ΓΔ: 2122.98 -0.35% Τζίρος: 91.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:18:41
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ σε στιγμιότυπα από δημόσιες εμφανίσεις.

Ο Τραμπ «ανοιχτός» σε μεσολάβηση Πούτιν για τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο να αναλάβει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στην εντεινόμενη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, επισημαίνοντας πως είναι «πιθανό» να εμπλακούν οι ΗΠΑ σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης.

Διπλωματικές διαβουλεύσεις χωρίς χρονικό περιορισμό

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε δηλώσεις του στο ABC News, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την επιστροφή του Ιράν στις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος εξήγησε πως αποτελούν διαρκή διαδικασία: «Δεν υπάρχει προθεσμία. Αλλά (οι Ιρανοί) συνομιλούν. Θα ήθελαν να καταλήξουν σε συμφωνία. Συζητούν. Συνεχίζουν να συνομιλούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ, ως στενός σύμμαχος του Ισραήλ, κάλεσε πρόσφατα το Ιράν να προχωρήσει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ νέος γύρος έμμεσων συνομιλιών είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Ομάν. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Μουσκάτ ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις αναβάλλονται, με το Ιράν να αποδίδει την υπαναχώρηση σε παρέμβαση του Ισραήλ.

Πιθανή ρωσική παρέμβαση υπό εξέταση

Αναφορικά με τη μεσολαβητική παρέμβαση της Ρωσίας, ο Τραμπ αποκάλυψε: «Είναι ανοιχτός σε αυτό. Είναι έτοιμος. Με κάλεσε γι’ αυτό και το συζητήσαμε εκτενώς. Μιλήσαμε για αυτό περισσότερο από τη δική του κατάσταση».

Η σχετική πρόταση αποτέλεσε αντικείμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών, επικεντρώνοντας στην επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ενημέρωση από το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία είχε ήδη καταδικάσει τις «απαράδεκτες» επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, αυξάνοντας την ένταση στο διπλωματικό πεδίο την ίδια μέρα.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του, ο Τραμπ υπογράμμισε εκ νέου στην αμερικανική τηλεόραση ότι «είναι πιθανό να εμπλακούμε» στις πολεμικές εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως «δεν εμπλεκόμαστε, σε αυτό το σημείο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έτοιμο για μακρύ πόλεμο φθοράς, βλέπει ήττα η Ουάσιγκτον

Το Ιράν δήλωσε έτοιμο για παρατεταμένο πόλεμο, δώδεκα μέρες μετά τα χτυπήματα ΗΠΑ-Ισραήλ. Οι μάχες στη Μέση Ανατολή προκαλούν αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, ενώ ο Τραμπ ανακοίνωσε χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός σύμβουλος αποκαλεί «Σατανά» τον Τραμπ, πρόεδρο των ΗΠΑ

Σύμβουλος του Ιρανού ηγέτη χαρακτήρισε τον Τραμπ «Σατανά» και προέβλεψε καταστροφή του Ισραήλ, λέγοντας πως μόνο το Ιράν θα παραμείνει στη Μέση Ανατολή, ενώ το σιωνιστικό καθεστώς θα εξαλειφθεί.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζητά την άρση των κυρώσεων στο πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την άρση ορισμένων κυρώσεων στο πετρέλαιο για να μειωθούν οι τιμές, που εκτοξεύτηκαν λόγω του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν. Οι τιμές ξεπέρασαν ξανά τα 100 δολάρια λόγω προβλημάτων εφοδιασμού.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεν συζητάμε πλέον με ΗΠΑ, οι αντίποινα θα συνεχιστούν όσο χρειάζεται

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε στο PBS ότι το Ιράν θα συνεχίσει να μάχεται και να απαντά με πυραύλους όσο χρειαστεί, απορρίπτοντας τις δηλώσεις Τραμπ για σύντομο τέλος του πολέμου και τονίζοντας πως δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρές εκρήξεις στην Τεχεράνη, τεταμένη η κατάσταση στον Μπουσέρ

Σφοδρές συγκρούσεις και εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στην Τεχεράνη στη δέκατη ημέρα του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν. Η Rosatom διαβεβαιώνει πως ο πυρηνικός σταθμός Μπουσέρ δεν έχει πληγεί παρά τη συνεχιζόμενη ένταση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απόφαση για τερματισμό πολέμου με Ιράν θα ληφθεί με Νετανιάχου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η απόφαση για το τέλος του πολέμου κατά του Ιράν θα ληφθεί σε συνεννόηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας τον αμοιβαίο ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης.