ΓΔ: 2698.76 0.13% Τζίρος: 423.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Φώτο: Shutterstock

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ αναμένει το Λονδίνο

Αφού η Βρετανία αποχώρησε επισήμως από την ΕΕ οι δύο πλευρές αναμένεται να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται τη μελλοντική τους εμπορική συμφωνία τον Μάρτιο.

Η Βρετανία ελπίζει η ΕΕ «να τηρήσει"» τις υποσχέσεις της και να προσφέρει στο Λονδίνο μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στα πρότυπα αυτής που έχει με την Καναδά, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, επαναλαμβάνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα πρέπει να απαιτεί «μεγάλη συμμόρφωση» με τους κανόνες της Ένωσης.

Αφού η Βρετανία αποχώρησε επισήμως από την ΕΕ οι δύο πλευρές αναμένεται να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται τη μελλοντική τους εμπορική συμφωνία τον Μάρτιο.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ιρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Αρλίν Φόστερ επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να σκεφτεί πώς δεν θα επιστρέψουν οι τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας στην περίπτωση που το Λονδινο επιδιώξει μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, η οποία δεν θα συμμορφώνεται τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει τους ισχυρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι δεν θα επανέλθουν οι έλεγχοι, η Φόστερ δήλωσε στο Sky News: «Είναι δύσκολο να σκεφτώ πώς θα συμβεί αυτό, με δεδομένο ότι έχουμε ακούσει από άλλα μέλη της κυβέρνησης ότι σκοπεύουν να μην ακολουθήσουν τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει σε αυτή. Είναι δύσκολο να σκεφτώ πώς θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ κατηγορεί το Λονδίνο ότι προτιμά τις Βρυξέλλες από τις ΗΠΑ

Ο Τζέιμισον Γκριρ, εκπρόσωπος του USTR, δήλωσε στους Financial Times ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προτιμά τις Βρυξέλλες από τις ΗΠΑ, εκφράζοντας απογοήτευση που το Λονδίνο δεν εκμεταλλεύεται το Brexit για να ενισχύσει τις σχέσεις με την Αμερική.
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Το στοίχημα του Σουνάκ για το εμπόριο με την ΕΕ στη μετά Brexit εποχή

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποτρέπει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία και στοχεύει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά το Brexit.