ΓΔ: 1994.41 -1.45% Τζίρος: 25.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:27:33
Φιάλη κρασιού σε κελάρι
Φωτο: Shutterstock

Καινοτόμα υφάσματα από υπολείμματα ζύμωσης με ανθεκτικές και οικολογικές ίνες

Ερευνητές του Penn State αξιοποίησαν υπολείμματα μαγιάς από ζύμωση μπύρας και κρασιού για την παραγωγή υφασμάτων, δημιουργώντας ίνες υψηλής αντοχής με χαμηλό κόστος και ελάχιστες εκπομπές.

Νέες δυνατότητες για τη βιώσιμη παραγωγή υφασμάτων δημιουργεί η αξιοποίηση των υπολειμμάτων μαγιάς από τη ζύμωση μπύρας ή κρασιού, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Penn State University και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Η βιομάζα που απομένει μετά την παραγωγή αλκοόλ ή φαρμακευτικών προϊόντων, αποτελούμενη από πρωτεΐνες, λιπίδια και σάκχαρα, θεωρείται συνήθως απόβλητο. Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι μπορεί να επαναξιοποιηθεί για την παραγωγή ινών υφασμάτων, αξιοποιώντας υπάρχουσα τεχνολογία για ίνες πρωτεϊνών.

Η πιλοτική παραγωγή αυτών των ινών πραγματοποιήθηκε σε εργοστάσιο στη Γερμανία. Κατά την αξιολόγηση της διαδικασίας και του τελικού προϊόντος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ίνα υψηλής αντοχής, ικανή να ανταγωνιστεί το μαλλί και άλλα φυσικά υλικά, αλλά με σημαντικά μικρότερη χρήση πόρων.

Το πλεονέκτημα αυτό παραμένει ακόμη και όταν λαμβάνεται υπόψη η γη που απαιτείται για την καλλιέργεια φυτών για ζύμωση. Εκτιμάται πως η νέα ίνα μπορεί να παραχθεί με κόστος κάτω των έξι δολαρίων ανά κιλό, έναντι 10-12 δολαρίων για το μαλλί, ενώ απαιτεί λιγότερο νερό και καλλιεργήσιμη γη, μειώνοντας σχεδόν στο μηδέν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ερευνητών, η μετάβαση από τις ίνες που προέρχονται από καλλιέργειες θα μπορούσε να ελευθερώσει σημαντικές εκτάσεις γης για παραγωγή τροφίμων. Αυτή η αλλαγή θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας που επηρεάζει περίπου έναν στους δώδεκα ανθρώπους παγκοσμίως.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να εξετάσει περαιτέρω την εμπορική βιωσιμότητα των ινών που προέρχονται από ζύμωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελβετικές Άλπεις καθρέφτισμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Οι παγετώνες έχασαν το 25% του όγκου τους σε 10 χρόνια

Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 25% του όγκου τους σε 10 χρόνια λόγω της υπερθέρμανσης. Το 2025 σημειώθηκε ξανά σημαντικό λιώσιμο, ενώ ο ήπιος χειμώνας και τα καύσωνα του καλοκαιριού οδήγησαν σε απώλεια 3% του όγκου τους.
Συσκευασίες Tetra Pak
ESG

Tetra Pak: Μείωση εκπομπών και βιώσιμες λύσεις για το μέλλον των τροφίμων

Με μείωση 54% στις εκπομπές GHG από το 2019 και 94% χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, η Tetra Pak επιταχύνει τη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα διατροφής, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες, φιλικές συσκευασίες και προγράμματα που στηρίζουν εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως.
Ξηρασία λίμνης
ΔΙΕΘΝΗ

FAO: 1,7 δισ. άνθρωποι πλήττονται παγκοσμίως από υποβάθμιση γης

Σύμφωνα με τον FAO, περίπου 1,7 δισ. άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου η υποβάθμιση της γης λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η αποψίλωση, απειλεί τη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια, επιδεινώνοντας φυσικά φαινόμενα.
Ομαδική καινοτομία εργασίας
ΔΙΕΘΝΗ

Θεσσαλονίκη: Το DEFENSEFOOD ενισχύει την ασφάλεια τροφίμων

Το έργο DEFENSEFOOD, διάρκειας τεσσάρων ετών και χρηματοδοτούμενο από το Horizon Europe, στοχεύει να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων από χημικές και βιολογικές απειλές μέσω επιστήμης, καινοτομίας και διεθνούς συνεργασίας.
Καινοτομία στον χώρο εργασίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία υπερήφανη για τον ρόλο των γυναικών σε επιστήμη και τεχνολογία

Η Βουλγαρία ξεχωρίζει για τη συμμετοχή των γυναικών στην επιστήμη και την τεχνολογία, δήλωσε η Ντιάνα Μίτεβα σε συζήτηση στη Σόφια, ενώ τόνισε πως «το ταλέντο στη Βουλγαρία δεν έχει γένος».