ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: ΑΠΕ

Ο ΥΠΕΞ της Σ. Αραβίας επικρίνει την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη

Μεγαλύτερη αστάθεια προκαλούν στη Λιβύη οι κινήσεις της Τουρκίας, σύμφωνα με τον πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ που εκτελεί χρέη ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ επέκρινε την επέμβαση της Τουρκίας στη σύρραξη στη Λιβύη και έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία.

«Τώρα, υπάρχουν μαχητές προερχόμενοι από τη Συρία που αποστέλλονται εκεί από την Τουρκία», δήλωσε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν βοηθά και απλά δημιουργεί μεγαλύτερη αστάθεια», συνέχισε. Αυτό αφορά και τις συνεχιζόμενες αποστολές όπλων.

Ο πρίγκιπας Φάισαλ είπε ακόμη πως θα μπορούσε να φανταστεί μια διεθνή ειρηνευτική αποστολή στη Λιβύη στο μέλλον. Δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια επιλογή «εάν η διαδικασία προχωρήσει στη σωστή κατεύθυνση» αλλά πρόσθεσε ότι ο χρόνος δεν είναι ακόμα ο κατάλληλος.

Σήμερα, περίπου 10 υπουργοί Εξωτερικών και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών θα συζητήσουν τη διαδικασία για τον τερματισμό της σύρραξης στη Λιβύη. Στόχος της συνεδρίασης, στην οποία θα συμπροεδρεύσουν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε, είναι να εξετάσει την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν σε σύνοδο στο Βερολίνο πριν από τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ των οποίων και τη συμμόρφωση με το εμπάργκο όπλων και τη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά το 2011 και την ανατροπή του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι και έχει γίνει πεδίο μάχης δι’ αντιπροσώπων αντίπαλων δυνάμεων.

Η χώρα έχει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη και εδρεύει στην Τρίπολη και άλλη μια που υποστηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), επικεφαλής του οποίου είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ και εδρεύει στην ανατολική πόλη Τομπρούκ. Τον Απρίλιο, ο Χάφταρ ξεκίνησε μια επιχείρηση για να καταλάβει την Τρίπολη από την GNA, κλιμακώνοντας δραματικά την κρίση στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το λογότυπο της Aramco
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδο 25,5% στα καθαρά κέρδη α' τριμήνου ανακοίνωσε η Aramco

Η Aramco ανακοίνωσε αύξηση 25,5% στα καθαρά κέρδη α' τριμήνου λόγω ανόδου στις τιμές πετρελαίου, ενώ ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ κατά Ιράν οδήγησε σε μπλοκάρισμα του Στενού του Ορμούζ και εκτόξευση τιμών υδρογονανθράκων.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

Ριάντ: Απαγόρευση στις ΗΠΑ για χρήση βάσεων και εναέριου χώρου στον Ορμούζ

Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου και των βάσεών της από τις ΗΠΑ για συνοδεία πλοίων στο Ορμούζ. Οι βάσεις επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, όχι όμως για επιθέσεις στο Ιράν.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μελόνι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Ντμπέιμπα

Συνάντηση είχαν η Τζόρτζια Μελόνι και ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, εστιάζοντας σε οικονομική, ενεργειακή και μεταναστευτική συνεργασία, με αναφορά και σε διεθνείς εταίρους όπως η Τουρκία και το Κατάρ.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σαουδική Αραβία ζητά αποκλιμάκωση μετά από ένταση στο στενό του Ορμούζ

Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί για νέα στρατιωτική κλιμάκωση στον Κόλπο, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και συνέχιση της διπλωματίας, στηρίζοντας τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Πακιστάν για αποφυγή περαιτέρω εντάσεων.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τέλος στα «ψηλά γράμματα» για τα δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ

Ο πρωθυπουργός σε σημερινή του ανάρτησή στο Facebook προανήγγειλε νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών που μεταξύ άλλων προβλέπει αποπληρωμή καταναλωτικού δανείου έως 30%–50% πάνω από το αρχικό ποσό.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΠΕΚ+: Σήμερα οι πρώτες αποφάσεις μετά την αποχώρηση των ΗΑΕ

Η αποχώρηση των ΗΑΕ από τον ΟΠΕΚ+ φέρνει αναταραχή, με τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και άλλες χώρες να συνεδριάζουν σήμερα. Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την ανακοίνωση για τις νέες ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου.