Ολοταχώς προς το όριο χρηματιστηριακής αξίας του 1 δισ. ευρώ κινείται πλέον η ΔΕΗ, καθώς οι ξένοι επενδυτές «υπερψηφίζουν» το επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιάσθηκε χθες, έχοντας πεισθεί ότι είναι ρεαλιστική η προσδοκία μιας μεταμόρφωσης της ΔΕΗ, σε μια πράσινη ενεργειακή εταιρεία με πολύ αυξημένη λειτουργική κερδοφορία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της επιχείρησης εκτοξεύθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και κατά 7% υψηλότερα και έκλεισε 5,96% υψηλότερα, στα 4,122 ευρώ, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 5,5 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντας τη μετοχή στις πρώτες θέσεις των τίτλων με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών. Αυτό δείχνει, όπως αναφέρουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, ότι άρχισαν να τοποθετούνται στη μετοχή ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια. Πρόκειται, όπως σημειώνουν, για μια θεμελιώδη αλλαγή στάσης των επενδυτών, αν θυμηθούμε τις εποχές που η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είχε υποχωρήσει στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ, σε ελάχιστο ποσοστό της λογιστικής αξίας, ενώ τα ξένα funds της έδιναν προτεραιότητα όχι για αγορά, αλλά για σορτάρισμα, ενόψει σεναρίων απόλυτης καταστροφής.
Με το σημερινό κλείσιμο, η χρηματιστηριακή αξία ξεπέρασε τα 956 εκατ. ευρώ. Παρότι η μετοχή της ΔΕΗ έχει ήδη υπετριπλασιάσει την τιμή της φέτος, κοινή εκτίμηση των αναλυτών της αγοράς είναι ότι η τρέχουσα αποτίμηση δεν είναι υπερβολική, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το επιχειρησιακό σχέδιο, σε ό,τι αφορά τη μελλοντική διαμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα αναστρέψει πλήρως την πορεία της ΔΕΗ, από τη φθορά και τη συνεχή επιδείνωση των αποτελεσμάτων προς την ανάπτυξη και την κερδοφορία. Παρότι αναγνωρίζεται ότι το σχέδιο έχει ρίσκα εκτέλεσης, οι επενδυτές θεωρούν ότι, με την ισχυρή υποστήριξη και από την κυβέρνηση, τελικά σε μεγάλο βαθμό θα υλοποιηθεί και θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ανοίγει ο δρόμος για ανάκαμψη
Όπως επισημαίνει η Pantelakis Sec το νέο επιχειρηματικό σχέδιο σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες (κατάργηση ΝΟΜΕ, αναπροσαρμογή τιμών ρεύματος κ.α.) ανοίγουν το δρόμο για την τόσο αναγκαία ανάκαμψη της ΔΕΗ.Σύμφωνα με τους αναλυτές της Pantelakis Sec ο στόχος για EBITDA 650 – 700 εκατ. ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται μη επαναλαμβανόμενες επιβαρύνσεις) το 2020 (από 320 – 370 εκατ. ευρώ την φετινή χρονιά) είναι εύλογος δεδομένης της θετικής επίδρασης των μέτρων ενίσχυσης των εσόδων και την κατάργηση των δημοπρασιών NOME (η σχετική επιβάρυνση υπολογίζεται σε μόλις 30 εκατ. ευρώ έναντι 150 εκατ. ευρώ το 2019) παρά την περαιτέρω συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς.
Η «πράσινη» στροφή της ΔΕΗ περιλαμβάνει τον παροπλισμό όλων των υφιστάμενων μονάδων λιγνίτη έως το 2023 (πλην της Πτολεμαϊδα V που θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το 2028) και μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι, το μερίδιο του λιγνίτη στο μεικτό δυναμικό θα μειωθεί στο 8% (από 37% σήμερα), το μερίδιο των ΑΠΕ αυξάνεται σε 17% (από 2%) και το υδρογόνο - αέριο στο 74% (από 61% σήμερα).
Η «νέα» ΔΕΗ, απαλλαγμένη από την ζημιογόνο παραγωγή ρεύματος με λιγνίτη, θα είναι παραγωγικά μικρότερη αλλά πολύ πιο κερδοφόρος και ευέλικτη. Σημαντικά οφέλη για την εταιρία θα έρθουν και από τα προγράμματα συνταξιοδότησης και εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων αλλά και από τις επενδύσεις στα δίκτυα και την ψηφιακή αναβάθμισή τους.
Σύμφωνα με την Pantelakis, για την ΔΕΗ πρόσθετη αξία θα μπορούσε να αναδειχθεί από την αξιοποίηση του μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρίας αλλά και την ανάκτηση μέρους των οφειλών που συνολικά φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ωστόσο δεν φαίνεται να είναι ανακτήσιμη. Στην αντίπερα όχθη εστία ανησυχίας αποτελεί το συνολικό κόστος παροπλισμού των λιγνιτικών μονάδων, που εκτός από οικονομικό ενέχει και υψηλό κοινωνικό κόστος.