ΓΔ: 2120.92 -0.32% Τζίρος: 92.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:07:41
Βασίλης Κορκίδης πορτρέτο
Φωτο: ΑΠΕ

Κορκίδης: Η γαλάζια οικονομία στρατηγικός πυλώνας για το μέλλον της Μεσογείου

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε στη COP24 στο Κάιρο πως η βιώσιμη γαλάζια οικονομία είναι αναγκαία για ανθεκτικότητα, προστασία οικοσυστημάτων και δημιουργία ευκαιριών για τις νέες γενιές.

Η ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας με βιώσιμο τρόπο αποτελεί αναγκαιότητα για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας, την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και τη δημιουργία μακροπρόθεσμων ευκαιριών για τις επόμενες γενιές.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, σε χαιρετισμό του εκ μέρους της Ένωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων της Μεσογείου (ASCAME), κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης COP24 που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου στο Κάιρο και ήταν αφιερωμένη στη «Γαλάζια Οικονομία: Εξασφάλιση Συνεργειών μεταξύ του Ιδιωτικού Τομέα και των Κοινοβουλευτικών στην Περιοχή της Μεσογείου».

Ο κ. Κορκίδης επισήμανε τη διαχρονική δέσμευση της ASCAME στην ενίσχυση της γαλάζιας οικονομίας στη Μεσόγειο. Όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια η ASCAME έχει συμμετάσχει ενεργά σε περισσότερα από πέντε μεγάλα έργα που προωθούν τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη στους θαλάσσιους και ναυτιλιακούς τομείς. 

Οι πρωτοβουλίες αυτές υλοποιούνται σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους, ερευνητικά κέντρα, διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα καινοτομίας από όλη τη Μεσόγειο.

Η αποστολή της ASCAME, όπως υπογράμμισε, είναι η δημιουργία περιφερειακών συνεργειών, η στήριξη του ιδιωτικού τομέα και η προώθηση μιας ανταγωνιστικής και βιώσιμης μεσογειακής οικονομίας. 

Η γαλάζια οικονομία αναδεικνύεται ως στρατηγικός πυλώνας για το μέλλον της περιοχής, με τη Μεσόγειο να φιλοξενεί μοναδική βιοποικιλότητα, έντονη θαλάσσια δραστηριότητα και εκατομμύρια παράκτιους κατοίκους που εξαρτώνται από τους θαλάσσιους πόρους. 

Τομείς όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, ο παράκτιος τουρισμός, η αλιεία, οι θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η θαλάσσια βιοτεχνολογία θεωρούνται κρίσιμοι για την οικονομική ευημερία της περιοχής.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ υπογράμμισε επίσης τη σημασία της γαλάζιας οικονομίας για την Ελλάδα, επισημαίνοντας τη βαθιά ιστορική και οικονομική σχέση της χώρας με τη θάλασσα. 

Η παγκόσμια ηγετική θέση της Ελλάδας στη ναυτιλία και η πλούσια παράκτια και ναυτιλιακή κληρονομιά, προσφέρουν σημαντική τεχνογνωσία που μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας πιο καινοτόμου, βιώσιμης και ανταγωνιστικής γαλάζιας οικονομίας στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η επίτευξη των στόχων της γαλάζιας οικονομίας απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος αποτελεί κινητήριο μοχλό για την καινοτομία, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Η ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών, βιώσιμων υποδομών και νέων οικονομικών μοντέλων προσαρμοσμένων στο θαλάσσιο περιβάλλον, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιχειρήσεις. Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού τομέα και υπευθύνων λήψης αποφάσεων χαρακτηρίζεται ως απαραίτητη προϋπόθεση.

Παράλληλα, ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο των κοινοβουλευτικών θεσμών στη διαμόρφωση νομοθετικών πλαισίων που ενθαρρύνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Ο διάλογος ανάμεσα στην οικονομική κοινότητα και τα κοινοβούλια θεωρείται βασικός για τη διασφάλιση συνεκτικής διακυβέρνησης της γαλάζιας οικονομίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη συγκυρία, στο πλαίσιο της Μεσογειακής COP24, μιας διάσκεψης που αποτελεί ορόσημο για την ενίσχυση της περιφερειακής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.

 Όπως σημειώθηκε, η γαλάζια οικονομία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των στρατηγικών που συζητούνται στη διάσκεψη, καθώς συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την προστασία των θαλασσών και των ακτών.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κορκίδης επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ASCAME στην προώθηση μιας βιώσιμης, χωρίς αποκλεισμούς και καινοτόμου γαλάζιας οικονομίας για τη Μεσόγειο. Η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού τομέα, κοινοβουλευτικών, περιφερειακών οργανισμών και όλων των εταίρων αποτελεί το «κλειδί» για ένα ευημερούν και ανθεκτικό μέλλον στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιολική ενέργεια θαλάσσια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WindEurope: Οι ΑΠΕ εξοικονομούν όσο κοστίζει η υγειονομική περίθαλψη

Οι ΑΠΕ παραμένουν η οικονομικότερη λύση παραγωγής ρεύματος, ακόμη και όταν υπολογίζονται τα έξοδα δικτύων, αποθήκευσης και εφεδρειών, σύμφωνα με μελέτη της WindEurope με την Hitachi Energy για πέντε διαφορετικά ενεργειακά σενάρια.
Βιώσιμη Ανάπτυξη χέρια
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Πρόγραμμα για βιομηχανικά πάρκα μηδενικών ρύπων στη Χαϊνάν

Το Λιμάνι Ελεύθερου Εμπορίου Χαϊνάν ξεκίνησε πρόγραμμα για βιομηχανικά πάρκα μηδενικού άνθρακα, με έμφαση σε υποδομές ανανεώσιμης ενέργειας και βιομηχανική μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο.
Δημήτρης Παπαστεργίου χαμογελαστός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παπαστεργίου: Καινοτομία και ψηφιακή τεχνολογία για νέο παραγωγικό μοντέλο

Στον ρόλο της καινοτομίας και της ψηφιακής τεχνολογίας για τη μετάβαση της Ελλάδας σε βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παπαστεργίου σε εκδήλωση των ΕΑΣΕ και ΣΕΑ, με επίκεντρο την παραγωγικότητα, την τεχνητή νοημοσύνη και τη βιομηχανία.
Τεχνητή νοημοσύνη επιχειρήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ελληνο-Ολλανδικός Σύνδεσμος δρομολογεί δράσεις για βιωσιμότητα και AI

Στο Jingle & Mingle No 9 στην Αθήνα, ο Ελληνο-Ολλανδικός Σύνδεσμος παρουσίασε το πρόγραμμα δράσεων για το 2026, δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και τη νέα Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες περιοχές στο πρόγραμμα «Απάτητα Βουνά» και παράταση περιορισμών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, επεκτείνεται το πρόγραμμα «Απάτητα Βουνά» με νέες περιοχές σε Στρογγούλα και Πάρνωνα, ενώ παρατείνονται οι περιορισμοί σε Σμόλικα, Τύμφη και Χατζή για την προστασία ορεινών οικοσυστημάτων.
συμμετέχοντες στο ICM Forum 2025
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΕΣΦΑ: Η Ευρώπη χρειάζεται ξεκάθαρους κανόνες και στήριξη για έργα δέσμευσης CO₂

Η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, τονίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται καθαρούς κανόνες και σωστή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη έργων δέσμευσης και αποθήκευσης CO₂, με το ApolloCO₂ να ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας.