ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:36:44 DATA
Φώτο: Shutterstock

Αρχίζει σήμερα στην Ελβετία η διάσκεψη για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία

Δεκάδες σύμμαχοι του Κιέβου θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, όχι όμως η Κίνα. Η Μόσχα χαρακτήρισε τη σύνοδο χάσιμο χρόνου, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να παρευρεθεί.

Παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται σήμερα στην Ελβετία για μια σύνοδο κορυφής που στόχο έχει την άσκηση πίεσης στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο της στην Ουκρανία, ωστόσο η απουσία ισχυρών συμμάχων της Μόσχας, όπως η Κίνα, θα αμβλύνει τον όποιον αντίκτυπο της συνόδου.

Δεκάδες σύμμαχοι της Ουκρανίας θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, όχι όμως η Κίνα. Η Μόσχα χαρακτήρισε τη σύνοδο χάσιμο χρόνου, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να παρευρεθεί.

Χωρίς την Κίνα, οι ελπίδες για απομόνωση της Μόσχας ατονούν, ενώ οι πρόσφατες νίκες ρωσικών δυνάμεων στο στρατωτικό πεδίο έχουν θέσει το Κίεβο σε μειονεκτική θέση. Επιπρόσθετα ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει ταυτόχρονα αποσπάσει την προσοχή από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε ευρύτερες ανησυχίες που έχει επιφέρει ο πόλεμος, όπως επισιτιστική κρίση, η πυρηνική ασφάλεια και η ελευθερία ναυσιπλοΐας, και ένα προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος θα ορίζει τη Ρωσία ως τον επιτιθέμενο στον πόλεμο, τόνισαν πηγές.

«Η σύνοδος κορυφής κινδυνεύει να δείξει τα όρια της ουκρανικής διπλωματίας», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής του ΟΗΕ στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων. «Ωστόσο, η σύνοδος είναι επίσης μια ευκαιρία για την Ουκρανία να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι υπερασπίζεται τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι πως η Μόσχα είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες ακόμα και «αύριο», αν τα ουκρανικά στραστεύματα αποσυρθούν από τις περιφέρειες της Ζαπορίζια, της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και αν η Ουκρανία παραιτηθεί από τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το Κίεβο απέρριψε τους όρους του Πούτιν ως «παράλογους»

Οι όροι που έθεσε ο Πούτιν προφανώς αντικατροπτίζουν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της Μόσχας ότι οι δυνάμεις της έχουν το πάνω χέρι στον πόλεμο.

Η Μόσχα εμφανίζει την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» όπως αποκαλεί την εισβολή της στην Ουκρανία ως τμήμα ενός ευρύτερου αγώνα με τη Δύση, για την οποία λέει πως θέλει να γονατίσει τη Ρωσία. Το Κίεβο και η Δύση απαντούν πως αυτά είναι ανοησίες και κατηγορούν τη Ρωσία ότι διεξάγει ένα παράνομο κατακτητικό πόλεμο.

Η Ελβετία, η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής θέλει να ανοίξει το δρόμο για μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία.

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές διασπάσεις για τον πιο θανατηφόρο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν στη σύνοδο και ο Ζελένσκι κατηγόρησε μάλιστα το Πεκίνο ότι βοηθά τη Μόσχα να υπονομεύσει τη σύνοδο, μια κατηγορία που το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε.

Η Κίνα είχε αναφέρει ότι θα σκεφτόταν να λάβει μέρος στη σύνοδο, αλλά τελικά αρνήθηκε επειδή η Ρωσία δεν θα συμμετέχει. «Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή, σε γεωπολιτικούς όρους, για την Κίνα η ειδική της σχέση με τη Ρωσία έχει προτεραιότητα έναντι οτιδήποτε άλλου», δήλωσε ο Μπεραρντίνο Ρεγκατσόνι, πρώην πρέσβης της Ελβετίας στην Κίνα.

Εκπρόσωποι 92 χωρών και 8 οργανισμών πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα του Μπούργκενστοκ.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας είναι μεταξύ αυτών που πρόκειται να συμμετάσχουν στη σύνοδο. Η Ινδία, η οποία έχει βοηθήσει τη Μόσχα να επιβιώσει του σοκ των οικονομικών κυρώσεων, αναμένεται να στείλει αντιπροσωπεία. Η Τουρκία και η Ουγγαρία, οι οποίες διατηρούν παρομοίως εγκάρδιους δεσμούς με τη Ρωσία, θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους.

Η Ρωσία χαρακτήρισε «μάταιη» την ιδέα μιας συνόδου κορυφής στην οποία δεν είναι προσκεκλημένη η ίδια.

Υποστηρικτές της Ουκρανίας τονίζουν ότι οι συνομιλίες στη Λουκέρνη είναι μια σειρά συναντήσεων για να επιστήσουν την προσοχή στο ανθρωπιστικό κόστος του πολέμου. Διαδηλώσεις έχουν επίσης προγραμματιστεί με αίτημα την επιστροφή των αιχμαλώτων και των παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι χωρίς την υποστήριξη από τους κύριους συμμάχους της Μόσχας, ο αντίκτυπος της συνόδου θα είναι περιορισμένος«Τί μπορεί να ελπίζει (ο Ζελένσκι) από αυτή;» δηλώνει ο Ντάνιελ Γουόκερ, ένας πρώην πρεσβευτής της Ελβετίας. «Άλλο ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός στη διεθνή αλληλεγγύη με την Ουκρανία ως θύμα της ρωσικής επιθετικότητας».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ukrania eirini
ΔΙΕΘΝΗ

Η σύνοδος κορυφής στην Ελβετία επιδιώκει να ασκήσει πίεση στη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στην Ελβετία για την Διεονή Διάσκεψη για την Ειρήνη στο θέρετρο του Μπέργκενστοκ, στην οποία συμμετέχουν περίπου 90 αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και οργανισμών.
Zelensky-Volodimyr-Zelenski
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι στη διάσκεψη για την ειρήνη: H πίεση στη Μόσχα αυξάνεται

Στη διήμερη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν 92 χώρες και 8 διεθνείς οργανισμοί, επανέλαβε ότι οι κοινές προσπάθειες μπορούν να τερματίσουν τον πόλεμο και να επιτύχουν ειρήνη, λίγο πριν αρχίσουν οι αντιπροσωπείες να συζητούν το θέμα.
Oikoymenikos-Patriarxis-Bartholomaios
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ελβετία για τη διεθνή διάσκεψη κορυφής για την Ουκρανία o Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο μόνος θρησκευτικός ηγέτης ο οποίος θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής, κατόπιν επίσημης προσκλήσεως της Προέδρου της Ελβετίας, Βιόλα 'Αμχερντ.
ΔΙΕΘΝΗ

Πιθανότητα να κληθεί η Ρωσία στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία και ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου είναι παράλογο γιατί αποκλείει τη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας η ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία

Η Ελβετία θα φιλοξενήσει τους επόμενους μήνες τις συζητήσεις για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η Μόσχα θα απέχει σίγουρα από τον πρώτο γύρο.