ΓΔ: 2267.45 0.05% Τζίρος: 256.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης σε κυβερνητικό κτίριο, Ουκρανία.

Συμφωνία ασφαλείας ύψους δύο δισ. ευρώ υπέγραψαν Ουκρανία - Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι η έβδομη χώρα η οποία υπογράφει 10ετή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο. Οι συμφωνίες έχουν σκοπό να ενισχύσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας μέχρι να γίνει μέλος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέγραψαν σήμερα συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των χωρών τους στην πόλη Χαρκίβ της βορειοανατολικής Ουκρανίας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ολλανδία φέτος, καθώς και άλλη αμυντική βοήθεια τα επόμενα δέκα χρόνια, ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η συμφωνία υπογράφτηκε από τον Ρούτε στη διάρκεια επίσκεψης που δεν είχε προαναγγελθεί στη Χαρκίβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, 42 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία η οποία βρίσκεται τακτικά στο στόχαστρο ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων.

«Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για αυτή τη συμφωνία, η οποία θα ενισχύσει την προστασία της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της πόλης του Χαρκίβ, όπου συναντηθήκαμε σήμερα», είπε ο Ζελένσκι.

Η Ολλανδία είναι η έβδομη χώρα η οποία υπογράφει 10ετή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο. Οι συμφωνίες έχουν σκοπό να ενισχύσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας μέχρι να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της να γίνει μέλος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, ΝΑΤΟ.

Ο Καναδάς, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία και η Βρετανία έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες.

Ο Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, δήλωσε πως γίνονται συζητήσεις για συμφωνίες και με άλλες χώρες.

Σε ξεχωριστή δήλωση στο Telegram, ο Ζελένσκι ανέφερε πως τουλάχιστον 20.000 κτήρια -- σχολεία, πανεπιστήμια, εκκλησίες, νηπιαγωγεία και κατοικίες-- έχουν καταστραφεί στη Χαρκίβ αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ολλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ολλανδία αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό για ενίσχυση του ΝΑΤΟ

«Ο στρατός θα έχει ξανά άρματα, η πολεμική αεροπορία θα παραλάβει επιπλέον F-35 και το πολεμικό ναυτικό θα μπορεί να βασίζεται σε επιπλέον φρεγάτες για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
Γερμανοί στρατιώτες και ελικόπτερα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί στρατιωτικοί δέχθηκαν επίθεση κοντά σε βάση του ΝΑΤΟ στην Ολλανδία

Δύο Γερμανοί στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ στο Μπρούνσουμ δέχθηκαν λεκτική και σωματική επίθεση από μασκοφόρους που φώναζαν συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ. Τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ οι ολλανδικές αρχές διερευνούν το περιστατικό.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Μας εμπνέει το παράδειγμα των ηρώων του Κόκκινου Στρατού

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία αντιμετωπίζει επιθετικές δυνάμεις με στήριξη από το ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εμπνέονται από τη νίκη κατά των ναζί και τον ιστορικό αντιφασιστικό αγώνα.