ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Έπεσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία, νέο πρωθυπουργό ψάχνει ο Μακρόν

Με 331 ψήφους υπέρ επί συνόλου 574 βουλευτών υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής της Λεπέν. Ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να διορίσει γρήγορα τον επόμενο πρωθυπουργό.

Στην πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ οδήγησε η ψηφοφορία στο γαλλικό Κοινοβούλιο επί της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν. Την πρόταση μομφής υπερψήφισαν 331 από τους 574 βουλευτές.

Η Λεπέν χαρακτήρισε την πρόταση μομφής «πρωτοφανή κοινοβουλευτική στιγμή από το 1962 που θα σφραγίσει το τέλος μιας κυβέρνησης μεταμφιεσμένων». Τόνισε ότι το κόμμα της θα υποστηρίξει έναν έκτακτο νόμο που θα μεταφέρει τις διατάξεις του προϋπολογισμού του 2024 για φόρους και δαπάνες στο επόμενο έτος, διασφαλίζοντας μια προσωρινή χρηματοδοτική λύση για το κράτος.

Η Λεπέν είπε ότι το κόμμα της «προφανώς θα υπερψηφίσει» τον ειδικό νόμο εάν η επόμενη κυβέρνηση επιλέξει να αξιοποιήσει το εν λόγω μέτρο.

Όπως είπε, ο νέος προϋπολογισμός «κρατά ομήρους τους Γάλλους, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, χαμηλοσυνταξιούχους, άρρωστους, φτωχούς εργάτες, Γάλλους που θεωρούνται πολύ πλούσιοι για να βοηθηθούν, αλλά όχι αρκετά φτωχοί για να ξεφύγουν τη δημοσιονομική στενότητα. Δώσατε μόνο μία απάντηση: φόρους, φόρους, περισσότερους φόρους».

Ο πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ απάντησε ότι η πραγματικότητα των δημόσιων οικονομικών «δεν θα εξαφανιστεί με τα ξόρκια της πρότασης μομφής. Δεν το χάρηκα που παρουσίασα κυρίως δύσκολα μέτρα. Θα προτιμούσα να μοιράζω χρήματα».

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να ορίσει γρήγορα νέο πρωθυπουργό. Πηγή του πρακτορείου ανέφερε ότι ο Μακρόν ελπίζει να έχει κάποιον στο πρωθυπουργικό πόστο έως το Σάββατο, όταν πάνω από πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθούν στο Παρίσι στην τελετή εγκαινίων του επισκευασμένου καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Ο Μακρόν δεν έχει καταλήξει ακόμη στο όνομα πρωθυπουργού, ανέφεραν οι πηγές, αλλά στη λίστα φαίνεται να είναι ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο Ξαβιέ Μπερτράν και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Στήριξη στη σταθερότητα και εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στη λιβανική ηγεσία τη στήριξη της Γαλλίας στην ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου και ζήτησε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός, ενώ η Γαλλία δεσμεύεται να βοηθήσει στη διαδικασία με συγκεκριμένα μέτρα.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Ισπανία απορρίπτουν τα "κέντρα επιστροφών" για μετανάστες

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως η Γαλλία δεν θα ιδρύσει Κέντρα Επιστροφής μεταναστών εκτός ΕΕ, θεωρώντας τα μη αποτελεσματικά και αντίθετα στις ευρωπαϊκές αξίες, αν και σέβεται άλλες χώρες που ακολουθούν αυτή την πολιτική.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για Ουκρανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και πως ο Αντόνιο Κόστα ίσως έχει ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, εφόσον αυτό διευκρινιστεί.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν ήταν αυθόρμητη, αλλά στη σωστή κατεύθυνση

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν «αυθόρμητη αλλά σωστή», αμφισβητώντας το τέλος του πολέμου. Τόνισε τη στήριξη στη διπλωματία, στον Λίβανο και την ασφάλεια Ορμούζ, καλώντας το Ισραήλ σε υπευθυνότητα.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Είχα πάντα εμπιστοσύνη στον Τραμπ, κρατά πάντα τις υποσχέσεις του

Ο Μακρόν δήλωσε ότι πάντα είχε εμπιστοσύνη στον Τραμπ, επισημαίνοντας πως τηρούσε τις δεσμεύσεις του, παρά τις διαφωνίες τους. Υποδέχθηκε θερμά τον Τραμπ στη G7, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε φύγει νωρίς πέρυσι.