ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Το ξαφνικό «άδειασμα» στο Χρηματιστήριο και τα σενάρια για την αναβάθμιση

Γενικευμένες ρευστοποιήσεις έφεραν τη μεγαλύτερη πτώση του διμήνου για τον Δείκτη και 5,5 μηνών για τις τράπεζες. Η εύλογη διόρθωση μετά το ράλι και η αγωνία για την DBRS. Τι λένε στο BD οι χρηματιστές Β. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.

Αιφνιδίασε τους περισσότερους συμμετέχοντες η χθεσινή «βουτιά» του ελληνικού χρηματιστηρίου που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων δύο μηνών για το Γενικό Δείκτη και η μεγαλύτερη των τελευταίων πεντέμισι μηνών, από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, για τις τράπεζες. Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης έχασε το όριο ψυχολογίας των 1.000 μονάδων για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουνίου, ενώ ο Γενικός Δείκτης είναι σε κρίσιμη τεχνικά περιοχή, καθώς αν απολέσει το όριο των 1.260 μονάδων, που που είναι το χαμηλό της προηγούμενης διόρθωσης της 18ης Αυγούστου, τότε η αγορά πολύ εύκολα μπορεί να βρεθεί στις 1.220 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προβλημάτισε τους παράγοντες της αγοράς ήταν η πλήρης αρνητική αυτονόμηση του Χ.Α. έναντι των ευρωπαϊκών αγορών που έως το ελληνικό κλείσιμο κινούνταν θετικά, καθώς επίσης και το timing της αιχμηρής πτώσης, που έγινε στην πρώτη συνεδρίαση μιας εβδομάδας με ειδικό βάρος, καθώς αναμένεται η ετυμηγορία του οίκου DBRS την Παρασκευή, αλλά και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σάββατο.

Η αλήθεια είναι πως η αγορά μετά το ράλι του πρώτου 8μήνου έχει εισέλθει σε ένα μεταβατικό στάδιο αναζήτησης νέων καταλυτών και καινούριων «καυσίμων» που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες αποτιμήσεις σε δείκτες και μετοχές, ή να ελκύσουν νέο αγοραστικό ενδιαφέρον. Συνάμα, η κόπωση είναι εύλογη, καθώς από τον Οκτώβριο του 2022 έχει καταγράψει ένα ιλιγγιώδες ράλι αντίδρασης κοντά στο +70% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και άνω του 100% σε επίπεδο τραπεζών! Καμιά άλλη αγορά διεθνώς δεν έχει παρόμοια συγκομιδή.

Τα κέρδη είναι σημαντικά, οπότε αρκετά χαρτοφυλάκια βρίσκονται σε rotation, ρευστοποιώντας μετοχές που έχουν τρέξει με πιθανή αναζήτηση καινούριων «πουλέν». Από εκεί και πέρα, η σημερινή και οι επόμενες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας θα δείξουν αν υπάρχει κάτι πίσω από το χθεσινό «άδειασμα», αν τυχόν συνδέεται με πιθανή αναβολή της αναβάθμισης, ή αν ήταν καθαρά κίνηση τακτικής από τα φορτωμένα χαρτοφυλάκια. Σύμφωνα με όλα τα συμφραζόμενα δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι βαθύτερο.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, το momentum θα μπορούσε να αλλάξει επί το δυσμενέστερο και μάλιστα σημαντικά, όχι με κάποια καθυστέρηση στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, αλλά αν ένας οίκος αξιολόγησης προέβαινε σε έκθεση που θα επισήμανε ίσως κάποιες αρρυθμίες, καθυστερήσεις ή σημαντικές δυσλειτουργίες της κυβέρνησης, αλλάζοντας τα πλάνα του. Κάτι τέτοιο, στην παρούσα φάση δεν φαίνεται ορατό.

Τι σχολιάζουν οι χρηματιστές

Σε δηλώσεις του στο BusinessDaily.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) Ευάγγελος Χαρατσής, σημειώνει πως «δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί τη μεγάλη αδυναμία της αγοράς χθες, κυρίως των τραπεζών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά έκανε το πρώτο 8μηνο άνοδο άνω του 40%, με τις τράπεζες να ξεπερνούν το +65% φέτος, οπότε κάποια στιγμή θα γίνει και κατοχύρωση κερδών».

Αναφορικά με το ερώτημα αν η χθεσινή πτώση συνδέεται με πιθανή αναβολή της όποιας προγραμματισμένης αναβάθμισης από τον καναδικό οίκο DBRS που θα «μιλήσει» την Παρασκευή, ο κ. Χαρατσής τονίζει πως «και να μη γίνει η αναβάθμιση τώρα, ακολουθούν και άλλοι οίκοι στη συνέχεια».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως αφενός η αγορά, μετά από τέτοιο ράλι έχει περιθώρια και πρέπει να διορθώσει, όμως από την άλλη σημειώνει πως δεν είναι τίποτα σίγουρο με τους οίκους και τις αναβαθμίσεις. Τονίζει πως «όσο καθυστερεί η αναβάθμιση, αυτό θα κάνει καλό στην αγορά καθώς θα συντηρεί το ενδιαφέρον και θα επιμηκύνεται η περίοδος που το Χ.Α. θα έχει να περιμένει κάτι τόσο σημαντικό και θετικό».

Ο ίδιος δεν θεωρεί δεδομένη την αναβάθμιση από τον οίκο DBRS την Παρασκευή, τονίζοντας πως πιο πιθανή θεωρεί μια κίνηση από τον οίκο Standard and Poor’s στις 15 Οκτωβρίου, ενώ δεν πιστεύει ότι στις 15 Σεπτεμβρίου η Moody’s θα κάνει κίνηση αλλαγής βαθμίδας.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά έχει δώσει πάρα πολύ σημαντικά κέρδη φέτος, υπάρχουν μετοχές με κέρδη 80%, 100% ή 145% το 8μηνο, οπότε εύλογα βγαίνουν κατά καιρούς απότομες πωλήσεις». Ο ίδιος θυμίζει ότι σε περιόδους bull market τέτοιες βίαιες διορθωτικές κινήσεις είναι κάτι σύνηθες.

Αναφερόμενος στα τεχνικά ζητήματα, ο χρηματιστής τονίζει πως αν δεν κάνει κίνηση αναβάθμισης ο οίκος DBRS, τότε ίσως η αγορά δοκιμάσει και πάλι μία κίνηση προς τις 1.220 μονάδες. «Αν χαθεί το όριο των 1.262 μονάδων (προηγούμενα χαμηλά της 18ης Αυγούστου), τότε ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κατέλθει σχεδόν αμέσως στην περιοχή των 1.220 μονάδων, καθώς την άλλη εβδομάδα έχουμε και τη λήξη παραγώγων».

Βεβαίως, σύμφωνα με τον ίδιο, αν η αγορά χάσει σε εβδομαδιαίο επίπεδο το όριο των 1.260 μονάδων, τότε η διόρθωση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και θα χρειαστεί επιπρόσθετη προσπάθεια και χρόνος για να καλύψει η αγορά το χαμένο έδαφος και να γυρίσει προς τα υψηλά της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Έτοιμο για αντεπίθεση το Χρηματιστήριο: Τι αλλάζει με την αναβάθμιση

Επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα ύστερα από 13 χρόνια με την αναβάθμιση από την DBRS. Άμεσα οφέλη για τις τράπεζες, κερδίζουν ρευστότητα και καλύτερους όρους δανεισμού. Πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αναβάθμιση - «ανάσα» για το ΧΑ, οι τράπεζες περνούν στο προσκήνιο

Μετά από 13 χρόνια στην κατηγορία junk, η Ελλάδα επανέρχεται στην κορυφαία πιστοληπτική κατηγορία με απόφαση της DBRS, ενός οίκου αναγνωρισμένου από την ΕΚΤ. Βρίσκει στήριξη το χρηματιστήριο ύστερα από μια εβδομάδα ταλαιπωρίας.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ομηρία από τους οίκους το ΧΑ, αγωνία για την επενδυτική βαθμίδα

Τη «σφραγίδα» της επενδυτικής βαθμίδας περιμένουν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια. Ποια τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις. Οι αρρυθμίες της κυβέρνησης επαναφέρουν με νέα μορφή στο προσκήνιο το πολιτικό ρίσκο.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πού «ποντάρει» τώρα το χρηματιστήριο: Η DBRS και η ατζέντα Μητσοτάκη

Στο «φουλ» επανέρχονται από αυτή την εβδομάδα οι… μηχανές της αγοράς, εν αναμονή της ετυμηγορίας από την DBRS για την επενδυτική βαθμίδα και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τεστ αντοχής για το ΧΑ στις 1.000 μονάδες με το βλέμμα στην Credit Suisse

Οι κρίσιμες διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου για τη συγχώνευση των δύο μεγάλων ελβετικών θα κρίνουν την πορεία των αγορών από τη Δευτέρα. Τονωτικές ενέσεις από την έκθεση της DBRS για τράπεζες και τις προβλέψεις Moody's για το ΑΕΠ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή των ξένων στο Χ.Α. με τζίρο 300 εκατ. ευρώ σε ένα διήμερο

Αντίδραση 5% καταγράφει από το χαμηλό της Δευτέρας ο Γ.Δ., ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 11%. Το διήμερο καταγράφονται τοποθετήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια σε καλές ελληνικές μετοχές, με σημαντικά αυξημένο τζίρο.