ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
Ο Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας, σε επίσημη εμφάνιση.

Η Γαλλία στέλνει πυραύλους Aster και Mirage στην Ουκρανία

Η Γαλλία θα στείλει σύντομα πυραύλους Aster και μαχητικά Mirage στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μακρόν, ενώ θα συνεχιστούν και τα προγράμματα εκπαίδευσης για Ουκρανούς πιλότους.

Η Γαλλία αναμένεται να παραδώσει αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, καθώς και καταδιωκτικά αεροσκάφη Mirage, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης των συμμάχων του Κιέβου.

Ο Μακρόν ανέφερε πως «θα παραδώσουμε τις επόμενες ημέρες επιπρόσθετους πυραύλους Aster, νέα Mirage και νέα προγράμματα εκπαίδευσης», χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Μέχρι σήμερα, η Γαλλία έχει παραδώσει τρία από τα έξι Mirage 2000 που είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία, κυρίως για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων. Ένα από αυτά τα αεροσκάφη καταρρίφθηκε τον Ιούλιο.

Οι πύραυλοι Aster 15 και 30, που κατασκευάζονται από κοινού με την Ιταλία, εντάσσονται στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T MAMBA, το οποίο αποτελεί το ιταλογαλλικό αντίστοιχο του αμερικανικού συστήματος PATRIOT. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη παραδώσει στην Ουκρανία αδιευκρίνιστο αριθμό πυραύλων, ωστόσο το Κίεβο συνεχίζει να ζητά περισσότερους για την ενίσχυση της άμυνάς του.

Ο Μακρόν τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε την προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας και τις πιέσεις στη Ρωσία», απευθυνόμενος στους ηγέτες της Συμμαχίας των προθύμων.

Στη συγκεκριμένη σύνοδο συμπροεδρεύουν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο οι ελληνογαλλικές σχέσεις και η συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια

Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα στοχεύει στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας σε άμυνα, ασφάλεια και οικονομία, με έμφαση στη ναυτιλιακή ασφάλεια και την προστασία των νέων στο διαδίκτυο.
Εμανουέλ Μακρόν εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσημη επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα στις 24-25 Απριλίου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα στις 24 και 25 Απριλίου, σύμφωνα με το Ελιζέ. Αναμένεται να ανανεωθεί η Ελληνογαλλική Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας στην Άμυνα και Ασφάλεια.
Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η παρουσία μας εδώ προστατεύει συμμάχους και ιδιαίτερα την Κύπρο

Ο Εμανουέλ Μακρόν, επισκέπτοντας το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, τόνισε τη σημασία της προστασίας Γάλλων και συμμάχων στην περιοχή, τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και ότι η Γαλλία δεν μετέχει ενεργά στη σύρραξη.
Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Παραχώρηση αεράμυνας και φρεγάτας στην Κύπρο από τη Γαλλία

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την αποστολή του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ στη Μεσόγειο, παροχή αεράμυνας στην Κύπρο κι αποστολή της φρεγάτας Λαγκεντόκ, τονίζοντας τη συνεργασία με Ελλάδα για την ασφάλεια στη περιοχή.