ΓΔ: 2327.44 3.30% Τζίρος: 320.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πλανήτης Γη ξηρασία
Ο πλανήτης Γη σε ένα ξηρό τοπίο με φόντο πόλη, εστιάζοντας στην περιβαλλοντική κρίση.

Copernicus: Ο Σεπτέμβριος 2025 ήταν ο τρίτος θερμότερος στην ιστορία

Ο Σεπτέμβριος του 2025 καταγράφηκε ως ο τρίτος πιο θερμός παγκοσμίως, με μέση θερμοκρασία 16,11°C, σύμφωνα με το Copernicus. Υψηλές τιμές εντοπίστηκαν σε πολικές περιοχές και ανατολική Ευρώπη, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Ο Σεπτέμβριος του 2025 καταγράφηκε ως ο τρίτος πιο θερμός μήνας Σεπτέμβριος που έχει σημειωθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus.

Όπως αναφέρει το παρατηρητήριο, η μέση θερμοκρασία ανήλθε στους 16,11° Κελσίου, δηλαδή 1,47° Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο (1850-1900), προτού ξεκινήσει η έντονη επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο κλίμα.

Η φετινή καταγραφή ακολουθεί την τάση των τελευταίων ετών, με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να καταγράφουν επίσης εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Ο Σεπτέμβριος του 2023 κατέχει το ρεκόρ θερμότερου μήνα, ενώ του 2024 ήταν ο δεύτερος θερμότερος.

Σύμφωνα με τη Σαμάνθα Μπέρτζες, ειδική για το κλίμα του Copernicus, η εικόνα παραμένει αμετάβλητη, με επίμονα υψηλές θερμοκρασίες τόσο στην ξηρά όσο και στην επιφάνεια των θαλασσών. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη συνεχιζόμενη αύξηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις θερμοκρασίας, σε σχέση με τα δεδομένα από το 1940, εντοπίστηκαν στη βόρεια και ανατολική Ευρώπη, από τις νορδικές χώρες και τα βαλτικά κράτη έως τα Βαλκάνια. Παρόμοια υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στον Καναδά, τη Γροιλανδία, τη βορειοδυτική Σιβηρία, παράκτιες περιοχές και εκτεταμένες περιοχές της Ανταρκτικής.

Το επιστημονικό πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδίδει μηνιαίες αναφορές για το παγκόσμιο κλίμα, βασισμένες σε δορυφορικά δεδομένα, επίγειες παρατηρήσεις και κλιματικά μοντέλα. Η ανάλυση καλύπτει τα τελευταία 85 χρόνια και προσφέρει σαφή εικόνα για τις τάσεις των παγκόσμιων θερμοκρασιών.

Σε επίπεδο βροχοπτώσεων, το Copernicus αναφέρει σημαντικές βροχές σε περιοχές της Ευρώπης, όπως η Σκανδιναβία, η Ιταλία, η Κροατία, η Ισπανία και τα ανατολικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Αντίθετα, αρκετές χώρες της αμερικανικής ηπείρου – μεταξύ αυτών ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Ουρουγουάη – καθώς και περιοχές της Ρωσίας και του βόρειου τμήματος της ινδικής υποηπείρου, βίωσαν έναν ιδιαίτερα ξηρό Σεπτέμβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπογραφή επιχειρηματικής συμφωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο υπουργός Ενέργειας ζήτησε από ΙΕΑ έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια

Ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, κάλεσε τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να αφήσει στην άκρη το θέμα της κλιματικής αλλαγής και να επικεντρωθεί στην ενεργειακή ασφάλεια, απειλώντας με αποχώρηση των ΗΠΑ αν δεν γίνουν αλλαγές.
Λειψυδρία και νερό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Ηράκλειο για τα προβλήματα της λειψυδρίας στον δήμο

Στον Δήμο Ηρακλείου συνεχίστηκαν οι συσκέψεις για τη λειψυδρία, με τον Δήμαρχο Αλ. Καλοκαιρινό να εστιάζει στην ανάγκη συνεργασίας και ρεαλιστικών λύσεων, όπως νέες γεωτρήσεις και μονάδες αφαλάτωσης για άμεση αντιμετώπιση.
Πολύχρωμα σπίτια στη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Γροιλανδία: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών Ιανουαρίου στη δυτική ακτή

Το Νουούκ στη Γροιλανδία κατέγραψε τον θερμότερο Ιανουάριο όλων των εποχών, με μέση θερμοκρασία 0,1°C, 7,8°C πάνω από τον μέσο όρο τριών δεκαετιών, ξεπερνώντας ρεκόρ 109 ετών, σύμφωνα με το Δανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.
Σταύρος Παπασταύρου συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Επενδύσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και προσιτές τιμές

Ο Υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει άμεσα στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία, με έμφαση στη διαφοροποίηση πηγών και ενεργειακή μετάβαση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δίνει νέο πλήγμα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Ο πρόεδρος Τραμπ ακύρωσε το επιστημονικό κείμενο που υιοθέτησε η κυβέρνηση Ομπάμα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «τη μεγαλύτερη απορρύθμιση», με στόχο φθηνότερα αυτοκίνητα.