ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το σχέδιο για να συμπιεστούν οι αποδόσεις των ομολόγων

Νέες εκδόσεις για την άντληση μόλις 4 - 8 δισ. ευρώ σχεδιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με πρώτη προτεραιότητα τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Το χρέος θα μειωθεί έως και κατά 3,3 δισ. ευρώ.

Από κυρίαρχη θέση έναντι των επενδυτών της αγοράς ομολόγων υποδέχεται το 2020 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, καθώς το Δημόσιο έχει μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες, γεγονός που δίνει στον ΟΔΔΗΧ την άνεση να απευθυνθεί στην αγορά για την άντληση σχετικά μικρών ποσών, ώστε να συνεχισθεί η συμπίεση του κόστους χρηματοδότησης.

Δημοσιοποιώντας σήμερα τη στρατηγική χρηματοδότησης για το 2020, ο ΟΔΔΗΧ επιβεβαίωσε ότι και στα δύο σενάρια για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του επόμενους έτους και για την κάλυψή τους το Δημόσιο δεν θα χρειασθεί να προχωρήσει σε μεγάλου ύψους νέες εκδόσεις ομολόγων, αφού στο πρώτο σενάριο υπολογίζεται ότι θα χρειασθεί να αντληθούν μόλις 4 δισ. ευρώ και στο δεύτερο 8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για στόχους που, όπως εκτιμούν τα στελέχη της αγοράς, θέτουν πολύ χαμηλά τον πήχη για την άντληση δανεισμού από την αγορά, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η Ελλάδα προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών, όχι πλέον μόνο από την κατηγορία των hedge funds, αλλά και από τους λεγόμενους «real money investors», δηλαδή από τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που παίρνουν επενδυτικές θέσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα. Έτσι, οι συσχετισμοί προσφοράς – ζήτησης τίτλων θα είναι, αναμφίβολα, υπέρ του ΟΔΔΗΧ και του Ελληνικού Δημοσίου, κάτι που θα επιτρέψει να συνεχισθεί η αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

Τα δύο σενάρια

Και στα δύο σενάρια του ΟΔΔΗΧ, τα χρεολύσια υπολογίζονται σε ποσό μόλις 2,90 δισ. ευρώ, ενώ οι τόκοι (στους οποίους περιλαμβάνονται και 600 εκατ. ευρώ που θα πληρωθούν σε δημόσιους οργανισμούς για ρέπος) φθάνουν τα 6,15 δισ. ευρώ. Αυτά «αντικρίζονται» από ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 6,36 δισ. ευρώ, το οποίο υπερκαλύπτει το ποσό που πρέπει να πληρωθεί για τόκους.

Η μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα δύο σενάρια είναι ότι στο πρώτο προβλέπεται πρόωρη εξόφληση εντόκων γραμματίων και χρέους στον επίσημο τομέα (δάνεια ΔΝΤ), ύψους 4,40 δισ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο σενάριο οι πρόωρες εξοφλήσεις αυξάνονται στα 7,40 δισ. ευρώ. Έτσι, στο πρώτο σενάριο οι χρηματοδοτικές ανάγκες διαμορφώνεται σε 7,65 δισ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο ανεβαίνουν στα 10,65 δισ. ευρώ.

Για τη χρηματοδότηση των αναγκών του πρώτου σεναρίου, ο ΟΔΔΗΧ υπολογίζει ότι θα χρειασθεί να εκδοθούν νέα ομόλογα ύψους μόλις 4 δισ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο σενάριο το ποσό των νέων εκδόσεων ανεβαίνει στα 8 δισ. ευρώ. Επιπλέον, στο δεύτερο σενάριο αυξάνεται το ποσό που θα αντληθεί από το «μαξιλάρι» ρευστότητας του Δημοσίου κατά 1 δισ. ευρώ, σε σχέση με το πρώτο σενάριο (από 0,52 σε 1,52 δισ. ευρώ).

Το τελικό αποτέλεσμα και των δύο σεναρίων για τη χρηματοδότηση του Δημοσίου είναι εντυπωσιακό: παρότι η χώρα θα εκδώσει νέο χρέος, αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του χρέους σε απόλυτα ποσά, κατά 3,3 δισ. ευρώ στο πρώτο σενάριο και κατά 2,3 δισ. ευρώ στο δεύτερο.

Τα σενάρια χρηματοδότησης

oddhx

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Άντεξαν τα ομόλογα στη νέα θύελλα: Πού στοιχηματίζουν οι επενδυτές

Γύρω στο 3,6% έχει σταθεροποιηθεί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, παρά την αναταραχή στην ευρωζώνη. Μακροπρόθεσμο στοίχημα η σύγκλιση με την Πορτογαλία. Υψηλή συνολική απόδοση σε βάθος πενταετίας.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το «γαλλικό σύνδρομο» στις αγορές και η αναζήτηση γραμμών άμυνας στο ΧΑ

Ζητούμενο η σταθεροποίηση για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις πιέσεις που εξανέμισαν 210 δισ. από τις γαλλικές μετοχές και έφεραν το spread στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011. Αντίδραση στις 1.400 μονάδες ψάχνει το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

ΤτΕ: Τι κέρδισαν τα ομόλογα και οι μετοχές από την επενδυτική βαθμίδα

Ραγδαία υποχώρηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και μείωση του spread από τα γερμανικά ομόλογα κοντά στις 100 μονάδες βάσης, ρεκόρ 10ετίας στο χρηματιστήριο και φθηνότερη χρηματοδότηση για τις τράπεζες καταγράφει η Τρ. Ελλάδος.
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσές αποδόσεις στα αμοιβαία κεφάλαια, έδωσαν μέχρι 44% τα μετοχικά

Ποια είναι τα 22 μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια με αποδόσεις υψηλότερες από τον Γενικό Δείκτη: Αναλυτικός πίνακας. Εισροές 51 εκατ. στα μετοχικά το α' εξάμηνο, ενώ τα ομολογιακά προσέλκυσαν 495 εκατ.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Ποταμός» 3,4 δισ. σε ομόλογα και ΧΑ, έρχονται νέα κύματα κεφαλαίων

Μόνο το πρώτο τετράμηνο και πριν οριστικοποιηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, οι ξένοι τοποθέτησαν κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ. Η αναβάθμιση, η είσοδος σε διεθνείς δείκτες και οι επόμενες εισροές.