Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την AHK Akademie, διοργανώνει σήμερα ένα δεύτερο ψηφιακό εργαστήριο με επίκεντρο το νέο Ψηφιακό Τελωνείο και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στον τομέα των logistics.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το workshop πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Επιτροπή Logistics του Επιμελητηρίου και εντάσσεται στη νέα σειρά σεμιναρίων με τίτλο «Τελωνεία - Η νέα εποχή, Προκλήσεις & Ψηφιακές λύσεις».
Η πρώτη ενότητα του εργαστηρίου επικεντρώνεται στο ψηφιακό τελωνείο της Ε.Ε. και τον ρόλο των οικονομικών φορέων σε αυτό το περιβάλλον. Θα παρουσιαστούν οι βασικές ψηφιακές εφαρμογές, όπως τα συστήματα ICS2 (Import Control System 2), AES (Automated Export System) και NCTS Phase 6 (New Computerised Transit System), καθώς και η διασύνδεσή τους στο νέο ψηφιακό πλαίσιο.
Επιπλέον, θα αναλυθούν οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, όπως η ανάγκη για εσωτερική ενημέρωση και εκπαίδευση, η αναβάθμιση λογισμικού (τελωνειακά APIs, EDI έναντι XML) και ο στρατηγικός ρόλος των τελωνειακών συμβούλων. Εισηγητής της ενότητας είναι ο κ. Ευάγγελος Αργυρός, Strategy & Projects της CARGO360 PC και μέλος της Επιτροπής Logistics του Επιμελητηρίου.
Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στο τεχνικό περίγραμμα των τελωνειακών απλουστεύσεων και των ειδικών καθεστώτων, καθώς και στις εμπορικές στρατηγικές αξιοποίησης από τους οικονομικούς φορείς. Την ενότητα παρουσιάζει ο κ. Μιχαήλ Γαλιατσάτος, Managing Director της CARGO360 PC.
Την εκδήλωση προλογίζει ο Γιώργος Στάμνος, πρόεδρος της Επιτροπής Μελών Logistics και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, καθώς και διευθυντής Ανάπτυξης του ομίλου Goldair Cargo ΑΕ.