ΓΔ: 2472.77 -1.13% Τζίρος: 483.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου
Φώτο: Shutterstock

Το νορβηγικό κρατικό ταμείο μειώνει συμμετοχές σε ενεργειακούς κολοσσούς

Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως περιόρισε τις τοποθετήσεις του σε Exxon, Shell, Chevron, BP και TotalEnergies, εν μέσω πτώσης τιμών πετρελαίου και ανησυχιών υπερπροσφοράς.

Η Νορβηγία, μέσω του κρατικού επενδυτικού της ταμείου αξίας 1,9 τρισ. δολαρίων, του μεγαλύτερου ταμείου παγκοσμίως, περιόρισε τις συμμετοχές της σε μεγάλες πετρελαϊκές και ενεργειακές εταιρείες, όπως η Exxon Mobil Corp και η Chevron Corp, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Συγκεκριμένα, η θέση του ταμείου στην Exxon μειώθηκε από 1,46% στο τέλος του 2024 σε 1,32%, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή του τοποθέτηση, η Shell Plc, περιορίστηκε από 2,78% σε 2,55%. 

Παράλληλες μειώσεις σημειώθηκαν και στις συμμετοχές σε Chevron, BP Plc και TotalEnergies SE, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του την Τρίτη.

Η κίνηση αυτή ήρθε σε μια περίοδο πτώσης των τιμών του πετρελαίου στο πρώτο εξάμηνο, παρά την προσωρινή άνοδο του Ιουνίου λόγω της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. 

Οι εμπορικές πολιτικές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι αποφάσεις των χωρών του OPEC+ για συνέχιση της αύξησης των ποσοστώσεων παραγωγής, επιβάρυναν τις προοπτικές ζήτησης ενέργειας και ενίσχυσαν τις ανησυχίες για υπερπροσφορά.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή του, οι ενεργειακές μετοχές του Norges Bank Investment Management (NBIM), όπως είναι η επίσημη ονομασία του ταμείου, σημείωσαν απόδοση 6,3% το πρώτο μισό του έτους, με τον κλάδο να αντιπροσωπεύει το 2,9% του συνολικού χαρτοφυλακίου μετοχών.

Το νορβηγικό κρατικό ταμείο κατέχει περίπου το 1,5% όλων των εισηγμένων μετοχών παγκοσμίως, με πάνω από τα δύο τρίτα του χαρτοφυλακίου του σε μετοχές εκτός Νορβηγίας. Η διαχείρισή του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε στρατηγική παρακολούθησης δεικτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: 5,49 δισ. δολάρια τα έσοδα πετρελαίου στο πρώτο τρίμηνο

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας αυξήθηκαν κατά 21,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, φτάνοντας τα 5,49 δισ. δολάρια, λόγω αύξησης της παραγωγής και άρσης κυρώσεων μετά την ανατροπή Μαδούρο.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Παράταση άρσης κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο έως 21 Αυγούστου

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν έως τις 21 Αυγούστου τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο, επιτρέποντας σχετικές συναλλαγές. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω πτώση της τιμής πετρελαίου, με το Brent να διαμορφώνεται στα 77,80 δολάρια το βαρέλι.
αντλία καυσίμων πρατηρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση τιμών στην αμόλυβδη βενζίνη κατά 15 λεπτά σε έναν μήνα στην Ελλάδα

Οι τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα σημείωσαν αισθητή πτώση τον τελευταίο μήνα λόγω υποχώρησης της κρίσης στη Μέση Ανατολή και της μείωσης του αργού. Η βενζίνη μειώθηκε κατά 15 λεπτά, ενώ το diesel έπεσε κατά 11 λεπτά ανά λίτρο.
Υδρογονάνθρακες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υδρογονάνθρακες: Η στροφή στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προοπτικές της Ελλάδας

Η Ανατολική Μεσόγειος προσελκύει ξανά τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, με τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη να είναι οι περιοχές της ελληνικής επικράτειας με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.