Αντίρροπες δυνάμεις φαίνεται πως επενεργούν πλέον στο momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι οποίες ενδέχεται να διαφοροποιήσουν σημαντικά τα έως τώρα ισχύοντα δεδομένα, δίνοντας περισσότερους «πόντους» στο θετικό σενάριο.
Από τη μία, οι επόμενες 32 συνεδριάσεις έως τις 21 Μαΐου που είναι η ημέρα των εκλογών θα διέπονται από τον παράγοντα του πολιτικού – εκλογικού ρίσκου, δηλαδή πρωτίστως από τον φόβο να μην είναι εύκολη η δημιουργία βιώσιμης και σταθερής κυβέρνησης, κάτι που φαίνεται απίθανο με την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ενώ πλέον έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και με τη δεύτερη.
Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, η εξαιρετικά επιτυχής χθες έξοδος της χώρας στις αγορές, αλλά και η έκθεση του αμερικανικού οίκου Goldman Sachs που επανέφερε στο προσκήνιο την πιθανότητα ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα στην επόμενη αξιολόγηση που είναι στις 21 Απριλίου από τον οίκο Standard & Poor’s, δημιουργούν αντίβαρα στον πολιτικό κίνδυνο.
Η δημοσίευση αυτής της ανάλυσης από τη Goldman Sachs ενδέχεται να αλλάξει ξανά τις ισορροπίες και την ψυχολογία στην αγορά, που μετά το δυστύχημα των Τεμπών είχε περάσει σε κλίμα εσωστρέφειας, στο οποίο συνέβαλε και η διεθνής τραπεζική κρίση που από την αρχή του Μαρτίου και έφερε μεγάλη διόρθωση στο Χ.Α.
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, η γενική εικόνα που αποτυπώνει ο οίκος είναι πως η επίδραση των εκλογών δεν πρόκειται να έχει αρνητικές συνέπειες, ενώ η οικονομία θα παραμείνει ανθεκτική παρά την επικείμενη εκλογική διαδικασία, καθώς θα συνεχιστεί η υποχώρηση του ελληνικού χρέους.
Ο οίκος σημειώνει πως με βάση πρόσφατα στοιχεία δημοσκοπήσεων, οι εκλογές του πρώτου γύρου φαίνεται απίθανο να φέρουν οριστικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας την πιθανότητα δεύτερου γύρου και κυβέρνησης συνασπισμού, με επικεφαλής τη Νέα Δημοκρατία και η οποία θα είναι εξαρτώμενη από την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και μάλιστα άμεσα, σύμφωνα με τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο, δικαιολογούν η ανθεκτικότητα της οικονομίας, η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης ύστερα από δέκα χρόνια συρρίκνωσης, η ανάκαμψη των επενδύσεων με ώθηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και η βελτίωση της εικόνας του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ σε μια περίοδο όπου η ΕΚΤ βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης του κόστους δανεισμού.
Πέραν αυτής της θετικής έκθεσης από την Goldman Sachs, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επιτυχημένη έξοδος του Δημοσίου στις αγορές. Από την έκδοση των νέων 5ετών ομολόγων το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με το κουπόνι να διαμορφώνεται στο 3,875%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 19 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε μια άκρως εντυπωσιακή υπερκάλυψη σχεδόν κατά 8 φορές. Η υψηλή ζήτηση επιβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι ελκυστική για τους επενδυτές, παρά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών.
Η έκδοση ήταν εξαρχής αναμενόμενο ότι θα απορροφηθεί με σχετική ευκολία από την αγορά, καθώς τα ελληνικά ομόλογα έχουν τα υψηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη και η διάρκεια των 5 ετών είναι ελκυστική σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση των 19,1 δισ. ευρώ ήταν μια σαφής επιβεβαίωση ότι οι «αυστηροί» επενδυτές της αγοράς ομολόγων προεξοφλούν ότι η χώρα θα κινηθεί με σταθερότητα.
Αυτές οι εξελίξεις λοιπόν έρχονται να αντισταθμίσουν μερικώς τον κίνδυνο του πολιτικού ρίσκου, και να ισορροπήσουν τις όποιες ανησυχίες που και χθες οδήγησαν στο χαμηλό ημέρας τον Γενικό Δείκτη στις 1.014,84 μονάδες, πριν υπάρξει το αγοραστικό ξύπνημα.
Το επόμενο διάστημα λοιπόν η αγορά θα κινηθεί εν μέσω ενός ιδιότυπου… ντιμπέιτ, από τη μία κοιτάζοντας πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό και από την άλλη –σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο– να παρακολουθεί γενικά θετικές εξελίξεις, από τα μακροοικονομικά ως τα επιχειρηματικά deals, που δεν φαίνεται να «παγώνουν» λόγω της προεκλογικής περιόδου, όπως έδειξε η εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat.
Αν και είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις, το βέβαιο είναι ότι η οικονομική σταθερότητα δίνει μια ισχυρή και σταθερή στήριξη στο ΧΑ, που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν αντίβαρο στον πολιτικό κίνδυνο. Επιπλέον, δεν μπορούν να αποκλειστούν ευχάριστες εκπλήξεις σε αυτή την πορεία, όπως θα ήταν η αναβάθμιση από την S&P μέσα στον Απρίλιο.