Πήρατε προαγωγή και σας έχει καταβάλει το άγχος; Θέλετε να κάνετε ένα νέο επιχειρηματικό βήμα και δεν γνωρίσετε τον τρόπο; Η λύση βρίσκεται στον μέντορα. Μπορείτε να βρείτε ένα μέντορα μέσα από την εταιρεία που εργάζεστε και όχι μόνο για να σας καθοδηγήσει στην νέα επαγγελματική της πορεία. Τι ακριβώς είναι το mentoring, ποια είναι τα πλεονεκτήματά του και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας μέντορας; Απαντήσεις θα βρείτε στον οδηγό που έχει δημιουργήσει το Business Mentor Greece.
Τι είναι το Mentoring
Οι πρώτες αναφορές σε μέντορες τοποθετούνται χρονικά στην Αρχαία Ελλάδα, όταν ο βασιλιάς Οδυσσέας (πριν εγκαταλείψει την πατρίδα του, την Ιθάκη, για να πάει στον πόλεμο της Τροίας) ζήτησε από τον Μέντορα να αναλάβει τη φροντίδα του γιου του, Τηλέμαχου. Ο Μέντορας ανέλαβε τον ρόλο του γονέα, δασκάλου, φίλου και συμβούλου του νεαρού Τηλέμαχου, όσο διάστημα ο Οδυσσέας έλειπε. Παρόλο που δεν υπάρχει ένας κοινά αποδεκτός όρος για το mentoring, υπάρχει ομοφωνία ως προς τις λειτουργίες που επιτελεί και τις ανάγκες που καλείται να αντιμετωπίσει.
Ένας ορισμός που θα μπορούσε να το περιγράψει καλύτερα είναι: Το mentoring είναι μια προσωπική σχέση μεταξύ ενός έμπειρου στελέχους (συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας), ο οποίος συμπεριφέρεται ως υπόδειγμα, δάσκαλος, καθοδηγητής και προστάτης για τον λιγότερο έμπειρο (συνήθως νεότερο σε ηλικία) επαγγελματία ή εργαζόμενο.
Τα πλεονεκτήματα του Mentoring
- Καλλιεργεί το πνεύμα του συνεργατισμού και της κοινωνικής υπευθυνότητας.
- Αξιοποιεί εμπειρίες, γνώσεις και καλές πρακτικές, προκειμένου να τις μεταλαμπαδεύσει σε επιχειρηματίες που το έχουν ανάγκη.
- Συμβάλει στη διάδοση σύγχρονων καλών πρακτικών που ευνοούν την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.
- Συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός «δικτύου» σχέσεων μεταξύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
- Βοηθά στην εκπαίδευση και ενδυνάμωση των επιχειρηματιών που το έχουν ανάγκη, προκειμένου να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις.
- Αποτελεί ένα αξιόλογο εργαλείο υποστήριξης των διαδικασιών αλλαγής.
- Οι σχέσεις του mentoring είναι χρήσιμες και απαραίτητες για κάθε μεταβατική φάση. Για παράδειγμα, κατά την φάση έναρξης της δραστηριότητας μιας επιχείρησης, στην προώθηση νέων προϊόντων ή στη διείσδυση σε νέες αγορές, κλπ. Ο μέντορας παρέχει στον καθοδηγούμενό του (mentee) γνώσεις, συμβουλές, προκλήσεις, καθοδήγηση και υποστήριξη στην προσπάθεια του δεύτερου να εξελιχθεί στο επαγγελματικό του περιβάλλον.
- Το mentoring ενσωματώνει πολλές λειτουργίες: διδασκαλία, συμβουλευτική, εποπτεία, φιλία, καθοδήγηση κ.ά.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός καλού Business Mentor
- Διαθέτει τα χαρακτηριστικά του «ηγέτη» που η διεθνής βιβλιογραφία κατονομάζει ως «Αυθεντικό Ηγέτη».
- Είναι ήδη επιτυχημένος επαγγελματίας.
- Πρόκειται για άτομο πρωτότυπο-όχι αντίγραφα- που η ίδια «ιστορία της ζωής» του, του έμαθε να είναι «γνήσιο» και αυθεντικό, σε επαφή με τον εαυτό του και τους άλλους, που αξιοποιεί τα χαρίσματα και τις ικανότητες του για την επίτευξη ενός μεγάλου σκοπού.
- Είναι ουμανιστής. Τον διακρίνει ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά. Τον χαρακτηρίζει ένα ισχυρό ανθρωποκεντρικό σύστημα προσωπικών αρχών και αξιών.
- Είναι συνεπής σε όσα πρεσβεύει και διακρίνεται από υψηλά επίπεδα ακεραιότητας.
- Απολαμβάνει την αναγνώριση και την επιτυχία, αλλά δεν θα θυσιάσει τίποτε από τις αρχές και τις αξίες του για να τις κερδίσει.
- Αναγνωρίζει το ευάλωτο της ανθρώπινης φύσης του και δεν διστάζει μπροστά στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.
- Θέτει στόχους και τολμά να παίρνει ρίσκα.
- Τον διακρίνει η ηρεμία και η σταθερότητα, ακόμη και σε συνθήκες υψηλής πίεσης.
- Χωρίς να το επιδιώκει, εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη.
- Πιστεύει στη δύναμη της γνώσης και φροντίζει να επιμορφώνεται διαρκώς πάνω στους τομείς της εξειδίκευσης του.
- Χρησιμοποιεί το χιούμορ, τις παραβολές και τα παραδείγματα σαν εργαλεία για να βοηθήσει τους άλλους να καταλάβουν καλύτερα αυτό που θέλει να πει.
- Ο ρόλος ενός καλού Business Mentor σημαίνει ότι ξέρει να ακούει.
- Αναγνωρίζει τη μοναδικότητα του mentee του και αποδέχεται πλήρως την διαφορετικότητα του.
- Παρακινεί τον mentee του να θέσει μόνος του τους στόχους του και του παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη, προκειμένου να τους πετύχει.
- Δημιουργεί μία ανοιχτή σχέση εμπιστοσύνης με τον mentee του, που ενθαρρύνει την ανατροφοδότηση.
- Αναγνωρίζει το δικαίωμα του mentee του να κάνει λάθη και πιστεύει πως ακόμη κι αυτά μπορούν να του διδάξουν πολλά.
- Καθοδηγεί τον mentee του πρώτιστα με το προσωπικό του παράδειγμα του.
- Ενθαρρύνει την επαγγελματική στάση και συμπεριφορά.
- Δεν διστάζει να αποθαρρύνει τυχόν αντιεπαγγελματική στάση ή συμπεριφορά.
- Είναι πάντα πρόθυμος να μοιραστεί με τον mentee του, δεξιότητες, γνώσεις και εξειδίκευση.
- Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη των ταλέντων του mentee του.
- Χαίρεται και απολαμβάνει την συνεργατική σχέση με τον mentee του. -Όταν εκπαιδεύει, δεν κρίνει, δεν αξιολογεί, δεν βαθμολογεί.
- Παρέχει εποικοδομητική αναντροφοδότηση.
- Σε μία διαφωνία πχ. για το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί, δεν προσπαθεί να επιβάλει ποτέ τις απόψεις του. Απλά παραθέτει με ειλικρίνεια τα επιχειρήματα του και αφήνει πάντα στον mentee την τελική επιλογή.
- Ακούει τον mentee του, κατανοεί, και προτείνει πρακτικές και ρεαλιστικές λύσεις.
- Προσβλέπει στη συνεχή βελτίωση των ικανοτήτων του mentee του, προκειμένου να είναι σε θέση κάποια στιγμή, να ανταποκριθεί μόνος του στις απαιτήσεις του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
- Αναπτύσσει ιδέες που εμπνέουν και συνάδουν με τους στόχους του mentee του.
- Αφυπνίζει τον mentee του όταν αντιληφθεί πως αυτός παρεκκλίνει από τους στόχους του.
- Δεν αναλαμβάνει να λύσει τα προβλήματα του mentee του, αλλά να του υποδείξει τρόπους προκειμένου να τα λύσει ο ίδιος.
- Βοηθά τον mentee να εμπιστεύεται περισσότερο την κρίση του, εμψυχώνοντάς τον να αναλάβει δημιουργική δράση.
- Προτείνει άλλο μέντορα, όταν εκείνος δεν μπορεί να προσδώσει αξία με την εξειδίκευση του, σε μια συγκεκριμένη γνωστική περιοχή.
- Δεν φοβάται να πει “Δε γνωρίζω” όταν πραγματικά δεν γνωρίζει κάτι. -Εκπαιδεύει τον mentee να αναγνωρίζει νέες ευκαιρίες, όπου αυτές εμφανίζονται.
- Εκπαιδεύει τον mentee να αναζητά τις εναλλακτικές λύσεις σε δύσκολα προβλήματα.
- Υποδεικνύει στον mentee του σύγχρονα επιχειρηματικά εργαλεία που μπορούν να του εξοικονομήσουν σημαντικούς πόρους (χρόνο, χρήμα κλπ).
Ο Ηθικός κώδικας του Business Mentor
Ένας μέντορας δεσμεύεται να παρέχει:
- Αντικειμενικότητα & Αμεροληψία: Παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών με έντιμη και ισότιμη μεταχείριση των mentees, ανεξαρτήτως θρησκείας, φύλλου, ηλικίας, κοινωνικής θέσης κλπ.
- Σεβασμό & συνέπεια: Παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών που τηρούν τα προαποφασισμένα χρονοδιαγράμματα και σέβονται τον προσωπικό χρόνο του mentee.
- Εμπιστευτικότητα: Παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών που τηρούν αυστηρά τις αρχές της εμπιστευτικότητας και του ιδιωτικού απορρήτου.
- Δικαιοσύνη & Ακεραιότητα: Παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών που βρίσκουν άμεση συμβιβαστική λύση, ακόμη και στην ακραία περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ mentees.
- Επικαιροποίηση γνώσεων: Παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών που προσαρμόζονται διαρκώς στις απαιτήσεις της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, μέσα από την διαδικασία της διαρκούς επιμόρφωσης του μέντορα.