ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επίσημη εμφάνιση με φόντο τη σημαία της Τουρκίας.

Ερντογάν: Το Ισραήλ ήθελε να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ

Υποστήριξε πως οι επιθέσεις στο Ιράν, λίγο πριν από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, στοχεύουν να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις και δείχνουν ότι το Ισραήλ δεν θέλει διπλωματική λύση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατήγγειλε τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι συνέπεσαν με την παραμονή ενός ακόμη κύκλου συνομιλιών ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Όπως δήλωσε, οι εξελίξεις αυτές στοχεύουν στο να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις, ενώ καταδεικνύουν πως το Ισραήλ δεν επιδιώκει πραγματική επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας.

Διεθνείς παρεμβάσεις και διπλωματικά μηνύματα

Σε ομιλία του στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν κάλεσε τις χώρες με επιρροή στο Ισραήλ να μη δώσουν βάση στο «δηλητήριο του»και να προωθήσουν μια λύση μέσω διαλόγου.

Τόνισε τη σημασία της αποτροπής μιας κλιμακούμενης περιφερειακής κρίσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη πολεμική σύγκρουση.

Έκκληση για συντονισμένες κυρώσεις

Ο Τούρκος ηγέτης προέτρεψε τις μουσουλμανικές χώρες να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους αναφορικά με την επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων κατά του Ισραήλ, στη βάση του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό στις σχετικές αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η τοποθέτηση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο τη διεθνή διάσταση των εξελίξεων και την αναγκαιότητα συντονισμένης δράσης σε διπλωματικό επίπεδο για την αποφυγή περαιτέρω αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη ζητά από ΗΠΑ να αγνοήσουν «καταστροφικές επιρροές»

Το Ιράν κάλεσε τις ΗΠΑ να αντισταθούν σε καταστροφικές επιρροές ενόψει της επίσκεψης Νετανιάχου στη Ουάσινγκτον, ζητώντας να μην εκτροχιαστούν οι διαπραγματεύσεις για το πυραυλικό πρόγραμμα και την ασφάλεια της περιοχής.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου και Τραμπ συναντώνται την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον

Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν. Ζητά περιορισμό πυραύλων και διακοπή στήριξης προς τον ιρανικό άξονα. Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν σε συνομιλίες αύριο στο Ομάν, σύμφωνα με πηγές

Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό ζήτημα θα γίνουν αύριο στο Ομάν, αντί για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Μπαράκ Ραβίντ. Το αίτημα αλλαγής τοποθεσίας έγινε από το Ιράν. Συζητείται η συμμετοχή αραβικών και μουσουλμανικών κρατών.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κατηγορίες κατά ΗΠΑ και Ισραήλ για ανάμειξη στις διαδηλώσεις

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ κατηγόρησε ΗΠΑ και Ισραήλ για παρέμβαση στις διαδηλώσεις στο Ιράν, τονίζοντας πως στοχεύουν να τις μετατρέψουν σε βίαιες, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής επέμβασης.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

NBC News: Ο Νετανιάχου ενημερώνει τον Τραμπ για νέα πλήγματα κατά του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ενημερωθεί από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τους κινδύνους από την επέκταση του πυραυλικού προγράμματος του Ιράν, σύμφωνα με το NBC News. Ανεπιβεβαίωτες οι πληροφορίες, επισημαίνει το Reuters.