ΓΔ: 1398.36 0.05% Τζίρος: 12.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:17:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Γ. Μπάφετ: Ποιες μετοχές κρατάει ο «μάγος» των επενδύσεων στη Wall

Οι συντηρητικές επιλογές του 92χρονου «γκουρού» των επενδύσεων, με κορυφαία την Apple. Οι επιθετικές κινήσεις που έκανε μέσα στο 2022 σε Chevron και Occidental Petroleum, εν μέσω της μεγάλης ενεργειακής κρίσης.

Ένας άνθρωπος 92 χρονών όσο ανοιχτόμυαλος κι αν είναι δεν μπορεί παρά να μένει πιστός σε συνήθειες, εμπειρίες και γνώσεις που έχουν αποδώσει και ίσως προσκολλημένος σε αυτά που γνωρίζει. Ο Γουόρεν Μπάφετ, 92 ετών, προτιμά αυτό που γνωρίζει, δηλαδή τα πετρέλαια και την ενέργεια καθώς ξέρει ότι ο πληθωρισμός και το «μαύρο χρυσάφι» έχουν δώσει πολλά χρήματα ιστορικά.

Από την άλλη πλευρά ένας άνθρωπος 92 χρονών μπορεί να βλέπει τον εαυτό του σαν μακροπρόθεσμο επενδυτή, αλλά η πραγματικότητα διαφωνεί. Ωστόσο ο Μπάφετ δεν είναι οπισθοδρομικός, το αποδεικνύει αυτό με τη μεγαλύτερη επενδυτική θέση του στην Apple που είναι πάνω από 40% σε ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο στη λήξη του 2022, άξιζε, ως άθροισμα περισσότερο από το ελληνικό χρέος.

Το 1965 ο Μπάφετ αγόρασε τη Berkshire Hathaway επειδή μπορούσε, για να τη «σπάσει» στον ιδιοκτήτη ο οποίος τον είχε κοροϊδέψει. Το μετάνιωσε άμεσα, ήταν μία παρορμητική βλακεία που του στοίχισε πολλά χρήματα και μεγάλη προσπάθεια, για να τη μετατρέψει σε αυτό που πάντα ήθελε, δηλαδή ένα εισηγμένο «όχημα» το οποίο στέγασε τις συμμετοχές του.

Η ιστορία του Μπάφετ έχει ενδιαφέρον και θα την πούμε κάποια στιγμή, αλλά για την ώρα εκείνο που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι τι αγοράζει τώρα, τι πουλάει τώρα κι επίσης τι περιέχει αυτό φοβερό χαρτοφυλάκιο με αξία μεγαλύτερη από το ελληνικό χρέος.

Έχουμε τις απαντήσεις, γιατί ο Μπάφετ ως μεγαλομέτοχος είναι υποχρεωμένος να δηλώνει τις συμμετοχές του. Και φυσικά κάποιοι στη Wall Street τον ακολουθούν και ξέρουν τι δήλωσε το Νοέμβριο του 2022, στην τελευταία δήλωση της χρονιάς, πριν βγουν τα μπόνους. Το 2022 οι μετοχές του δεν είχαν σπουδαία κέρδη 3,5% και 3,09% αντίστοιχα πέτυχαν, αλλά από την πτώση όλων των δεικτών, είναι καλύτερα.

Οι 10 μεγαλύτερες θέσεις του Γουόρεν Μπάφετ και οι 10 μικρότερες

Κατά σειρά οι 10 μεγαλύτερες θέσεις του, που αντιστοιχούν σε πάνω από 90% της αξίας του χαρτοφυλακίου του είναι: Apple, Bank of America, Chevron, Coca-Cola, American Express, Occidental Petroleum, Kraft Heinz, Moody’s, Taiwan Semiconductor, Activision Blizzard κλπ. Αυτές οι μετοχές αντιπροσωπεύουν το 92,6% της αξίας του χαρτοφυλακίου του, με τη σειρά που αναφέρθηκαν.

Ειδικότερα:

  • Apple: Μπορεί να είναι 92 χρονών και να άργησε, αλλά όταν το μήλο ωρίμασε αποφάσισε να χτίσει θέση από το 2016 και μετά. Το 2020 αποφάνθηκε ότι «αυτή είναι η καλύτερη μετοχή στον κόσμο από όσο γνωρίζω». Το 42% της αξίας του χαρτοφυλακίου του είναι σε μετοχές της Apple, στην οποία έχει το 5,48% των μετοχών της εταιρίας. Το μερίδιο του υπολογίζεται σε 126 δισ. δολάρια.
  • Bank of America: Έχει μεγάλο μερίδιο του χαρτοφυλακίου του, 10,33% στην Bank of America. Η οποία με τη σειρά της είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με περιουσιακά στοιχεία αξίας 3,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 4.000 υποκαταστήματα. Ο Μπάφετ μετά τη διάσωση των τραπεζών στην οποία συμμετείχε το 2008, άρχιζε να χτίζει θέση στη BAC κι απέκτησε 1,03 δισ. μετοχές της αξίας περίπου 30 δισ. δολαρίων. 
  • Chevron:  Θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη θέση στο χαρτοφυλάκιο του Μπάφετ με ποσοστό 8,05%, ενώ η Berkshire είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Chevron. Αύξησε τη θέση του το 2022 η οποία πλέον φθάνει σχεδόν τα 24 δισ. δολάρια. Εννοείται ότι κάνει κουμάντο στην εταιρία κι όταν δεν ακούν, έχει τον τρόπο του, να δείξει ότι το εννοεί.
  • Coca-Cola Company: Άρχισε να μαζεύει μετοχές της το 1988 κι έφθασε το μερίδιό του στο 7,6%. Διαφημίζει το αναψυκτικό όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Έχει επενδύσει περίπου 22 δισ. δολάρια.
  • American Express: Εκτός από κύριος μέτοχος της Chevron είναι και κύριος μέτοχος της American Express. Κάποιος πρέπει να του πει κάτι για τη Viva. Άρχισε να μαζεύει μετοχές το 1993. Σήμερα έχει επενδύσει το 6,9% των κεφαλαίων του με μερίδιο 20,29%, που τον κάνει κι εδώ, τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρίας.
  • Occidental Petroleum: Είναι από τις τελευταίες αγορές του Μπάφετ, ο οποίος αγόραζε μανιωδώς το 2022 και συνέβαλε έτσι στην άνοδο της τιμής στη μετοχή. Το μερίδιό του είναι περίπου 21% και η συμμετοχή του αξίζει 12 δισ. δολάρια. Έχει εξασφαλίσει δικαίωμα να εξαγοράσει τη μισή εταιρία, που ήδη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή συμμετοχή του, με μερίδιο 4.05% στο χαρτοφυλάκιό του.
  • Kraft Heinz: Μαγιονέζες κέτσαπ κλπ. Αγόρασε μερίδιο το 2015 μετά τη συγχώνευση των δύο ομώνυμων εταιριών ως αποτέλεσμα του deal σε συνεργασία με το βραζιλιάνικο private equity 3G Capital. Η συμμετοχή του μετράει 3,68% στο χαρτοφυλάκιό του. Το μερίδιό του στην εταιρία φθάνει το 26,58%.
  • Moody’s: Ναι, ο οίκος που μας ταλαιπωρεί και δεν μας αναβαθμίζει. Έχει το 13,47% της εταιρίας, μια θέση που αξίζει το 2,03% του χαρτοφυλακίου του. Με βάση τις γενικές δηλώσεις του Μπάφετ περί επενδυτικής ηθικής κλπ ίσως πρέπει να περιμένουμε να πουλήσει πρώτα για να πάρουμε συγχωροχάρτι από τη Moody’s.
  • Activision Blizzard: Έπρεπε να φθάσουμε στις μικρές θέσεις για να βρούμε κάτι ενδιαφέρον. Μία εταιρία ηλεκτρονικών παιχνιδιών, στην οποία έχει τοποθετήσει το 1,51% των κεφαλαίων του. Η εταιρία συμμετέχει στο δείκτη S&P 500 και στο δείκτη Fortune 500. Την εταιρία εξαγόρασε η Microsoft του φίλου του Bill Gates, αλλά οι αρχές έβαλαν φρένο στο deal και δεν δίνουν άδεια. Το πράγμα δεν προχωράει και ο Μπάφετ άρχισε να πουλάει τo 2022. Κερδισμένα τα παιδιά (και οι γονείς που γλίτωσαν το έξοδο) με παιχνιδοκονσόλες Sony, αν και η Microsoft δεν είχε σκοπό να αλλάξει το παιχνίδι μεταφέροντάς το στο Xbox. Ποια παιχνίδια; Πολλά αλλά αρκεί να πούμε ένα: Call of Duty! Το ποσοστό του τώρα ισοδυναμεί με μερίδιο 7,69% στην εταιρία.
  • Taiwan Semiconductor: Η δέκατη μεγαλύτερη θέση του Μπάφετ, με ποσοστό 1,39% στο χαρτοφυλάκιό του, πιθανόν και η πιο ενδιαφέρουσα. Είναι η τελευταία μεγάλη αγορά του το 2022. Η εταιρία ανακοίνωσε έσοδα 20,2 δισ. δολάρια στο τρίτο τρίμηνο του 2022. Η Berkshire έχει γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της TSMC.  Η ταϊβανέζικη εταιρία είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος σχεδιαστής και κατασκευαστής τσιπ διεθνώς, είναι πολυεθνική και εισηγμένη και στο NYSE. Τσιπάκια της αγοράζουν και χρησιμοποιούν οι εξής πελάτες: Apple, AMD, ARM, Nvidia, Broadcom, Marvell, Media Tek κλπ. Με άλλα λόγια σχεδόν όλοι μεγάλοι παίκτες της αγοράς. 

Οι επόμενες 10 μεγαλύτερες επενδύσεις της Berkshire

Οι επόμενες 10 μεγαλύτερες συμμετοχές της Berkshire, με ποσοστά από 1% και κάτω στο χαρτοφυλάκιό του με δύο λόγια είναι: Η Davita εταιρία παραγωγής και παροχής υπηρεσιών σε πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια, η γνωστή εταιρία στους υπολογιστές Hewlett-Packard (η διάδοχος της παλαιάς), η Bank of New York Mellon (της οποίας πουλούσε μετοχές το 2022 και αποεπενδύει όπως φαίνεται), η τράπεζα Citigroup, η Bancorp, (Holding εταιρία τραπεζών στις ΗΠΑ, την οποία επίσης πουλάει) και η Verisign.

Η Verisign είναι μια αμερικανική εταιρεία που διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των υποδομών του διαδικτύου ενώ είναι ένας από τους κεντρικούς και κορυφαίους διεθνώς διακομιστές διευθύνσεων στο internet (έχει τους 2 από τους 13 κορυφαίους κεντρικούς διακομιστές  δικτύου και είναι ανώτατου επιπέδου Αρχή και Μητρώο Κατοχύρωσης ονομάτων domain για διευθύνσεις με κατάληξη .com, .net, .name και για τον κωδικό χώρας .cc (country code). Έχει τρία θηριώδη data center που υποστηρίζονται μεταξύ τους έτσι ώστε αν ένα από αυτά έχει πρόβλημα να περνάει απαρατήρητο. Η μετοχή αποτελεί το 0,75% του χαρτοφυλακίου του.

Οι μικρότερες ακόμα συμμετοχές περιλαμβάνουν την Kroger που διαχειρίζεται πάνω από 2.700 παντοπωλεία στις ΗΠΑ (την οποία πουλάει), τη Viacomcbs Inc διάδοχο της Paramount, που έχει κανάλια διεθνώς όπως το MTV και το Nickelodeon, αλλά επίσης και το CBS και τα κανάλια του.

Ενδιαφέρουσα συμμετοχή αυτή στo Liberty Siriusxm Group, το οποίο έχει τριών ειδών συμμετοχές, με κορυφαία τη Formula 1(Liberty Media) τα media της Sirius με δορυφορικές και διαδικτυακές εκπομπές και την ομάδα Baseball της Ατλάντα. Αγόρασε τη F1 για 4,6 δισ. δολάρια, το 2017. Συμμετοχή με βάρος 0,55% στο χαρτοφυλάκιό του. Εικοστή συμμετοχή, είναι η General Motors με βάρος 0,54% στο χαρτοφυλάκιο. Έχει ακόμα μικρές για το χαρτοφυλάκιό του τοποθετήσεις σε Mastercard (0,38%) και Visa, (0,50%), Amazon (0,41%) κλπ.

Ποιες μετοχές αγόρασε και ποιες πούλησε ο Μπάφετ το 2022

Η μεγαλύτερη αγορά του το 2022 ήταν στη Chevron, όπου αύξησε το ποσοστό του κατά 2,43%. Ουσιαστικά νέα αγορά είναι και η Occidental Petroleum της οποίας αγόρασε το 22,58% αφού μέχρι τον προηγούμενο χρόνο είχε warrants της εταιρίας, με τα οποία την είχε δανείσει.

Νέα συμμετοχή είναι η Taiwan Semiconductors, που μπήκε ήδη στη δεκάδα των μεγαλύτερων επενδύσεων του Μπάφετ, με αγορές του 2022. Αγόρασε ακόμα το 16,32% της εταιρίας media Paramount Global, to 6,04% της εταιρίας χημικών Gelanese Corp, το 8,76% της εταιρίας Retail Cyclical και τελευταίες μικρές αγορές ήταν λίγες μετοχές της επενδυτικής Jefferies και το 0,10% της κατασκευαστικής Louisiana Pacific Corp.

Πούλησε λίγες μετοχές που είχε στην εταιρία real estate Store Capital, το 35% της Bancorp (!), το 14 της Bank New York Mellon,το 5,4% της General Motors, το 4,14% της εταιρίας The Kroger με τα παντοπωλεία.

Τέλος πουλάει την Activision Blizzard έδωσε ποσοστό 12,07% της μετοχής μετά την απόφαση των Αρχών να «χαλάσουν» την εξαγορά της από τη Microsoft.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Δεύτερη ημέρα ανόδου στο χρηματιστήριο, προβληματίζει η μείωση τζίρου

Ο Γενικός Δείκτης πλησίασε πάλι τις 1.400 μονάδες, αλλά για δεύτερη συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών μειώθηκε και έπεσε στα 85 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακή εκτίναξη ElvalHalcor μετά τα οικονομικά αποτελέσματα.
ΑΓΟΡΕΣ

Λύθηκε η πολιορκία στο χρηματιστήριο: Ανάκαμψη, αλλά με μείωση τζίρου

Ισχυρή ανοδική αντίδραση με τις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις, κέρδη 1,31% για τον Γενικό Δείκτη. Μειώθηκαν κάτω από 100 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές. Δώδεκα μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης με κέρδη άνω του 1%.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Βομβαρδισμός» ρευστοποιήσεων στο ΧΑ μετά τις πυρηνικές απειλές Πούτιν

Σε ασφαλή καταφύγια (χρυσός, δολάριο) στράφηκαν οι επενδυτές μετά την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας. «Βουτιά» 1,85% στην Αθήνα, ενώ στην Ευρώπη οι απώλειες ήταν πολύ μικρότερες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πολιτικοί κραδασμοί στο χρηματιστήριο, απώλειες 0,81% για τον Δείκτη

Η επαναφορά των ανησυχιών για πολιτική αστάθεια προκάλεσε πιέσεις στην αγορά, αν και ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών. Είκοσι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με αρνητικό πρόσημο.