ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
αντλία πετρελαίου ηλιοβασίλεμα
Φώτο: Shutterstock

Αυξάνονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου λόγω κορονοϊού

Κατά 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως υπολογίζεται πως έχει μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου παγκοσμίως με την πανδημία να οδηγεί σε κατακόρυφη πτώση της ζήτησης ενώ οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κατρακυλούν.

Σημαντικό πλήγμα στην αγορά πετρελαίου έχει προκαλέσει η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η κατανάλωση κατά δεκάδες εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με αποτέλεσμα τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου να αυξάνονται κατακόρυφα, ενώ οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο θα πρέπει να συγκρατήσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου.

Αν και δεν υπάρχουν συνολικά στοιχεία για τις ποσότητες του πετρελαίου που είναι αποθηκευμένες παγκοσμίως αποθεμάτων πετρελαίων ούτε για το κατά πόσον έχουν αυξηθεί από την αρχή της χρονιάς, αλλά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) έχει δηλώσει ότι η κατανάλωση μπορεί να έχει μειωθεί κατά 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται από τα κράτη.

Οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου από τον πόλεμο τιμών Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας και η δραματική πτώση της ζήτησης λόγω του κορονοϊού με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα σε μια αγορά με αυξημένη αβεβαιότητα. Χαρακτηριστικά η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαπραγματεύεται περίπου στα 25 δολάρια, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση τιμών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για έρευνες πετρελαίου και αερίου στη Συρία

Στο τηλεγράφημα για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Άγκυρας στη Συρία, ο όρος «μη δεσμευτική συμφωνία» αντικαταστάθηκε από «μνημόνιο κατανόησης» στην τελευταία παράγραφο.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα έτοιμη για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Συρία

Η Τουρκία δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί με τη Συρία για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, με σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε ξηρά και θάλασσα, ενώ επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Σομαλία και τη Λιβύη.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση σε δεξαμενόπλοιο των ΗΑΕ στο στενό του Ορμούζ

Δεξαμενόπλοιο της ADNOC δέχθηκε επίθεση στο στενό του Ορμούζ το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς τραυματισμούς, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία των ΗΑΕ. Προηγήθηκαν ανάλογα περιστατικά με τάνκερ της εταιρείας τις προηγούμενες ημέρες.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ελλείψεις καυσίμων σε πολλές περιφέρειες της Μόσχας

Οι ρωσικές αρχές παραδέχονται δυσκολίες στην προμήθεια καυσίμων σε κάποιες περιοχές λόγω ουκρανικών επιθέσεων σε διυλιστήρια και λαμβάνονται μέτρα για ενίσχυση των παραδόσεων στις πιο ευάλωτες περιφέρειες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ ελέγχουν πλήρως τα Στενά του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ξανά πως οι ΗΠΑ διατηρούν πλήρη έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ και θα συνεχίσουν να τον έχουν, ενώ χαρακτήρισε τον ναυτικό αποκλεισμό «τείχος από ατσάλι», δηλώνοντας ότι το Ιράν δεν μπορεί να αντιδράσει.