Αν η συνεδρίαση της Δευτέρας έδειξε ότι το Χ.Α. έχει πολύ καλά αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης αλλά και πίστης στο momentum και στη δυναμική που είχε φέρει την αγορά έως εδώ, καθώς δεν είναι σύνηθες να γυρνάει ο τραπεζικός κλάδος από πτώση άνω του 5%, η χθεσινή ημέρα πιστοποίησε ότι η αγορά παραμένει στο ισχυρό focus των διεθνών χαρτοφυλακίων και παρά τους πρόσφατους τριγμούς, συνεχίζουν να ποντάρουν σε καλές μετοχές (και) της πραγματικής οικονομίας.
Η αντίδραση της Δευτέρας όπου – εν μέσω διεθνών κλυδωνισμών και απωλειών έως 4% σε ευρωπαϊκούς δείκτες – έδειξε ισχυρή πίστη στο momentum της αγοράς η οποία δεν εντρύφησε στον πανικό όταν πλησίασε μόλις 25 μονάδες πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, μαρτύρησε την ανθεκτικότητα και την άμυνα του Χ.Α. σε αυτή τη ζώνη.
Ήταν μια ξεκάθαρη αυτονόμηση του Χ.Α. που φανέρωσε ότι – μολονότι λειτουργεί σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον και αναπόφευκτα επηρεάζεται – εντούτοις στην παρούσα φάση το κυρίαρχο momentum δεν επιβάλλεται από τους ξένους καταλύτες, αλλά από τους εγχώριους. Οι ελληνικές τράπεζες είναι περισσότερο θωρακισμένες έναντι συμπτωμάτων όπως αυτά που είδαμε στις ΗΠΑ με τις Silicon Valley Bank και Signature Bank και αυτό η αγορά έρχεται να το επιβεβαιώσει στην πράξη.
Η χθεσινή ημέρα ήρθε να «χτίσει» πάνω σε αυτή την αντίδραση και μολονότι ξανά δείκτες και μετοχές πέρασαν σε αρνητικό έδαφος προσωρινά, εντούτοις η παρουσία των αγοραστών ήταν ισχυρή και καταλυτική, οδηγώντας σε σημαντική άνοδο και μερική αποκατάσταση ισορροπιών για τους κύριους δείκτες.
Ο τζίρος τη Δευτέρα ανήλθε στα 152,58 εκατ. ευρώ, ενώ χθες διαμορφώθηκε στα 140,6 εκατ., οπότε αυτό το διήμερο έχουν περάσει συναλλαγές 293,5 εκατ. ευρώ από την αγορά, το σημαντικότερο τμήμα του οποίου ήταν αγορές στα χαμηλά. Ο τραπεζικός κλάδος έχει διακινήσει 146,1 εκατ. ευρώ αυτό το διήμερο, ήτοι σχεδόν το ήμισυ όλων των συναλλαγών, παραμένοντας η ναυαρχίδα του Χ.Α., σε μια συγκυρία κρίσιμη.
Η διεθνής τραπεζική κρίση ήταν μάλλον σύντομη, χωρίς ιδιαίτερο βάθος. Από εκεί και πέρα, αυτό που διαφάνηκε χθες είναι ότι τα ξένα ισχυρά χαρτοφυλάκια επέστρεψαν με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε καλές ελληνικές μετοχές της πραγματικής οικονομίας, εκμεταλλευόμενα τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη διόρθωση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την 1η Μαρτίου έως τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Δευτέρας, ο Γ.Δ. διόρθωσε άνω του 10%, ο FTSE 25 διόρθωσε άνω του 11%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, υποχώρησε άνω του 20% από τα πρόσφατα υψηλά του.
Με συνοπτικές διαδικασίες και κάτω από την πίεση που δημιούργησε η αλλαγή δεδομένων στην πολιτικοοικονομική κατάσταση λόγω του δυστυχήματος, αλλά και η διεθνής τραπεζική κρίση, το Χ.Α. και σχεδόν όλες οι μετοχές του FTSE 25 και του Mid Cap έκαναν μια πολύ καλή διόρθωση. Υπήρξαν πολλές μετοχές του FTSE 25 και του μεσαίου χώρου με απώλειες αρκετά πάνω από το 10% στη διαδρομή που περιγράψαμε παραπάνω, κάτι που έφερε ευκαιρίες.
Το τελευταίο διήμερο ο τραπεζικός δείκτης μέσα σε ένα διήμερο καταγράφει αντίδραση περί το 11% συγκριτικά με τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει περίπου 5% και ο FTSE 25 περίπου 6%. Επιδόσεις που μαρτυρούν αντανακλαστικά και δεν μπορούν να «χρεωθούν» σε τεχνικής φύσης αντίδραση, αλλά αποτελούν ποιοτικότερη κίνηση, συνυφασμένη με το ευρύτερο κλίμα της αγοράς, τα εξαιρετικά αποτελέσματα, τα deals και τις προσδοκίες.
Χθες ξεχώρισαν μετοχές όπως Mytilineos (+5,37%), ΟΠΑΠ (+4,65%), Autohellas (+4,11% με αποτελέσματα – ρεκόρ), Ελλάκτωρ (+3,93%), ΔΕΗ (+3,78%), Lamda (+3,56%), ΕΥΔΑΠ (+3,15%), Aegean Airlines (+2,96%), Τιτάν (+2,70%), Fourlis (+5,78%), Intrakat (+4,94%), AVAX (+3,56% κ.ο.κ.
Ευμετάβλητο το κλίμα
Πάντως, οι καιροί είναι ιδιαίτερα φορτισμένοι, το κλίμα λίαν ευμετάβλητο και η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να είναι μεγάλη, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει από που μπορεί να προκύψει μια νέα κρίση. Χθες είχαμε το σοβαρό διεθνές περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα, ανάμεσα σε ρωσικά μαχητικά και αμερικανικό drone, το οποίο κατέπεσε και για λίγο επηρέασε δυσμενώς τη Wall Street.
Παράλληλα, στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, είχαμε μια νέα δημοσκόπηση που έδειξε ότι η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας είναι στο 3,2%, με τη ΝΔ να υποχωρεί και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει κερδίσει 0,2% από προηγούμενη. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα διαμορφωθεί το προφίλ ρίσκου της αγοράς αν αλλάξει περαιτέρω η εικόνα των πολιτικών συσχετισμών και σίγουρα το κλίμα δε θα διέπεται από το αίσθημα της «σιγουριάς» που υπήρχε έως πρότινος και είχε φέρει την αγορά σε υψηλά οκτώμισι ετών. Άλλωστε, θυμίζουμε πως το ένα ραντεβού με ξένο οίκο (DBRS) πέρασε χωρίς να υπάρξει αναβάθμιση, όπως είχε δείξει να προεξοφλεί η αγορά κατά τη διάρκεια του πρώτου εκπληκτικού διμήνου.