ΓΔ: 2033.23 -1.18% Τζίρος: 184.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Επαναγορές μετοχών 360 εκατ. από τις τράπεζες, έρχονται επιπλέον 600 εκατ.

Οι συστημικές τράπεζες έχουν διαθέσει πάνω από 360 εκατ. για αγορές ιδίων μετοχών, με επιπλέον 600 εκατ. να έρχονται, ενισχύοντας τους δείκτες αποδοτικότητας.

Πάνω από 360 εκατ. έχουν διαθέσει μέχρι στιγμής οι συστημικές τράπεζες για την επαναγορά ιδίων μετόχων με στόχο τη μεγιστοποίηση των δεικτών αποδοτικότητας για τους μετόχους τους. 

Το μεγαλύτερο μέρος των ίδιων μετοχών που αγοράζονται ακυρώνονται με βασικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση κρίσιμων δεικτών όπως τα κέρδη ανά μετοχή και το μέρισμα ανά μετοχή. 

Ένα μικρότερο μέρος των ιδίων μετοχών χρησιμοποιείται από ορισμένες τράπεζες ως πρόσθετη αμοιβή για το ανθρώπινο δυναμικό του οργανισμού.

Παράλληλα η αγορά ιδίων μετοχών ενισχύει την ανοδική τάση του κλάδου στο χρηματιστήριο ενώ χρησιμοποιούνται και ως εργαλείο για τη βελτίωση της ρευστότητας στο ΧΑ.

Μέχρι τώρα η Eurobank έχει διαθέσει συνολικά πάνω από 200 εκατ. ευρώ έχοντας αγοράσει, και πλέον ακυρώσει 52.080.742 μετοχές τον Αύγουστο του 2024, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

H Eurobank κατέχει σήμερα συνολικά 42.007.742  ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,14% οι οποίες έχουν αποκτηθεί έναντι 123,6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μέση τιμή αγοράς 2,942 ευρώ ανά μετοχή.

Η Εθνική Τράπεζα τους τελευταίους μήνες έχει προχωρήσει στην αγορά 7.819.214 ίδιων Μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν στο 0,85% του μετοχικού κεφαλαίου της έχοντας διαθέσει συνολικά περί τα 89,9 εκατ. ευρώ ή 11,5 ευρώ ανά μετοχή. Επιπλέον η Εθνική έχει διαθέσει 30 εκατ. για αγορές ίδιων μετοχών σε προηγούμενο πρόγραμμα. 

Η Alpha Bank έχει ολοκληρώσει το πρώτο πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών αποκτώντας 38.550.000 μετοχές έναντι 61,2 εκατ. ευρώ ή 1,5885 ευρώ ανά μετοχή.

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων που αποφασίστηκε το 2024.

Η Πειραιώς ακόμα δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών κάτι που θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Τράπεζα

Αριθμός Ιδίων Μετοχών

Μέση Τιμή Κτήση;

Συνολικό Ποσό

Eurobank

42.007.742

2,942

123.586.777

Εθνική Τράπεζα

7.819.214

11,50

89.920.961

Alpha Bank

38.550.000

1,5885

61.236.675

 

Επιπλέον 600 εκατ. για νέες επαναγορές

Σε εξέλιξη βρίσκονται προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών από την Eurobank και την Εθνική ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα της Alpha Banκ και μέσα στον Οκτώβριο το αντίστοιχο της Πειραιώς.

Συνολικά οι συστημικές τράπεζες θα διαθέσουν σχεδόν 600 εκατ. ευρώ για νέες αγορές ιδίων μετοχών τους επόμενους μήνες.

Η δύναμη πυρός της Eurobank από το τρέχον πρόγραμμα επαναγοράς συνολικού ύψους 288 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται σε περίπου 164 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον 115 εκατ. ευρώ θα διαθέσει για αγορές ιδίων μετοχών η Εθνική Τράπεζα.

(ποσά σε εκατ. ευρώ)

Νέο / τρέχον  προγραμμα ιδίων 

Alpha Bank

211

Eurobank

164

Εθνική Τράπεζα

115

Πειραιώς

100

Η Alpha Bank αναμένεται να ενεργοποιήσει το αμέσως προσεχές διάστημα το νέο πρόγραμμα επαναγοράς ύψους 211 εκατ. ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς με θέμα της τροποποίηση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. 

Η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε το ποσό που θα διατεθεί για το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών να ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ ενώ η ενεργοποίησή του εκτιμάται ότι θα γίνει περί τα τέλη Οκτωβρίου με την λήψη όλων των απαιτούμενων εποπτικών εγκρίσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα σε γυάλινο κτίριο
ΑΓΟΡΕΣ

Το τέλος του «μήνα του μέλιτος» για τις τραπεζικές μετοχές και η επόμενη ημέρα

Η εκρηκτική άνοδος των τραπεζικών μετοχών με +325% στην 5ετία, αποτέλεσμα της επιστροφής στην κανονικότητα, φτάνει στο τέλος της. Θετικές οι προοπτικές αλλά από εδώ και πέρα οδηγός θα είναι οι επιδόσεις, τα κέρδη και οι στρατηγικές κινήσεις.
Τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έτρεξαν» οι τράπεζες και το β’ τρίμηνο αλλά με μειωμένη ταχύτητα

Επιβράδυνση σημειώνουν οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις. Πιθανό να περάσουν προβλέψεις για τη λύση στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Ώθηση στα αποτελέσματα δίνουν οι προμήθειες και τα έσοδα από trading.
Τράπεζα σε γυάλινο κτίριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κόκκινα» δάνεια: 35% στην Ουκρανία με πόλεμο, 50% στην Ελλάδα με ειρήνη

Πώς η υπονόμευση της κουλτούρας πληρωμών στην κρίση γιγάντωσε τα «κόκκινα» δάνεια, πλήττοντας ανεπανόρθωτα τις τράπεζες. Οι υποχρεωτικές πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό και η ιστορική απώλεια των μεγάλων επενδύσεων στα Βαλκάνια.