«Πάρτι» έχει στηθεί σήμερα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να αποκλιμακώνονται θεαματικά, μετά τη χθεσινή συμφωνία Μητσοτάκη - Λαγκάρντ για απελευθέρωση των αγορών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, που, όπως σημείωνε το πρωί σχετικό δημοσίευμα του Business Daily αναμενόταν να δώσει ισχυρή ώθηση στα ομόλογα με περαιτέρω συρρίκνωση των αποδόσεων τους.
Οι αποδόσεις υποχωρούν σημαντικά σε όλη την καμπύλη των ελληνικών τίτλων, με το 5ετές ομόλογο να έχει την αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία στην προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η απόδοσή του υποχωρεί σχεδόν κατά τον ένα τρίτο (!), δηλαδή από 0,544% σε 0,387%. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου πέφτει από το 1,402% σε 1,261%, ενώ μικρότερες είναι οι μειώσεις αποδόσεων στους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Όπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς, η απελευθέρωση των αγορών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες από τον Φεβρουάριο αλλάζει εντυπωσιακά τους συσχετισμούς προσφοράς - ζήτησης στη δευτερογενή αγορά των κρατικών τίτλων, καθώς εισάγεται ένας νέος, ισχυρός αγοραστής, σε μια αγορά που είναι αρκετά ρηχή.
Γνωρίζοντας τα νέα δεδομένα, οι «παίκτες» της αγοράς έχουν λόγο να ακολουθήσουν στρατηγική front running, δηλαδή να σπεύσουν να προλάβουν να αγοράσουν τώρα κρατικούς τίτλους, προεξοφλώντας ότι θα μπορέσουν να ρευστοποιήσουν αργότερα, όταν αρχίσουν και οι τράπεζες τις αγορές τους, σε υψηλότερες τιμές.
Αυτό έχει ευεργετική επίδραση στη στρατηγική του Ελληνικού Δημοσίου για τη μείωση του κόστους δανεισμού, όμως όχι και στην προσπάθεια των τραπεζών να αντλήσουν κέρδη από νέες τοποθετήσεις σε ομόλογα, αφού όλα δείχνουν ότι η απαγόρευση νέων αγορών θα έλθει αρκετά αργά, όταν ήδη οι τιμές των κρατικών τίτλων θα βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα έχουν περιορισθεί τα περιθώρια ανόδου.
Η συμφωνία Μητσοτάκη - Λαγκάρντ, στη χθεσινοβραδινή τους συνάντηση στην Φρανκφούρτη, προβλέπει ότι από τον Φεβρουάριο θα αρθούν οι περιορισμοί που είχε επιβάλει η ΕΚΤ στις αγορές κρατικών ομολόγων.
Η άρση του σχετικού περιορισμού στις αγορές ομολόγων από ελληνικές τράπεζες ήταν αίτημα που είχε τεθεί εδώ και χρόνια και μέχρι τώρα δεν είχε ικανοποιηθεί. Μετά τις μεγάλες ζημιές που είχαν υποστεί οι εγχώριες τράπεζες από το PSI, και το κούρεμα των τιμών των ελληνικών ομολόγων, η ΕΚΤ είχε θέσει αυστηρά όρια στο ύψος των ομολόγων που μπορούσαν να αποκτήσουν οι ελληνικές τράπεζες. Σήμερα το όριο αυτό διαμορφώνεται κοντά στα 8 δις. ευρώ, όριο που σιωπηρά παραβιάστηκε μετά τη μετατροπή του Titlos της Εθνικής Τράπεζας σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Η απελευθέρωση του ορίου αναμενόταν να γίνει ως το τέλος του 2019, αλλά έχει καθυστερήσει. Το business plan της Εθνικής Τράπεζας που παρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη, και το οποίο προβλέπει σημαντικές επενδύσεις σε ομόλογα, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην άρση του ορίου.