ΓΔ: 2204.03 -0.31% Τζίρος: 150.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:20:42
Φώτο: Shutterstock

Ιταλική οργή για δημοσίευμα της Welt για τη μαφία

Ο υπ. Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάγιο ξέσπασε σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Die Welt κατά το οποίο η μαφία περιμένει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάγιο δεν έκρυψε την οργή του χθες Πέμπτη όταν ερωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt κατά το οποίο το οργανωμένο έγκλημα αδημονεί να λεηλατήσει την οικονομική βοήθεια που ζητεί η Ρώμη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

«Το να ισχυρίζεται μια ξένη εφημερίδα ότι η μαφία περιμένει τα χρήματα που ζητάει η Ιταλία από τις Βρυξέλλες είναι αισχρό και απαράδεκτο», εξανέστη ο Ντι Μάγιο μιλώντας στο δημόσιο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI. «Ελπίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αποστασιοποιηθεί από τους ισχυρισμούς αυτής της γερμανικής εφημερίδας, που είναι μια από τις μεγαλύτερες της Γερμανίας», πρόσθεσε.

Το ξέσπασμα του επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας σημειώθηκε εν μέσω της διένεξης στην Ευρώπη για τα ευρωομόλογα, την έκδοση κοινού χρέους από πλευράς της ΕΕ για να προσφερθεί βοήθεια στα κράτη-μέλη της τα οποία έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ειδικά στην Ιταλία και την Ισπανία. Η Γερμανία απορρίπτει πάγια την αμοιβαιοποίηση χρέους, όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, ιδίως η Ολλανδία.

Ειδικοί στη δράση των συμμοριών του υποκόσμου στην Ιταλία προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου η μαφία να αποπειραθεί να αρπάξει μέρος των κεφαλαίων που θα διατεθούν για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας αφού τεθεί υπό έλεγχο η κρίση.

«Θα είναι χρυσή ευκαιρία γι’ αυτούς [τους μαφιόζους], αλλά το γνωρίζουμε και θα λάβουμε αντίμετρα», τόνιζε ο Τζουζέπε Γκοβερνάλε, ο επικεφαλής της ειδικής υπηρεσίας της ιταλικής αστυνομίας που δρα εναντίον της μαφίας (DIA), στο Γερμανικό Πρακτορείο στα τέλη του Μαρτίου. Η Ιταλία θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς στον πλανήτη, πάνω από 18.000, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρομπέρτα Μετσόλα βήμα ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Απαγόρευση Ευρωκοινοβουλίου σε Ιρανούς διπλωμάτες – Κλιμακώνει η Τεχεράνη

Η Ρομπέρτα Μετσόλα ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την είσοδο εκπροσώπων του Ιράν σε όλες τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την ίδια ώρα, το Ιράν κάλεσε Ευρωπαίους διπλωμάτες για υποστήριξη στους διαδηλωτές.
Κοινοβούλιο Δανίας Κοπεγχάγη
ΔΙΕΘΝΗ

EE: Δανία και Γροιλανδία αποφασίζουν αποκλειστικά για τα εσωτερικά τους

Οι ηγέτες επτά ευρωπαϊκών χωρών τόνισαν με ανακοίνωσή τους ότι μόνο η Δανία και η Γροιλανδία μπορούν να αποφασίζουν για τις υποθέσεις τους, καλώντας σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινή ανακοίνωση για τη Γροιλανδία από επτά Ευρωπαίους ηγέτες

Σε κοινή δήλωση, ηγέτες επτά ευρωπαϊκών χωρών τόνισαν πως Δανία και Γροιλανδία διατηρούν αποκλειστικό δικαίωμα λήψης αποφάσεων για θέματα που τις αφορούν, σύμφωνα με το γραφείο του Δανού πρωθυπουργού.
Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση της Ισπανίας για αποκλιμάκωση στη Βενεζουέλα

Η Ισπανία κάλεσε για αποκλιμάκωση και σεβασμό του διεθνούς δικαίου στη Βενεζουέλα, προσφέροντας διαμεσολάβηση για ειρηνική λύση. Η Γερμανία εκφράζει ανησυχία και συγκαλεί ομάδα διαχείρισης κρίσεων.
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής στη στρατιωτική θητεία

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροζέτο, πρότεινε την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας, όπως σε Γαλλία και Γερμανία, με νόμο που να ενισχύσει την ασφάλεια και την οργάνωση του στρατού. Η Ιταλία έχει επαγγελματικό στρατό από το 2005.