Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέτυχε να κερδίσει μια σειρά από βασικά έθνη από τον Παγκόσμιο Νότο μετά από μια διήμερη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία, ρίχνοντας σκιά στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει ευρύτερη υποστήριξη.
Η Ινδία, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική και η Σαουδική Αραβία ήταν μεταξύ των εθνών που δεν υπέγραψαν την τελική δήλωση που συντάχθηκε στη συνάντηση της 15ης-16ης Ιουνίου. Από τα περισσότερα από 100 έθνη και οργανισμούς που συμμετείχαν, μόνο 84 υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν, σύμφωνα με κατάλογο που διανεμήθηκε από τους διοργανωτές καθώς η συνάντηση ολοκληρώθηκε την Κυριακή.
Η Κίνα απέφυγε τη συνάντηση και η Βραζιλία, η οποία έστειλε μόνο έναν παρατηρητή, επίσης δεν υπέγραψε, ολοκληρώνοντας τα λεγόμενα έθνη BRICS που οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν προσδιορίσει ως απαραίτητα για να τους κερδίσουν ως συμμάχους στην προσπάθειά τους να απομονώσουν τη Ρωσία, η οποία αποκλείστηκε από τη συνάντηση.
Ο Ουκρανός ηγέτης και οι Ελβετοί οικοδεσπότες είχαν περιορίσει τις φιλοδοξίες τους να επεκτείνουν την παγκόσμια υποστήριξη. Αλλά η συνάντηση στην κορυφή του βουνού έξω από τη Λουκέρνη αποκάλυψε πόσο δύσκολο ήταν να τους υποστηρίξουν χώρες εκτός της Δύσης.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στη Ουκρανία προκαλεί «μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφή» όμως ένας δρόμος για την ειρήνη απαιτεί τη συμμετοχή όλων των πλευρών, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν στης συνόδου κορυφής για την Ουκρανία που διεξήχθη στην Ελβετία.
«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφή, και να προκαλεί κινδύνους και κρίσεις με παγκόσμιες επιπτώσεις», αναφέρει η τελική διακήρυξη.
Η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία οι οποίες δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν, όπως δήλωσε σήμερα η ελβετική κυβέρνηση.
Η Ελβετία, που φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής, ανέφερε πως τουλάχιστον 90 χώρες έλαβαν μέρος στις συνομιλίες, και η τεράστια πλειονότητά τους υπέγραψε το ανακοινωθέν, σύμφωνα με κατάλογο τον οποίο οι Ελβετοί διοργανωτές ανήρτησαν κατά το κλείσιμο των εργασιών.
Η υποστήριξη των Δυτικών και άλλων ηγετών στη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία για την ειρήνη στην Ουκρανία δείχνει πως το διεθνές δίκαιο μπορεί να αποκατασταθεί, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη διήμερη σύνοδο που διεξήχθη στο Μπούργκενστοκ.
«Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε στην ολομέλεια. «Θα αποδείξουμε σε όλους πως ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ μπορεί να αποκατασταθεί με πλήρη αποτελεσματικότητα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.