ΓΔ: 2107.43 0.15% Τζίρος: 200.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φιάλη κρασιού σε κελάρι
Κρασί σε κελάρι με φιάλες αποθηκευμένες σε ξύλινα ράφια, έτοιμο για επιλογή.

Καινοτόμα υφάσματα από υπολείμματα ζύμωσης με ανθεκτικές και οικολογικές ίνες

Ερευνητές του Penn State αξιοποίησαν υπολείμματα μαγιάς από ζύμωση μπύρας και κρασιού για την παραγωγή υφασμάτων, δημιουργώντας ίνες υψηλής αντοχής με χαμηλό κόστος και ελάχιστες εκπομπές.

Νέες δυνατότητες για τη βιώσιμη παραγωγή υφασμάτων δημιουργεί η αξιοποίηση των υπολειμμάτων μαγιάς από τη ζύμωση μπύρας ή κρασιού, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Penn State University και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Η βιομάζα που απομένει μετά την παραγωγή αλκοόλ ή φαρμακευτικών προϊόντων, αποτελούμενη από πρωτεΐνες, λιπίδια και σάκχαρα, θεωρείται συνήθως απόβλητο. Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι μπορεί να επαναξιοποιηθεί για την παραγωγή ινών υφασμάτων, αξιοποιώντας υπάρχουσα τεχνολογία για ίνες πρωτεϊνών.

Η πιλοτική παραγωγή αυτών των ινών πραγματοποιήθηκε σε εργοστάσιο στη Γερμανία. Κατά την αξιολόγηση της διαδικασίας και του τελικού προϊόντος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ίνα υψηλής αντοχής, ικανή να ανταγωνιστεί το μαλλί και άλλα φυσικά υλικά, αλλά με σημαντικά μικρότερη χρήση πόρων.

Το πλεονέκτημα αυτό παραμένει ακόμη και όταν λαμβάνεται υπόψη η γη που απαιτείται για την καλλιέργεια φυτών για ζύμωση. Εκτιμάται πως η νέα ίνα μπορεί να παραχθεί με κόστος κάτω των έξι δολαρίων ανά κιλό, έναντι 10-12 δολαρίων για το μαλλί, ενώ απαιτεί λιγότερο νερό και καλλιεργήσιμη γη, μειώνοντας σχεδόν στο μηδέν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ερευνητών, η μετάβαση από τις ίνες που προέρχονται από καλλιέργειες θα μπορούσε να ελευθερώσει σημαντικές εκτάσεις γης για παραγωγή τροφίμων. Αυτή η αλλαγή θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας που επηρεάζει περίπου έναν στους δώδεκα ανθρώπους παγκοσμίως.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να εξετάσει περαιτέρω την εμπορική βιωσιμότητα των ινών που προέρχονται από ζύμωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φλιτζάνι καφές ατμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Μύδια και καφές γίνονται βιώσιμες λύσεις στην αγροδιατροφή

Η BlueCrete αναδείχθηκε κορυφαία ιδέα του TrophyΤροφή 2025 με λύσεις κυκλικής οικονομίας από κέλυφη μυδιών, ενώ ομάδες όπως CoffeeKong, Green Alchemy, GreenFlow και EnvoFly παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις.
ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνουν την αυτονομία των ηλεκτρικών μοντέλων

Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρουν σημαντική μείωση επικίνδυνων ρύπων, όμως η περιορισμένη αυτονομία και το ελλιπές δίκτυο φόρτισης τα καθιστούν λιγότερο ελκυστικά για αγοραστές σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα.
Τρακτέρ σε αγρό
ESG

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Στο επίκεντρο η κλιματική αλλαγή και αγροδιατροφή

Ημερίδα στην Αθήνα για κλιματική αλλαγή, καινοτομία και γυναικεία επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα, με κεντρικές ομιλίες και συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πρόγραμμα EWA.
Ελβετικές Άλπεις καθρέφτισμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Οι παγετώνες έχασαν το 25% του όγκου τους σε 10 χρόνια

Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 25% του όγκου τους σε 10 χρόνια λόγω της υπερθέρμανσης. Το 2025 σημειώθηκε ξανά σημαντικό λιώσιμο, ενώ ο ήπιος χειμώνας και τα καύσωνα του καλοκαιριού οδήγησαν σε απώλεια 3% του όγκου τους.