ΓΔ: 2064.38 0.13% Τζίρος: 112.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:43:37
Φιάλη κρασιού σε κελάρι
Φωτο: Shutterstock

Καινοτόμα υφάσματα από υπολείμματα ζύμωσης με ανθεκτικές και οικολογικές ίνες

Ερευνητές του Penn State αξιοποίησαν υπολείμματα μαγιάς από ζύμωση μπύρας και κρασιού για την παραγωγή υφασμάτων, δημιουργώντας ίνες υψηλής αντοχής με χαμηλό κόστος και ελάχιστες εκπομπές.

Νέες δυνατότητες για τη βιώσιμη παραγωγή υφασμάτων δημιουργεί η αξιοποίηση των υπολειμμάτων μαγιάς από τη ζύμωση μπύρας ή κρασιού, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Penn State University και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Η βιομάζα που απομένει μετά την παραγωγή αλκοόλ ή φαρμακευτικών προϊόντων, αποτελούμενη από πρωτεΐνες, λιπίδια και σάκχαρα, θεωρείται συνήθως απόβλητο. Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι μπορεί να επαναξιοποιηθεί για την παραγωγή ινών υφασμάτων, αξιοποιώντας υπάρχουσα τεχνολογία για ίνες πρωτεϊνών.

Η πιλοτική παραγωγή αυτών των ινών πραγματοποιήθηκε σε εργοστάσιο στη Γερμανία. Κατά την αξιολόγηση της διαδικασίας και του τελικού προϊόντος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ίνα υψηλής αντοχής, ικανή να ανταγωνιστεί το μαλλί και άλλα φυσικά υλικά, αλλά με σημαντικά μικρότερη χρήση πόρων.

Το πλεονέκτημα αυτό παραμένει ακόμη και όταν λαμβάνεται υπόψη η γη που απαιτείται για την καλλιέργεια φυτών για ζύμωση. Εκτιμάται πως η νέα ίνα μπορεί να παραχθεί με κόστος κάτω των έξι δολαρίων ανά κιλό, έναντι 10-12 δολαρίων για το μαλλί, ενώ απαιτεί λιγότερο νερό και καλλιεργήσιμη γη, μειώνοντας σχεδόν στο μηδέν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ερευνητών, η μετάβαση από τις ίνες που προέρχονται από καλλιέργειες θα μπορούσε να ελευθερώσει σημαντικές εκτάσεις γης για παραγωγή τροφίμων. Αυτή η αλλαγή θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας που επηρεάζει περίπου έναν στους δώδεκα ανθρώπους παγκοσμίως.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να εξετάσει περαιτέρω την εμπορική βιωσιμότητα των ινών που προέρχονται από ζύμωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνουν την αυτονομία των ηλεκτρικών μοντέλων

Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρουν σημαντική μείωση επικίνδυνων ρύπων, όμως η περιορισμένη αυτονομία και το ελλιπές δίκτυο φόρτισης τα καθιστούν λιγότερο ελκυστικά για αγοραστές σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα.
Τρακτέρ σε αγρό
ESG

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Στο επίκεντρο η κλιματική αλλαγή και αγροδιατροφή

Ημερίδα στην Αθήνα για κλιματική αλλαγή, καινοτομία και γυναικεία επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα, με κεντρικές ομιλίες και συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πρόγραμμα EWA.
Ελβετικές Άλπεις καθρέφτισμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Οι παγετώνες έχασαν το 25% του όγκου τους σε 10 χρόνια

Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 25% του όγκου τους σε 10 χρόνια λόγω της υπερθέρμανσης. Το 2025 σημειώθηκε ξανά σημαντικό λιώσιμο, ενώ ο ήπιος χειμώνας και τα καύσωνα του καλοκαιριού οδήγησαν σε απώλεια 3% του όγκου τους.
Συσκευασίες Tetra Pak
ESG

Tetra Pak: Μείωση εκπομπών και βιώσιμες λύσεις για το μέλλον των τροφίμων

Με μείωση 54% στις εκπομπές GHG από το 2019 και 94% χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, η Tetra Pak επιταχύνει τη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα διατροφής, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες, φιλικές συσκευασίες και προγράμματα που στηρίζουν εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως.
Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΔΙΕΘΝΗ

COP30: Συμβιβασμός με χαμηλές φιλοδοξίες, χωρίς έξοδο από ορυκτά καύσιμα

Στη COP30 στην Αμαζονία, οι 200 χώρες συμφώνησαν σε έναν μέτριο συμβιβασμό για την κλιματική δράση, χωρίς σαφές σχέδιο για τα ορυκτά καύσιμα, με τον Λούλα να χαιρετίζει τη συμφωνία ως νίκη της επιστήμης και της συνεργασίας.