Επείγοντα μέτρα στήριξης των παραγωγικών κλάδων ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας ζητά με επιστολή της στην πρόεδρο της Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των δύο κλάδων, Euratex. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ενδυμάτων βρίσκεται σε ένα καθοδικό σπιράλ το τελευταίο ενάμιση έτος, τόσο ως προς την παραγωγή, όσο και τις εισαγωγές κι εξαγωγές, συνέπεια της πτωτικής πορείας της κατανάλωσης εντός κι εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.
Ταυτόχρονα, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από τις ξένες πλατφόρμες που διαθέτουν τα είδη τους απευθείας στον καταναλωτή, σε τιμές που δεν είναι βιώσιμες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπιέζουν τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη των τελευταίων, δημιουργώντας ένα ακόμη ανάχωμα στην αναπτυξιακή πορεία τους και προκαλώντας την αντίδραση κρατών-μελών της ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Euratex στην πρόσφατη επιστολή της συγχαίρει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας παράλληλα τα κρίσιμα κλαδικά θέματα που η Κομισιόν καλείται να διαχειριστεί για τους δύο παραδοσιακούς κλάδους.
Ένα πρώτο μέτρο που προτείνεται για την άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας είναι η κατάργηση του κανονισμού Deminimis, ο οποίος περιορίζει δραματικά την ενίσχυση των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Η Euratex προτάσσει επίσης την ανάγκη ίσης μεταχείρισης των ευρωπαϊκών προϊόντων με τα αντίστοιχα εισαγόμενα, αναφορικά με τις υποχρεώσεις σε θέματα ασφάλειας, χρήσης χημικών και όλων των προδιαγραφών που οφείλουν να τηρούν τα προϊόντα που κυκλοφορούν προς κατανάλωση στην Ευρώπη.
Το αίτημα προφανώς «φωτογραφίζει» δημοφιλείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες με έδρα την Κίνα, όπως οι Temu και Shein, οι οποίες κερδίζουν διαρκώς την προτίμηση των καταναλωτών και αυξάνουν τα μερίδια αγοράς στην Ευρώπη. Στο περιβάλλον αυτό, υπογραμμίζεται η σημασία της άμεσης και αυστηρής εφαρμογής μέτρων αμυντικής πολιτικής, σε περιπτώσεις που παρατηρούνται παρανομίες ή παρατυπίες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι έξι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη καλέσει επισήμως την Κομισιόν να δράσει με αποφασιστικότητα όταν υπάρχουν υποψίες διάθεσης στην ευρωπαϊκή αγορά μη ασφαλών ή επικίνδυνων προϊόντων από ξένες πλατφόρμες, κατονομάζοντας συγκεκριμένα τις Shein και Temu.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP, η γερμανική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες παρέδωσε πριν λίγο καιρό επίσημο έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι κάνουν αθρόες αγορές από τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά καταστήματα.
Μεταξύ άλλων, ζητείται η κατά γράμμα εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας Digital Services Act, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Φεβρουάριο με στόχο, ανάμεσα σε άλλα, να αυξηθεί η διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα για όλα τα προϊόντα που εισάγονται στην κοινή αγορά, αλλά και να τεθούν δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων καταναλωτών που κάνουν αγορές ηλεκτρονικά.
Πέραν της Γερμανίας, η πρωτοβουλία αυτή έχει επίσης την υποστήριξη της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας. Είχε προηγηθεί πάντως επίσημο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον περασμένο Ιούνιο, προς τις δύο δημοφιλείς πλατφόρμες να γνωστοποιήσουν τους τρόπους συμμόρφωσης τους με τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς, και ειδικότερα τις μεθόδους που εφαρμόζουν ώστε να διευκολύνουν τις καταγγελίες για τυχόν διάθεση ακατάλληλων προϊόντων.
Συχνά, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί και το πρώτο βήμα πριν το άνοιγμα επίσημης έρευνας για τις δραστηριότητες εταιρειών ή και επιβολής προστίμων, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Εξάλλου, και οι δύο εταιρείες επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να συνεργαστούν με τις αρχές και να συμμορφωθούν πλήρως με τους κανονισμούς που διέπουν τις εμπορικές σχέσεις στην ΕΕ.
Η λίστα των μεγάλων εταιρειών που εποπτεύει η Κομισιόν
Σε κάθε περίπτωση, οι πλατφόρμες Shein και Temu συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των ψηφιακών γιγάντων οι οποίοι εποπτεύονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από τον περασμένο Μάιο. Η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει συνολικά 24 εταιρείες-κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου, μεταξύ των οποίων και οι Amazon, AliExpress, Google Shopping, Facebook, X και Instagram.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδονησία αποτελεί την πρώτη χώρα στον κόσμο στην οποία η κυβέρνηση κίνησε τις διαδικασίες απαγόρευσης της πλατφόρμας Temu, ζητώντας από τους τενχολογικούς κολοσσούς της Apple και της Google να αφαιρέσουν την εφαρμογή από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα που είναι εγκατεστημένα στις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, επικαλούμενη την ανάγκη προστασίας τόσο του καταναλωτικού κοινού από αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, όσο και των εγχώριων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι αδύνατον να ανταγωνιστούν τον κινεζικό κολοσσό.
Εφόσον το αίτημα γίνει αποδεκτό, η απαγόρευση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις δραστηριότητες της Temu στην Ινδονησία, μία μεγάλη και ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην νοτιοανατολική Ασία, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για την λήψη ανάλογων μέτρων και από άλλες χώρες του κόσμου…