ΓΔ: 1746.18 -0.03% Τζίρος: 248.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Παλάμες
Φωτο: Shutterstock

Τι είναι οι Πέμπτες Πλούτου: Μια πρωβουλία αλληλεγγύης και προσφοράς

Οι Πέμπτες Πλούτου είναι μια πρωτοβουλία αγάπης, αφθονίας και ανιδιοτελούς προσφοράς που ξεκίνησε το 2018. Η φιλοσοφία είναι απλή: Κάθε Πέμπτη με μικρές αλλά ουσιαστικές πράξεις καλλιεργείται μια νοοτροπία προσφοράς.

Στον ανταγωνισμό κόσμο της ταχύτητας και της επαγγελματικής εξέλιξης οι Πέμπτες Πλούτου, μια πρωτοβουλία αγάπης, αφθονίας και ανιδιοτελούς προσφοράς κάνουν τη διαφορά, καθώς η αλληλεγγύη φέρνει ευτυχία, όχι μόνο σε αυτόν που λαμβάνει αλλά και σε αυτόν που δίνει. Μέσα από  δεκάδες χιλιάδες μικρές πράξεις καλοσύνης και δράσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό στοχεύει να παρακινήσει και άλλους σε αυτή την απλή αλλά πανίσχυρη φιλοσοφία προσφοράς. 

Άλλωστε η αλληλεγγύη και η προσφορά έχει πολλά οφέλη όχι μόνο σε αυτούς που λαμβάνουν αλλά και για αυτούς που δίνουν, σύμφωνα με έρευνες. Είτε δίνετε δώρα κατά τη διάρκεια των διακοπών είτε είστε δίπλα σε έναν φίλο που αγωνίζεται, η προσφορά ενισχύει τις σχέσεις σας, βελτιώνει την ψυχική σας υγεία και μπορεί ακόμη και να επηρεάσει θετικά τη σωματική σας υγεία.

«Μπορούμε να προσφέρουμε πράξεις γενναιοδωρίας με πολλούς τρόπου, με τον χρόνο μας, τους πόρους μας και την καλοσύνη και τη συμπόνια μας. Ακόμη και κάτι τόσο απλό όπως το να προσφέρουμε ένα χαμόγελο σε έναν ξένο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία μας», λέει η ερευνήτρια του πανεπιστημίου Stanford, δρ Akivah Dixon Northern, η οποία είναι πρώην ιερέας και απόφοιτη του Yale Divinity School.

Τι  είναι οι «Πέμπτες Πλούτου»;

Οι «Πέμπτες Πλούτου» είναι μια πρωτοβουλία αγάπης, αφθονίας και ανιδιοτελούς προσφοράς που ξεκίνησε το 2018. Η φιλοσοφία είναι απλή αλλά πανίσχυρη: Κάθε Πέμπτη μέσα από μικρές αλλά ουσιαστικές πράξεις, όπως το να πληρώσεις τον καφέ ενός άγνωστου ή να βοηθήσεις έναν συνάνθρωπο, καλλιεργείται μια νοοτροπία προσφοράς. 

«Κάθε Πέμπτη, γίνεται μια ευκαιρία να νιώσουμε καλά, να κάνουμε τους άλλους να νιώσουν καλά και να εμπνεύσουμε και άλλους ανθρώπους να γίνουν κρίκοι καλοσύνης, ώστε να ‘αλλάζουμε τον κόσμο σε μια μέρα’, που είναι και το ΠεμπτοΠλουτένιο motto.  O σπόρος της ιδέας έπεσε το 2016. Εμπνεύστηκα από τον Ray Higdon, έναν Αμερικανό coach, που εφάρμοζε την πρακτική ‘Wealth Wednesdays’. Μου άρεσε πολύ αλλά δεν τόλμησα να την κάνω πράξη. Την ίδια χρονιά παρακολούθησα το σεμινάριο ‘Πλούτος’ του ‘ΑποφασίΖω’, το οποίο λειτούργησε ως το νερό, το λίπασμα και τη φροντίδα που χρειαζόταν ο σπόρος μου για να ανθίσει», όπως ανέφερε ο Ντίνος Κεχαγιάς εκπαιδευτής της ακαδημίας «ΑποφασίΖω», και εμπνευστής της πρωτοβουλίας «Πέμπτες Πλούτου» στο businessdaily.gr για τον πως μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο σε μια ημέρα και να γίνουμε κρίκοι καλοσύνης.

Η πρώτη «Πέμπτη Πλούτου» πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου 2018. «Το είχα αποφασίσει από το προηγούμενο βράδυ. Απλά δεν ήξερα πώς. Θυμάμαι ακόμα τη στιγμή: πηγαίνοντας προς ένα επαγγελματικό ραντεβού βρέθηκα να ανεβαίνω τις κυλιόμενες σκάλες του μετρό στον Άγιο Δημήτριο. Στο τέλος της σκάλας, μου φανερώθηκε ο τρόπος. Μπροστά μου, ένα κορίτσι από τη Greenpeace με σταμάτησε γεμάτη πάθος και ενέργεια. Μου μίλησε για το πρόβλημα των πλαστικών στις θάλασσές μας και ήξερα πως αυτή θα είναι η πρώτη μου ανιδιοτελής πράξη αγάπης.

Κάθε Πέμπτη πλέον κάνουμε τυχαίες πράξεις καλοσύνης προς αγνώστους χιλιάδες άνθρωποι, μιας και η παρέα μεγάλωσε» σύμφωνα με τον ίδιο. Σήμερα, οι «Πέμπτες Πλούτου» έχουν πάνω από 8.000 ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για δεκάδες χιλιάδες μικρές πράξεις καλοσύνης δράσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η προσφορά είναι το βαθύτερο νόημα της ζωής. «Είναι ένας τρόπος να εκφράζεις την αγάπη σου, να μοιράζεσαι την αφθονία σου, όχι μόνο σε υλικά αγαθά αλλά και σε συναισθήματα, χρόνο και ενέργεια. Ένα χαμόγελο, ένα χέρι βοήθειας, μια καλή κουβέντα μπορούν να αλλάξουν τη μέρα κάποιου και, ίσως, τη ζωή του.

Η ανιδιοτελής προσφορά φέρνει ευτυχία, όχι μόνο σε αυτόν που λαμβάνει αλλά και σε αυτόν που δίνει. Όταν δίνεις από καρδιάς, χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα, αισθάνεσαι εσωτερική πληρότητα και αυτοεκτίμηση. Και, τελικά, το καλό που κάνουμε, η αγάπη που δίνουμε, έχει την μοναδική ιδιότητα να επιστρέφει σε εμάς, από τελείως διαφορετική πηγή, με τελείως διαφορετικό τρόπο, συχνά ωστόσο τη στιγμή που το έχουμε περισσότερο ανάγκη» όπως συμπλήρωσε ο Ντίνος Κεχαγιάς.

Τα οφέλη της αλληλεγγύης

Το να δίνετε είναι καλό για την ψυχική σας υγεία. Το να δίνετε μπορεί να πάρει πολλές μορφές, όπως να κρατάτε την πόρτα για κάποιον, να βοηθάτε έναν φίλο να μετακινηθεί ή να προσφέρετε εθελοντισμό στην κοινότητα, όπως επεσήμανε η Yasaman Nourkhalaj, απόφοιτη νευρολογίας του Πανεπιστημίου Stanford,  στο Lifestyle Medicine του Stanford, αναφέροντας επιστημονικά στοιχεία. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εθελοντισμός, ειδικότερα, προσφέρει απίστευτα οφέλη για την ψυχική υγεία και τη μακροζωία. Για παράδειγμα, μια μελέτη διερεύνησε τα οφέλη για την υγεία του εθελοντισμού μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω. Κατά τη διάρκεια μιας τετραετούς περιόδου παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι συμμετείχαν σε 100 ή περισσότερες ώρες εθελοντισμού ετησίως είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και περιορισμούς σωματικής λειτουργίας. Ο εθελοντισμός τους είχε επίσης ως αποτέλεσμα υψηλότερα ψυχοκοινωνικά αποτελέσματα, καθώς βίωναν μεγαλύτερη αισιοδοξία, μεγαλύτερο σκοπό στη ζωή και μειωμένη κατάθλιψη, απελπισία και μοναξιά. 

Μια άλλη μελέτη για τα οφέλη αυτού που δίνει τόνισε πώς η παροχή έχει ως αποτέλεσμα συναισθήματα ευτυχίας και προάγει την αυτοεκτίμηση και την αίσθηση του σκοπού.

Ο εθελοντισμός συνδέθηκε επίσης με την ψυχική υγεία και τη μακροζωία από τον εκατονταετή ερευνητή Dan Buettner στη σειρά ντοκιμαντέρ του Blue Zone. Οι Μπλε Ζώνες είναι περιοχές του κόσμου όπου λέγεται ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και πιο υγιείς και έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 100 ετών (αιωνόβιοι). «Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντικά έχουν καλύτερες αναμνήσεις, καλύτερες κοινωνικές συνδέσεις και αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας» δήλωσε ο Buettner στην ειδική εκπομπή του Netflix.

Η προσφορά έχει επίσης μετρήσιμα αποτελέσματα στη σωματική υγεία. Μια μελέτη έδειξε μια σχέση μεταξύ της χορήγησης και της μειωμένης αρτηριακής πίεσης. Αυτή η μελέτη κατέγραψε τη συστολική αρτηριακή πίεση, τη διαστολική αρτηριακή πίεση, τη μέση αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό κάθε 30 λεπτά για 24 ώρες. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι όταν οι συμμετέχοντες συνδέθηκαν θετικά με άλλους και έδωσαν κοινωνική υποστήριξη, κατέγραψαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Αυτή η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερη τάση να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη ανέφεραν μεγαλύτερη αυτοαποτελεσματικότητα, υψηλότερη αυτοεκτίμηση, λιγότερη κατάθλιψη και λιγότερο άγχος από τους συμμετέχοντες με χαμηλότερη τάση να προσφέρουν.

Δεδομένου ότι η προσφορά μειώνει το στρες, μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης στην κυκλοφορία του αίματος. Η κορτιζόλη είναι γνωστή ως «ορμόνη του στρες» επειδή απελευθερώνεται όταν το σώμα είναι στρεσαρισμένο. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης λόγω του χρόνιου στρες μπορεί να συμβάλλουν σε φλεγμονές και ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, η αρθρίτιδα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Το να δίνετε μπορεί επίσης να αυξήσει τις χημικές ουσίες «καλής αίσθησης» όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η ωκυτοκίνη, προάγοντας την καλή σωματική υγεία.

Στο πανεπιστήμιο Stanford, η  Akivah Dixon Northern διεξάγει έρευνα με φοιτητές ιατρικής για να αξιολογήσει τι είναι δύσκολο για την ιατρική σε σχέση με αυτό που τους φέρνει χαρά. Τα δεδομένα της δρ Northern δείχνουν ότι όταν οι μαθητές είναι γενναιόδωροι με τους ασθενείς, είτε με το χρόνο, την παρουσία ή τη συμπόνια τους, βιώνουν τη χαρά του να αισθάνονται συνδεδεμένοι και να κάνουν τη διαφορά και έχουν μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού και αφοσίωσης.

«Το να κάνουμε καλές πράξεις και να συνδεόμαστε με άλλους όχι μόνο ενισχύει τη συναισθηματική και σωματική ευεξία, αλλά μπορεί επίσης να φέρει χαρά στη δουλειά μας» τόνισε η  Northern. «Όταν δίνουμε μας κάνει να συνειδητοποιούμε περισσότερο τις ανάγκες των άλλων. Όταν είμαστε γενναιόδωροι, δημιουργούμε σχεσιακή αρμονία, σκοπό και νόημα, τα οποία είναι ευεργετικά για τη συνολική μας υγεία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευεξία
BUSINESS LIFE

Ikebana: Χαλαρώστε όπως οι Ιάπωνες μάνατζερ σε αρμονία με τη φύση

Το Ikebana βασίζεται στην αισθητική της έκφρασης της φύσης. Είναι σημαντικό να τακτοποιήσετε λουλούδια, φύλλα και κλαδιά σύμφωνα με τα φυσικά σχήματα και τη στάση τους για να αναδείξετε την ομορφιά τους.