Στην πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ οδήγησε η ψηφοφορία στο γαλλικό Κοινοβούλιο επί της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν. Την πρόταση μομφής υπερψήφισαν 331 από τους 574 βουλευτές.
Η Λεπέν χαρακτήρισε την πρόταση μομφής «πρωτοφανή κοινοβουλευτική στιγμή από το 1962 που θα σφραγίσει το τέλος μιας κυβέρνησης μεταμφιεσμένων». Τόνισε ότι το κόμμα της θα υποστηρίξει έναν έκτακτο νόμο που θα μεταφέρει τις διατάξεις του προϋπολογισμού του 2024 για φόρους και δαπάνες στο επόμενο έτος, διασφαλίζοντας μια προσωρινή χρηματοδοτική λύση για το κράτος.
Η Λεπέν είπε ότι το κόμμα της «προφανώς θα υπερψηφίσει» τον ειδικό νόμο εάν η επόμενη κυβέρνηση επιλέξει να αξιοποιήσει το εν λόγω μέτρο.
Όπως είπε, ο νέος προϋπολογισμός «κρατά ομήρους τους Γάλλους, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, χαμηλοσυνταξιούχους, άρρωστους, φτωχούς εργάτες, Γάλλους που θεωρούνται πολύ πλούσιοι για να βοηθηθούν, αλλά όχι αρκετά φτωχοί για να ξεφύγουν τη δημοσιονομική στενότητα. Δώσατε μόνο μία απάντηση: φόρους, φόρους, περισσότερους φόρους».
Ο πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ απάντησε ότι η πραγματικότητα των δημόσιων οικονομικών «δεν θα εξαφανιστεί με τα ξόρκια της πρότασης μομφής. Δεν το χάρηκα που παρουσίασα κυρίως δύσκολα μέτρα. Θα προτιμούσα να μοιράζω χρήματα».
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να ορίσει γρήγορα νέο πρωθυπουργό. Πηγή του πρακτορείου ανέφερε ότι ο Μακρόν ελπίζει να έχει κάποιον στο πρωθυπουργικό πόστο έως το Σάββατο, όταν πάνω από πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθούν στο Παρίσι στην τελετή εγκαινίων του επισκευασμένου καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.
Ο Μακρόν δεν έχει καταλήξει ακόμη στο όνομα πρωθυπουργού, ανέφεραν οι πηγές, αλλά στη λίστα φαίνεται να είναι ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο Ξαβιέ Μπερτράν και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί.