ΓΔ: 2352.75 -0.92% Τζίρος: 221.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
μαχητικό αεροσκάφος F-16
Το F-16 πετά στον γαλανό ουρανό, εντυπωσιάζοντας με τον σχεδιασμό και την ισχύ του.

Έτοιμη η Ουκρανία να στείλει πιλότους για εκπαίδευση στα F-16

Η Ολλανδία και η Δανία ηγούνται των προσπαθειών ενός διεθνούς συνασπισμού για την εκπαίδευση των πιλότων και του προσωπικού υποστήριξης καθώς και την προμήθεια των F-16 στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να στείλει αρκετές δεκάδες πιλότους μαχητικών για να εκπαιδευτούν στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροπλάνα F-16, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ, καθώς δυτικοί σύμμαχοι έχουν ετοιμάσει τα απαραίτητα εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Γίνονται τα πάντα για να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ιχνάτ στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση, προσθέτοντας πως οι πιλότοι που θα επιλεγούν για την εκπαίδευση θα έχουν πολεμική εμπειρία. «Δεν είναι εκπαίδευση, είναι επανεκπαίδευση», δήλωσε ο Ιχνάτ.

Η Ουκρανία, η οποία έχει εξαπολύσει μια από μακρού αναμενόμενη αντεπίθεση, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται νέα δυτικά αεροσκάφη για να απαντήσει με επιτυχία στην αεροπορική κυριαρχία της Ρωσίας.

Η Ολλανδία και η Δανία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ηγούνται των προσπαθειών ενός διεθνούς συνασπισμού για την εκπαίδευση πιλότων και προσωπικού υποστήριξης, για τη συντήρηση αεροσκαφών και τελικά για την προμήθεια των F-16 στην Ουκρανία.

Η Oλλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Ολόνγκρεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Reuters πως η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στα F-16 θα μπορούσε να αρχίσει αυτό το καλοκαίρι. Η ίδια πρόσθεσε πως ο στόχος είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να είναι πλήρως επιχειρησιακό μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Η Δανία, όπου υπάρχουν προσομοιωτές πτήσεις, είναι πιθανό να φιλοξενήσει το πρόγραμμα.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα του Κιέβου για δεκάδες F-16, δήλωσε η Ολόνγκρεν. Η ίδια πρόσθεσε πως στο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περληφθεί το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ η Γαλλία και η Βρετανία έχουν προσφέρει βοήθεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Προειδοποίηση σε Ρώσους νεαρούς για κίνδυνο θανάτου αν καταταγούν

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε νέους Ρώσους ότι εάν πολεμήσουν στην Ουκρανία, κινδυνεύουν να πεθάνουν ή να τραυματιστούν σοβαρά, καθώς δεν θα λάβουν επαρκή εκπαίδευση ή εξοπλισμό και ενδέχεται να εγκαταλειφθούν ύστερα σε άσχημες συνθήκες.
Νησιά Λοφότεν Νορβηγία
ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Συμμετοχή στη γαλλική πρωτοβουλία πυρηνικής αποτροπής

Ο Νορβηγός ΥΠΑΜ Τόρε Σάντβικ δήλωσε πως η χώρα του στηρίζει τη γαλλική πρωτοβουλία για την «πυρηνική αποτροπή» λόγω της στάσης της Ρωσίας, δεν θα φιλοξενήσει πυρηνικά σε καιρό ειρήνης και ενισχύει τη βοήθεια προς Ουκρανία με οπλικά από Γαλλία.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί Βαλτικές χώρες, επίπληξη από ΗΠΑ για drones Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρέσβης Β. Νεμπένζια δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει επιθέσεις με drones από τη Λετονία και τις Βαλτικές χώρες, απειλώντας με αντίποινα, ενώ Λετονία και ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες και τις ρωσικές απειλές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ κατέρριψε drone στην Εσθονία, ύποπτο για ουκρανικής προέλευσης

Μαχητικό του ΝΑΤΟ κατέρριψε ουκρανικό drone πάνω από την Εσθονία, εν μέσω συχνών παραβιάσεων εναέριου χώρου στην περιοχή. Συναγερμός και στη Λετονία, καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις drones κοντά στη Βαλτική και τη Ρωσία.