θεσμοθετήθηκε το 1996 και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 30.000 λιρών.

Σε σχετική δήλωση, η Γκίλαρντ υπογράμμισε πως η αγάπη της για τη λογοτεχνία υπήρξε διαχρονική. Όπως ανέφερε, «η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων ήταν πάντα το πιο αγαπημένο μου χόμπι», τονίζοντας το ρόλο που έπαιξε το διάβασμα στη διαμόρφωση της φαντασίας και της αντίληψής της.

Η Γκίλαρντ εξέφρασε τη χαρά της που θα έχει την ευκαιρία να αφιερώσει χρόνο σε σημαντικά έργα γυναικείας λογοτεχνίας και να συνεργαστεί με μια δημιουργική επιτροπή για την ανάδειξη των βιβλίων που ξεχωρίζουν.

Η σχέση της Γκίλαρντ με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βαθιά, καθώς γεννήθηκε στην Ουαλία το 1961 και μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1966. Υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Αυστραλίας από το 2010 έως το 2013 και από το 2021 προεδρεύει στο διοικητικό συμβούλιο του βρετανικού φιλανθρωπικού ιδρύματος Wellcome Trust.

Στην κριτική επιτροπή θα συμμετέχουν ακόμη η ποιήτρια και μυθιστοριογράφος Μόνα Άρσι, η συγγραφέας και πρώην παρουσιάστρια του BBC Radio Σάλμα Ελ-Γουορντάνι, η ηθοποιός και κωμικός Κάριαντ Λόιντ, καθώς και η DJ και ραδιοφωνική παραγωγός Άνι Μακ.

Επιπλέον, η πρώην βουλευτής των Εργατικών Θάγκαμ Ντεμπονέρ θα αναλάβει επικεφαλής της κριτικής επιτροπής για το Women's Prize For Nonfiction, το οποίο καθιερώθηκε το 2024 με ίδιο χρηματικό έπαθλο.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι νικήτριες και των δύο βραβείων θα ανακοινωθούν στις 11 Ιουνίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισχυρός κυκλώνας Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Κυκλώνας και πλημμύρες βόρεια, μεγάλες φωτιές νότια

Χιλιάδες κάτοικοι στη βορειοανατολική Αυστραλία έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω του κυκλώνα Κότζι, ενώ μεγάλες πυρκαγιές εξακολουθούν να κατακαίουν το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βικτόρια: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μαζικών πυρκαγιών

Η πολιτεία Βικτόρια στην Αυστραλία κήρυξε κατάσταση καταστροφής λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών, με σπίτια και δασικές εκτάσεις να έχουν καταστραφεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι επιδεινώνουν την κατάσταση.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Καταστροφικές πυρκαγιές στη νοτιοανατολική Αυστραλία λόγω καύσωνα

Ισχυρές φωτιές σε ξηρές αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής Αυστραλίας κατέστρεψαν σπίτια και δάση, με δεκάδες οικισμούς να εκκενώνονται λόγω επικίνδυνων καιρικών συνθηκών. Τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδί, αγνοούνται.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Καταστροφικές πυρκαγιές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας

Στη Βικτόρια της Αυστραλίας, ανεξέλεγκτες φωτιές απειλούν δασικές περιοχές, με θερμοκρασίες άνω των 40°C. Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ για αύριο έχει εκδοθεί προειδοποίηση μέγιστου κινδύνου πυρκαγιάς.
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Βασιλική Επιτροπή για την επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ

Η Αυστραλία ιδρύει Βασιλική Επιτροπή για τη φονική επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ, που άφησε 15 νεκρούς στη διάρκεια της Χάνουκα. Οι δράστες, πατέρας και γιος, φέρεται να εμπνεύστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.
Σημαία Ιράν διαδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Σύσταση σε πολίτες να φύγουν από το Ιράν λόγω διαδηλώσεων

Η Αυστραλία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράν λόγω των συνεχιζόμενων βίαιων διαδηλώσεων και της ασταθούς ασφάλειας. Η πρεσβεία έχει περιορισμένη ικανότητα παροχής βοήθειας στη χώρα.