Υποχώρησε περαιτέρω σήμερα, στις 64 μονάδες βάσης (0,64%), η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, ενώ στη διεθνή αγορά το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα στρέφεται στις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Στην ευρωζώνη μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων έχει πλέον απομακρυνθεί, ενώ κερδίζουν έδαφος τα ομόλογα των χωρών του Νότου, που θεωρούνται κερδισμένα από την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς τις αγορές τίτλων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε σήμερα στο 0,632%, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από τον Απρίλιο.
Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο -0,12% του 10ετούς στο 0,64% και του 15ετούς στο 0,766%. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 0,64% από 0,66% την Παρασκευή έναντι -0,41% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,05% από 1,06%.
Στην αγορά συναλλάγματος, ενισχύεται σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1811 δολ. από το επίπεδο των 1,1779 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1787 δολ.
Όπως ανέφερε η Τρ. Πειραιώς στην ανάλυσή της για τα ομόλογα, και τον Ιούνιο συνέχισε την ανοδική της πορεία η ελληνική αγορά ομολόγων υπό το πρίσμα των θετικών εξελίξεων για την δημοσιονομική ευελιξία από το Eurogroup του Ιουνίου και των αναθεωρήσεων προς τα πάνω της οικονομικής δραστηριότητας για το 2021.
Συγκεκριμένα, παρά τις πιέσεις που παρατηρήθηκαν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου στον Δείκτη Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς δεν υπήρξε αντίστοιχη επιδείνωση στα εγχώρια μακροοικονομικά θεμελιώδη και τους δείκτες οικονομικού κλίματος.
Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξης του 0,63% φτάνοντας τις 699 μονάδες στα τέλη του μήνα κινούμενος ωστόσο ανοδικά με τη δυναμική να συνεχίζεται και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Αντίστοιχα, η απόδοση του δείκτη σημείωσε περαιτέρω μείωση από τα ήδη χαμηλά επίπεδα του Μαΐου κατά 6 μβ στο 0,54% στα τέλη Ιουνίου.
Όσον αφορά τα επιμέρους ομόλογα του Δείκτη, η μεγαλύτερη μεταβολή στις αποδόσεις καταγράφηκε στο ομόλογο με λήξη το 2052 (30ετία) το οποίο βρέθηκε να είναι 3% υψηλότερα σε σχέση με τον Μάιο. Παρομοίως κινήθηκαν και το ομόλογο με λήξη το 2042 και το 2037 τα οποία κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 1.9% και 1.8% αντίστοιχα. Συνέπεια των ανωτέρω, είναι η καμπύλη επιτοκίων να παρουσιάσει τον Ιούνιο μια μετατόπιση των μακροπρόθεσμων λήξεων προς τα κάτω κατά περίπου 12-16 μονάδες βάσης (μβ) για τις λήξεις 15-30 ετών.
Αντίστοιχα, το εύρος επιτοκίων (spread) της ελληνικής 10ετίας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων κατέγραψε μικρή αύξηση τον Ιούνιο κατά 4 μβ στις 104 μβ με τις αποτιμήσεις που βασίζονται σε θεμελιώδεις παράγοντες της ελληνικής οικονομίας να δείχνουν προς μεγαλύτερη ενίσχυση των spread στο επόμενο διάστημα.