ΓΔ: 2269.47 -1.13% Τζίρος: 224.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:55:41
Φώτο: Shutterstock

Πιθανή η ματαίωση του Mobile World Congress 2020 λόγω κορωναϊού

Η κορυφαία διοργάνωση παγκοσμίως στον χώρο των τηλεπικοινωνιών είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στη Βαρκελώνη μεταξύ 24 και 27 Φεβρουαρίου.

Ο κορωνοϊός είναι ενδεχόμενο να οδηγήσει σε ματαίωση του Mobile World Congress 2020. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισπανικό τύπο, η GSMA, διοργανώτρια αρχή του Mobile World Congress, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, εξετάζει πλέον την ακύρωση του συνεδρίου στη Βαρκελώνη, λόγω της ανησυχίας για την εξάπλωση του κορωναϊού.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Μαδρίτη, η απόφαση θα ληφθεί την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα, η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού από την Κίνα έχει ήδη σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο, τόσο στην οικονομία της χώρας και στις επιχειρήσεις που εδράζουν την παράγωγή τους εκεί, όσο και στις μετακινήσεις και τις εμπορικές δραστηριότητες παγκοσμίως. Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τουλάχιστον 24 διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια έχουν ακυρωθεί ή αλλάξει το πρόγραμμά τους, λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του ιού, κυρίως στις ασιατικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η ανησυχία είναι έντονη γύρω από την κορυφαία παγκόσμια διοργάνωση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα διεθνή συνέδρια στον τομέα της τεχνολογίας, στη Βαρκελώνη, Mobile World Congress (MWC), μεταξύ 24 και 27 Φεβρουαρίου.

Η GSMA είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου κινδύνου εμφάνισης κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Μεταξύ αυτών, είναι η απαγόρευση της εισόδου σέ όλα τα άτομα από ολόκληρη την περιφέρεια-επίκεντρο μετάδοσης του ιού, Hubei, αλλά όχι από την υπόλοιπη Κίνα.

Επιπλέον, θα γίνεται συνεχής απολύμανση των χώρων της έκθεσης και ιδιαίτερα των σημείων επαφής, ενώ θα υπάρχουν κάμερες που θα μετρούν τη θερμοκρασία. Για πολλές εταιρίες, ωστόσο, τα μέτρα αυτά όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αλλά αντίθετα προκαλούν αυξημένη ανησυχία. Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να κυκλοφορούν με γάντια και μάσκες, ενώ θα αποφεύγεται η ανθρώπινη επαφή, όπως οι χειραψίες μεταξύ των επιχειρηματιών. Με αυτόν τον τρόπο όμως, υπονομεύεται αρκετά η ποιότητα του συνεδρίου, καθώς πέραν της παρουσίασης των καινοτομιών, η σύναψη συμφωνιών και η επιχειρηματική δικτύωση αποτελούν βασικές προτεραιότητές του.

Οι μεγάλες κινεζικές τεχνολογικές Huawei, Xiaomi, Oppo, Realme και η αμερικανική Motorola (Lenovo), έχουν ανακοινώσει ότι η παρουσία και η ατζέντα τους θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, η Huawei και η Realme ανέφεραν ότι θα μειωθεί ο αριθμός των στελεχών που θα μετακινηθεί από την Κίνα και η πλειοψηφία των ατόμων των αποστολών θα ταξιδέψει από την Ευρώπη.

Όλες οι εταιρίες που θα παρευρεθούν θα τηρήσουν τα πρωτόκολλα υγείας και υγιεινής, ενώ τα άτομα που μετακινούνται από την Κίνα θα διανύσουν κάποιο χρόνο απομόνωσης πριν από την παρουσία τους στο συνέδριο καθώς και επιπλέον 14 ημέρες μετά τη λήξη του συνεδρίου. Τονίζεται ότι μεγάλος αριθμός εταιριών ζητούν την ακύρωση ή την αναβολή του συνεδρίου, καθώς τα κόστη για αυτές, δεδομένου ότι έχουν αλλάξει το σχεδιασμό τους, είναι μεγάλα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεστ COVID-19 Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανός στο MV Hondius διαγνώστηκε θετικός στον ιό Χαντα

Ένας επιβάτης του MV Hondius διαγνώστηκε θετικός στον χανταϊό και παραμένει ασυμπτωματικός σε καραντίνα σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Μαδρίτη. Οι υπόλοιποι 13 Ισπανοί βρέθηκαν αρνητικοί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανικό δικαστήριο φυλάκισε ζευγάρι για απομόνωση παιδιών λόγω φόβων Covid-19

Ζευγάρι Γερμανών καταδικάστηκε σε φυλάκιση σχεδόν τριών ετών στην Ισπανία, επειδή κράτησε τα τρία παιδιά του κλειδωμένα στο σπίτι για τριάμισι χρόνια λόγω φόβων μετά την πανδημία. Απαλλάχθηκαν από τη βαρύτερη κατηγορία.
Σημαία Eurovision
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρλανδία, Ισπανία και Σλοβενία αποσύρονται από τη μετάδοση της Eurovision

Η δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας δεν θα μεταδώσει τη φετινή Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ. Αντί αυτού, θα προβληθούν εναλλακτικά προγράμματα αφιερωμένα στους Παλαιστίνιους ή άλλες εκπομπές.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Οι τελευταίοι 22 επιβάτες του MV Hondius αναχωρούν από Ισπανία για Ολλανδία

Οι 22 τελευταίοι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius θα φύγουν σήμερα προς Ολλανδία με μια πτήση πριν τις 21:00, καθώς η πτήση για Αυστραλία ακυρώθηκε. Στο πλοίο θα μείνουν 32 μέλη πληρώματος.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΔΙΕΘΝΗ

Χανταϊός: Υγειονομικός συναγερμός για τα κρούσματα στο MV Hondius

Δύο επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius στα Κανάρια διαγνώστηκαν θετικοί στον χανταϊό, για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία. Η Ισπανία διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η μετάδοση.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ολοκληρώθηκε η διάσωση 94 ατόμων από 19 χώρες στη Χανταγιός

Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης 94 επιβατών και πληρώματος από το κρουαζιερόπλοιο MV Hondius, όπου εντοπίστηκε εστία χανταϊού, με πλήρη ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας.