ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:23:54 DATA
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Σε κομβικό σημείο ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ, κρίσιμη η πορεία των τραπεζών

Η πρώτη πτωτική εβδομάδα ύστερα από τρεις μήνες ήταν η προηγούμενη για την ελληνική αγορά, με εστίαση των πιέσεων στις τράπεζες. «Βοήθειες» για ανακοπή της πτωτικής δυναμικής από τα έκτακτα μέτρα στις ΗΠΑ.

Ελπίδες ανακοπής της πτωτικής δυναμικής στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, και ιδιαίτερα στις μετοχές του τραπεζικού τομέα που βρέθηκαν σε ισχυρή πίεση, δίνει η παρέμβαση των αμερικανικών αρχών για τη διάσωση των καταθετών της χρεοκοπημένης τράπεζας SVB, που από το άνοιγμα των αγορών στην Ασία έχει προκαλέσει ανοδική κίνηση δεικτών και των αμερικανικών futures.

Η απρόσμενη διεθνής αναταραχή, με επίκεντρο το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, από την περασμένη Πέμπτη, βρήκε την ελληνική αγορά σε μια κομβική περίοδο, καθώς μετά το δυστύχημα στα Τέμπη είχε ξεκινήσει διόρθωση, η οποία έως τώρα έχει εξισορροπήσει σημαντικά δείκτες και μετοχές, αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές, επαναφέροντας την αγορά σε τεχνική… κανονικότητα, μετά από έντεκα διαδοχικές εβδομάδες διαρκούς ανόδου.

Προς το παρόν η ελληνική αγορά διορθώνει εντός πλαισίου και μάλιστα έως τώρα έχει κρατήσει τις 1.050 μονάδες, ενώ αναλυτές σημειώνουν πως μια πτώση – διόρθωση έως τις 1.030 μονάδες, δεν θα αλλοίωνε το momentum που έχει διαμορφωθεί στην αγορά. Εδώ που έφτασε η αγορά, το κυρίαρχο ζητούμενο δεν είναι ένα stop στις 1.030 μονάδες, αλλά η διακράτηση του ψυχολογικού ορίου των 1.000 μονάδων, το οποίο κατακτήθηκε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, μετά από οκτώ χρόνια και αποτελεί έναν κομβικό για την ευρύτερη εικόνα της αγοράς «σταθμό».

Από εκεί και πέρα, το Χ.Α. καλείται να διαχειριστεί και την τρέχουσα κατάσταση, και κυρίως τη διάψευση των όποιων ελπίδων είχαν δημιουργηθεί για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός Μαρτίου, καθώς ο οίκος DBRS, προτίμησε την Παρασκευή να κινηθεί συντηρητικά, αναβάλλοντας τις όποιες θετικότερες ανακοινώσεις, με φόντο και τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν περιπλέξει τα πράγματα αναφορικά με το πολιτικό ρίσκο.

Ο οίκος κράτησε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στη βαθμίδα BB (high) με σταθερό outlook, ενώ σημειώνει πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών και του χρέους, παρά το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον. Θυμίζουμε πως επόμενο κρίσιμο ραντεβού για την ελληνική οικονομία είναι στις 21 Απριλίου όταν θα «κριθεί» από τη Standard and Poor's.

Ξέχωρα από τη μεγάλη εικόνα που οριοθετεί το momentum, από την αγορά δε λείπουν μικροί ή μεγαλύτεροι καταλύτες αύξησης του επιμέρους επενδυτικού ενδιαφέροντος. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε τις εξαιρετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2022, αλλά και το «κλείδωμα» του σημαντικότερου deal εισηγμένης εταιρείας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, που δεν είναι άλλο από τη μεγάλη εξαγορά της ΔΕΗ στη Ρουμανία.

Ο λόγος για την εξαγορά της Enel Romania που καθιστά την επιχείρηση αλλά και εν γένει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη. Επίσης, αυτή την εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων σημαντικών εταιρειών καθώς αύριο Τρίτη δημοσιεύει μεγέθη χρήσης 2022 η Εθνική Τράπεζα, την Τετάρτη ακολουθούν Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, Autohellas και Lavipharm και την Παρασκευή οι International Intercontinental και ΟΛΠ.

Η πρώτη πτωτική εβδομάδα μετά από τρεις μήνες

Η περασμένη εβδομάδα ήταν η πρώτη πτωτική μετά από σχεδόν τρεις μήνες διαρκούς ανόδου. Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.056,26 μονάδες με απώλειες 2,49%, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται εύλογα τα περισσότερα «πυρά» ρευστοποιήσεων υποχωρώντας κατά 5,61% χάνοντας και τις 800 μονάδες καθώς έκλεισε στις 793,34 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 5,24%, ο FTSE 25 έχασε 6%, ο Mid Cap -3,34%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε τη μεγαλύτερη πτώση με -13,57%. Παρ’ όλα αυτά, κρατάει κέρδη 23,85% σε επίπεδο 2023. Ο Γ.Δ. σε επίπεδο έτους είναι στο +13,60%, ο FTSE 25 στο +13,89% και ο Mid Cap στο +9,69%. Η μέση αξία συναλλαγών την περασμένη εβδομάδα ήταν στα 128,3 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο 2023 οι μέσες συναλλαγές διαμορφώνονται στα 113,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 52,8% έναντι του 2022.

Τι λένε οι αναλυτές

Η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance Ηλία Ζαχαράκη είναι ότι μετά την εύλογη διόρθωση του Χ.Α., «χρειάζεται ένας σχηματισμός και χρόνος για να μπορέσουμε να βρούμε το timing και το επίπεδο που η αγορά θα πατήσει για να δοκιμάσει και πάλι ανοδική κίνηση. Η αγορά μέσα στον χαμό της εβδομάδας που πέρασε έδωσε ακόμα ένα μεγάλο deal. Η εξαγορά της ENEL από την ΔΕΗ αλλάζει ακόμα περισσότερο την εταιρεία που πριν μόλις μερικά χρόνια κάποιοι τη θεωρούσαν για πτώχευση. Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία πλέον έχει μειωμένο δανεισμό 1,4 δισ. δανεισμό κάτι που θεωρείται άθλος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα προχωρώντας παράλληλα σε επενδύσεις.

Το deal χρειάζεται χρόνο για να μπορέσουμε να εξάγουμε καλύτερα συμπεράσματα για την νέα εταιρεία. Η Eurobank από την άλλη έβγαλε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που περίμενε η αγορά ενώ όλα δείχνουν ότι θα αγοράσει και θα ακυρώσει το 1,4% του ΤΧΣ και πλέον θα είναι η μόνη τράπεζα με μηδενική συμμετοχή του ΤΧΣ. Η παράταση της εκλογικής αναμέτρησης δίνει παράταση παράλληλα και στην επενδυτική βαθμίδα.

Από την άλλη η διόρθωση ήταν μάννα εξ ουρανού για αρκετά funds που περίμεναν την ευκαιρία για να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Η ανακοίνωση του ΑΕΠ του 2022 στο 5,9% έδωσε την ελπίδα ότι και το 2023 θα καταφέρουμε να γράψουμε και πάλι σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης. Τεχνικά λοιπόν μιας και η αγορά είναι σε διόρθωση, ψάχνουμε να βρούμε που θα μπορέσει να ισορροπήσει για να καταφέρει και πάλι να κάνει ανοδική κίνηση.

Οι 1.030 – 1.040 μονάδες είναι το πρώτο και σημαντικό επίπεδο στήριξης που κατοχύρωση θα μπορούσε να δοκιμάσει την ζώνη λίγο πάνω των 1.000 μονάδων. Το Χ.Α. φαίνεται ότι έχει καταγράψει μία σημαντική κορυφή για κάποιο μεγάλο διάστημα μέχρις ότου δούμε και πάλι νέα δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να μιλήσουμε για νέα υψηλά».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «η πίστα για τους αγοραστές αποκτά έναν έξτρα βαθμό δυσκολίας καθώς προσεγγίζονται ευαίσθητες περιοχές βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Οι 1.030 μονάδες αποτελούν το πέρας της διόρθωσης που μπορεί να επεκταθεί η πτώση χωρίς να χαλάσει η πλαγιοανοδική κίνηση της αγοράς από τον Οκτώβριο του 2022. Σε ενδεχόμενη διάσπαση αυτής της ζώνης, η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε τετραψήφια επίπεδα θα έμπαινε σε δοκιμασία με αμέσως επόμενο επίπεδο στήριξης τις 980 – 966 μονάδες.

Προς το παρόν ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών έχει δώσει σήμα πώλησης για πρώτη φορά μετά τις 13 Οκτωβρίου 2022 επιβεβαιώνοντας τον MACD ο οποίος αρκετά έγκαιρα (2/3) είχε «ειδοποιήσει» για την βραχυπρόθεσμη αλλαγή στην κατεύθυνση της τάσης. Από πλευράς δομής της διορθωτικής κίνησης η διατήρηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ δείχνει ότι δεν έχει περιοριστεί η δυναμική της πτώσης, εντύπωση η οποία ενισχύεται και από το καθοδικό χάσμα της Παρασκευής από το οποίο ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με απώλειες 0,56% στο άνοιγμα της συνεδρίασης».

Συνεχίζοντας ο αναλυτής τονίζει πως «η υποχώρηση των ταλαντωτών σε υποτιμημένες ζώνες ενδεχομένως να ενεργοποιούσε κάποια αντανακλαστικά αγορών, ωστόσο η αντίδραση θα κριθεί για την βιωσιμότητα της από την ένταση και το… πάθος που θα επιδείξουν οι αγοραστές. Το σενάριο αυτό έχει σαν προβολή την ζώνη των 1.040 μονάδων στην οποία συγκλίνει και ο κινητός μέσος των 50 ημερών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Έτοιμο για αντεπίθεση το Χρηματιστήριο: Τι αλλάζει με την αναβάθμιση

Επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα ύστερα από 13 χρόνια με την αναβάθμιση από την DBRS. Άμεσα οφέλη για τις τράπεζες, κερδίζουν ρευστότητα και καλύτερους όρους δανεισμού. Πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αναβάθμιση - «ανάσα» για το ΧΑ, οι τράπεζες περνούν στο προσκήνιο

Μετά από 13 χρόνια στην κατηγορία junk, η Ελλάδα επανέρχεται στην κορυφαία πιστοληπτική κατηγορία με απόφαση της DBRS, ενός οίκου αναγνωρισμένου από την ΕΚΤ. Βρίσκει στήριξη το χρηματιστήριο ύστερα από μια εβδομάδα ταλαιπωρίας.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Το ξαφνικό «άδειασμα» στο Χρηματιστήριο και τα σενάρια για την αναβάθμιση

Γενικευμένες ρευστοποιήσεις έφεραν τη μεγαλύτερη πτώση του διμήνου για τον Δείκτη και 5,5 μηνών για τις τράπεζες. Η εύλογη διόρθωση μετά το ράλι και η αγωνία για την DBRS. Τι λένε στο BD οι χρηματιστές Β. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τεστ αντοχής για το ΧΑ στις 1.000 μονάδες με το βλέμμα στην Credit Suisse

Οι κρίσιμες διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου για τη συγχώνευση των δύο μεγάλων ελβετικών θα κρίνουν την πορεία των αγορών από τη Δευτέρα. Τονωτικές ενέσεις από την έκθεση της DBRS για τράπεζες και τις προβλέψεις Moody's για το ΑΕΠ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή των ξένων στο Χ.Α. με τζίρο 300 εκατ. ευρώ σε ένα διήμερο

Αντίδραση 5% καταγράφει από το χαμηλό της Δευτέρας ο Γ.Δ., ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 11%. Το διήμερο καταγράφονται τοποθετήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια σε καλές ελληνικές μετοχές, με σημαντικά αυξημένο τζίρο.
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.