ΓΔ: 2231.88 -0.13% Τζίρος: 148.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:09:42
Φώτο: Shutterstock

Εμβόλιο από....καπνό σχεδιάζει η British American Tobacco

Η Kentucky BioProcessing, θυγατρική της British American Tobacco κατάφερε να αναπτύξει ένα μόριο που επιτρέπει την παραγωγή αντισωμάτων για την προστασία εναντίον του κορονοϊού, με την εταιρεία να δηλώνει πως όταν λάβει έγκριση θα μπορεί να παράγει 1-3 εκατ. δόσεις κάθε εβδομάδα.

Μια από τις θυγατρικές της καπνοβιομηχανίας British American Tobacco εργάζεται πάνω σε ένα πιθανό εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, χάρη σε μια μέθοδο που βασίζεται στο φύλλο καπνού. Όπως ανακοίνωσε η καπνοβιομηχανία, το εμβόλιο βρίσκεται στην προ-κλινική φάση και επομένως δεν έχει δοκιμαστεί στον άνθρωπο ούτε έχει λάβει την έγκριση των υγειονομικών αρχών.

Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του, η BAT επιβεβαιώνει ότι θα μπορεί να προχωρήσει στην παραγωγή, με τη βοήθεια εταίρων και κυβερνήσεων, μεταξύ 1 και 3 εκατομμύριων δόσεων ανά εβδομάδα από τον μήνα Ιούνιο. Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο όμιλος διευκρινίζει ότι οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με την παραγωγή, όμως είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πότε το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για το κοινό.

Η θυγατρική βιοτεχνολογίας της στις ΗΠΑ, η Kentucky BioProcessing (KBP), κατάφερε να κλωνοποιήσει ένα τμήμα της αλληλουχίας του Covid-19, γεγονός που βοήθησε στην ανάπτυξη ενός μορίου, επιτρέποντας την παραγωγή αντισωμάτων για την προστασία εναντίον του ιού. Το φύλλο του καπνού, στο οποίο προσφεύγει η BAT, παρουσιάζει ιδιαίτερες ιδιότητες με πολλαπλά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τον όμιλο, συνιστώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μια αποτελεσματικότερη και ταχεία παραγωγή αντισωμάτων, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνικές.

«Πιστεύουμε ότι επιτύχαμε μια σημαντική πρόοδο με την τεχνολογική πλατφόρμα μας φύλλων καπνού και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τις κυβερνήσεις και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για να βοηθήσουμε στο να νικήσουμε τον πόλεμο εναντίον του Covid-19», δήλωσε ο Ντέιβιντ ο Ράιλι, ο διευθυντής επιστημονικών ερευνών στην BAT.

Ο όμιλος αναφέρει ότι βρίσκεται ήδη σε επαφές με τις υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Το 2014, πριν από την απορρόφησή της από τον όμιλο BAT, η KBP είχε ασχοληθεί με την παραγωγή θεραπευτικού σκευάσματος εναντίον του Έμπολα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδειο δικαστήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φυλακή για τις δύο γυναίκες λόγω της έκρηξης στους Αμπελόκηπους

Στη φυλακή οδηγούνται οι δύο γυναίκες που καταδικάστηκαν για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους, με τη Μαριάνα Μανουρά να καταδικάζεται σε 19 και τη Δήμητρα Ζ σε 8 χρόνια κάθειρξη, χωρίς αναστολή στην έφεση.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τροχαίο με παράσυρση 19χρονου πεζού στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

Τροχαίο με παράσυρση 19χρονου πεζού σημειώθηκε το πρωί στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το ΕΚΑΒ, ενώ η κατάστασή του χαρακτηρίζεται μη σοβαρή και έχει επαφή με το περιβάλλον.
Κάψουλες φαρμακευτικά σκευάσματα
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στα βρετανικά φαρμακεία για άνοδο τιμής παρακεταμόλης λόγω πολέμου

Τιμές βασικών φαρμάκων όπως παρακεταμόλη και σετιριζίνη αυξήθηκαν έως και 30% στα βρετανικά φαρμακεία λόγω διπλασιασμού της τιμής αγοράς, εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρει η Εθνική Ένωση Φαρμακείων.
παράθυρο με βιβλίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα κινητή βιβλιοθήκη φέρνει βιβλία σε ασθενείς κατ’ οίκον φροντίδας

Η «Κινητή Βιβλιοθήκη Ανάσας» φέρνει βιβλία σε ασθενείς με κατ' οίκον φροντίδα, ενισχύοντας τη ζωή τους μέσω της πρόσβασης σε γνώση και λογοτεχνία. Η δράση υλοποιείται από το ΕΚΤ, το WinCancer και αντικαρκινικά νοσοκομεία Αθήνας-Πειραιά.
παράθυρο με βιβλίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινωνική δράση «Κινητή Βιβλιοθήκη Ανάσας» για ασθενείς κατ’ οίκον φροντίδας

Το ΕΚΤ, το WinCancer και δύο αντικαρκινικά νοσοκομεία ανακοίνωσαν την «Κινητή Βιβλιοθήκη Ανάσας», που προσφέρει πρόσβαση σε βιβλία σε ασθενείς με κατ' οίκον φροντίδα, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής και τονίζοντας τη σημασία της ανάγνωσης.
Διακοπή καπνίσματος πράξη
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Δια βίου απαγόρευση αγοράς καπνού για όσους γεννήθηκαν μετά το 2009

Στη Βρετανία, όσοι γεννιούνται από το 2009 και μετά θα απαγορεύεται εφ’ όρου ζωής να αγοράζουν καπνικά προϊόντα. Ο νέος νόμος καλύπτει και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στοχεύοντας σε μια "γενιά χωρίς καπνιστές" και αυστηρότερους ελέγχους.