ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σύριοι στρατιώτες όχημα
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Απόσυρση από τη Συρία με στόχο μία μόνο στρατιωτική βάση

Η Ουάσινγκτον ανακοινώνει σταδιακή στρατιωτική αποδέσμευση από τη Συρία, περιορίζοντας τις βάσεις της από οκτώ σε μία, χωρίς πλήρη αποχώρηση των δυνάμεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την διαδικασία της στρατιωτικής αποδέσμευσής τους από την Συρία με την μείωση των οκτώ βάσεων που διατηρούν στο συριακό έδαφος σε τρεις και τελικό στόχο την διατήρηση μίας και μοναδικής στρατιωτικής βάσης, ανακοίνωσε ο αμερικανός απεσταλμένος Τόμας Μπαράκ σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Η περιστολή της αποστολής μας Inherent Resolve προχωρά. Περνάμε από τις οκτώ στις τρεις βάσεις. Και θα καταλήξουμε με μία», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για την Συρία και πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία.

«Ο πρόεδρος δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρξει αποχώρηση. Θα υπάρξει μία προοδευτική αναπροσαρμογή. Δεν θα υπάρξει αύξηση των δυνάμεων επί του πεδίου, αλλά μείωση», διευκρίνισε ο Τόμας Μπαράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στα μέσα του Απριλίου τον υποδιπλασιασμό της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία βάσει της εκτίμησης ότι πολέμησαν με «επιτυχία» κατά του Ισλαμικού Κράτους, ακόμη και αν οι ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις παραμένουν ενεργές στην χώρα που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η αμερικανική παρουσία θα πρέπει να περιορισθεί σε λιγότερο από χίλιους στρατιώτες τους επόμενους μήνες, έναντι 2.000 σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμός στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: Πρώην αραβοκουρδική σύμμαχος ΗΠΑ

Η διάλυση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που αποτελούσαν τον στρατό της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης και είχαν αμερικανική στήριξη, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τους Κούρδους στη Συρία, σύμφωνα με ειδικούς.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Αναφορές στα εμπλεκόμενα μέρη Κύπρου όταν διευκολύνει τη διαδικασία

Ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, παρέπεμψε στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ του 1970, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές στις δηλώσεις Γκουτέρες σχετικά με τη Συρία και την Κύπρο που επισήμανε Ισραηλινός δημοσιογράφος.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Βουλή ζητά απόσυρση δυνάμεων από πιθανό πόλεμο με Ιράν

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα για αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τον πόλεμο στο Ιράν, μετά τον θάνατο τεσσάρων επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών, με 214 ψήφους υπέρ και 208 κατά.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση των Φρουρών σε «κέντρο διοίκησης εχθρού» στη Συρία

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν πραγματοποίησαν επίθεση σε κέντρο διοίκησης των ΗΠΑ στην Ατ Τανφ, Συρία, ως αντίποινα για τον θάνατο στρατιωτών στην Ιρανσάρ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ σχεδιάζει άρση της Συρίας από τη λίστα τρομοκρατίας των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως σκέφτεται να αφαιρέσει τη Συρία από τη λίστα χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, γεγονός που σχετίζεται με περιορισμούς στη βοήθεια, όπλα και χρηματοοικονομικές συναλλαγές.