Νέα δεδομένα στις διεθνείς αγορές, με προεκτάσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο, δημιουργεί η χθεσινή ψυχρολουσία από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που διέψευσαν τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο και έχουν άμεση αντανάκλαση στην ευρωζώνη, καθώς η ΕΚΤ, που συνεδριάζει σήμερα, θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στη δική της χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, εάν αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός της Fed για τρεις μειώσεις μέσα στο 2024, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «έσπασε τα κοντέρ» τον Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση 0,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο και φτάνοντας σε ετήσιο ρυθμό 3,8%, πολύ μακριά από τον στόχο του 2%. Σε συνδυασμό και με τα επίσης απρόσμενα ισχυρά στοιχεία της περασμένης Παρασκευής για τις προσλήψεις, διαμορφώνεται πλέον η εικόνα μιας οικονομίας με πολύ επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, που δεν δικαιολογεί σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής -από ορισμένους αναλυτές τονίζεται ότι, εάν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά τους επόμενους μήνες, ακόμη και το σενάριο της διατήρησης υψηλών επιτοκίων όλη τη χρονιά δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Οι αγορές έχουν ποντάρει πάρα πολλά στις προσδοκίες για έλεγχο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη και στη μείωση των επιτοκίων από φέτος, κάτι που σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάπτυξη και το momentum της νέας τεχνολογίας που «μπολιάζει» πληθώρα κλάδων και επηρεάζει όλη την οικονομία, είχε οδηγήσει σε ένα κρεσέντο ανόδου αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2023, που έφερε τους δείκτες σε ιστορικά υψηλά. Έτσι, η αμφισβήτηση του σεναρίου της «χρυσής ισορροπίας» με πτώση πληθωρισμού και επιτοκίων και, ταυτόχρονα, ισχυρή ανάπτυξη αναπόφευκτα οδηγεί τους επενδυτές να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα της bull market των αγορών.
Χθες, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ, οι αγορές παρουσίασαν έντονη μεταβλητότητα. Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 έπεσε ενδοσυνεδριακά σε χαμηλό 30 ημερών, αλλά στο κλείσιμο ανέκαμψε και έκλεισε 0,15% υψηλότερα, καθώς διατηρούνται κάποιες προσδοκίες για τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Στις ΗΠΑ, οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες της τάξεως του 1%, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχτηκε πάλι πάνω από το 4,5%.
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως στους υπολογισμούς των επενδυτών μπαίνει περισσότερο και πιο εμφατικά η γεωπολιτική διάσταση, με την τιμή του μπρεντ να κλείνει χθες 1 δολ. υψηλότερα, πάνω από τα 90 δολ. το βαρέλι. Οι φόβοι για επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ παραμένουν, ενώ το χθεσινό χτύπημα από το Ισραήλ στη Γάζα, που προκάλεσε τον θάνατο των τριών γιων του ηγέτη της Χαμάς έφερε νέα κλιμάκωση των εντάσεων.
Πάντως, οι πιο αισιόδοξοι παρατηρητές εκτιμούν ότι, ακόμη και με τη διάψευση των αρχικών προσδοκιών για τα επιτόκια, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ παραμένει πολύ ισχυρή και θα συνεχίσει να δίνει ώθηση στις μετοχές, ενώ στην Ευρώπη, όπου η οικονομία είναι πολύ πιο εξασθενημένη, στον ένα ή τον άλλο βαθμό θα δεχτεί τελικά τονωτικές ενέσεις από την ΕΚΤ με μειώσεις επιτοκίων. Συνεπώς, κατά την αντίληψη αυτή, δεν δικαιολογείται μια μεγάλη διόρθωση στις αγορές.
Η αντίδραση του Χ.Α.
Οι ανωτέρω εξελίξεις, βρίσκουν το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια φάση που ανέκαμπτε και μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδρασή του στις διεθνείς εξελίξεις, καθώς μάλιστα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη διασύνδεση με τις διεθνείς αγορές τους τελευταίους μήνες μέσω των μεγάλων placements που έχουν πραγματοποιηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν εισροές ύψους 668,61 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ, ενώ οι επενδυτές από τις ΗΠΑ διατηρούν με τις μεγαλύτερες θέσεις στην αγορά, ύψους 12,5 δισ. ευρώ.
Η αγορά έκλεισε χθες για τρίτη συνεχή συνεδρίαση ανοδικά, όμως η χθεσινή συνεδρίαση δεν είχε τα χαρακτηριστικά των δύο προηγούμενων, καθώς μετά τα ισχυρά κέρδη του διημέρου, βγήκαν και ρευστοποιήσεις, ενώ παρά την άνοδο των κύριων δεικτών, οι μετοχές που υποχώρησαν στο σύνολο της αγοράς ήταν αρκετά περισσότερες όσων ενισχύθηκαν.
Πάντως, με τη στήριξη κάποιων μη τραπεζικών blue chips -κυρίως του ΟΤΕ, που κέρδισε 2,95%- ο Γενικός Δείκτης κατάφερε και έκλεισε στο όριο των 1.420,30 μονάδων με άνοδο 0,18%, έχοντας κινηθεί από το χαμηλό των 1.412,91 μονάδων (-0,34%) έως το υψηλό των 1.425,68 μονάδων (+0,56%).
O FTSE 25 έκλεισε στις 3.440,69 μονάδες με άνοδο 0,26%, ο Mid Cap είχε χειρότερη εικόνα καθώς έχασε 0,48% στις 2.327,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε οριακά κατά 0,15% στις 1.232,19 μονάδες, μολονότι έφτασε να υποχωρεί έως 1,22%. Η τελική εικόνα στον κλάδο ήταν μεικτή, όμως οι μετοχές κράτησαν σχεδόν όλα τα κέρδη του προηγούμενου διημέρου. Η Eurobank μετά το +7,19% το διήμερο υποχώρησε κατά 0,94%, η Alpha Bank έχασε 0,24%, αμετάβλητη έμεινε η Πειραιώς, ενώ η Εθνική έκλεισε με άνοδο 0,48% στα 7,58 ευρώ, μια ανάσα από τα πολυετή υψηλά της.
Πλέον, ο Γ.Δ. το τριήμερο αυτής της εβδομάδας ενισχύεται κατά 2,66%, εξαλείφοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών της περασμένης εβδομάδας που ήταν -2,73%, ενώ αν ληφθεί υπόψη η αντίδραση της αγοράς από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Παρασκευής όταν ο Γ.Δ. είχε κατέλθει στις 1.364 μονάδες (-1,61%) όμως έκλεισε με πτώση μόλις 0,21%, τότε η αντίδραση ξεπερνά το +4%.
Η αξία συναλλαγών ενισχύθηκε έστω και λίγο για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση και διαμορφώθηκε στα 135,7 εκατ. ευρώ, με τα 123 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap των οποίων τα 66 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap μειώθηκαν περαιτέρω οι συναλλαγές πέφτοντας στα 4,16 εκατ. ευρώ.
Το κύριο ζητούμενο για το ελληνικό χρηματιστήριο, πάντα σε συνάρτηση με το διεθνείς κλίμα, είναι να μπορέσει να κρατήσει την ευρύτερη περιοχή των 1.410 – 1.400 μονάδων, και να βγάλει άμυνες και αναχώματα. Λόγοι μικρής ή μεγαλύτερης διαφοροποίησης από το διεθνείς κλίμα υπάρχουν, δεδομένου ότι το Χ.Α. υστερεί όλες τις τελευταίες εβδομάδες έναντι των ξένων αγορών, ενώ φαίνεται πως κυοφορούνται επιχειρηματικές εξελίξεις που μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στην ψυχολογία της αγοράς.