ΓΔ: 2057.56 -0.25% Τζίρος: 166.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Προσπάθεια για θετικό πρόσημο στο ΧΑ, ξεχωρίζουν Mytilineos, Lamda

Να καλύψει τις αρχικές απώλειες επιχειρεί ο Δείκτης, συνεχής εναλλαγή προσήμων. Πρώτες σε συναλλαγές οι μετοχές των Mytilineos και Lamda, ενώ παραμένουν υπό πίεση οι τράπεζες.

Το θετικό πρόσημο προσπαθεί να κατοχυρώσει ο Γενικός Δείκτης, μετά τη μικρή πτώση στην έναρξη των συναλλαγών. Λίγο μετά τις 14.00, ο Δείκτης βρισκόταν κοντά στις 865 μονάδες, με οριακή θετική μεταβολή, καθώς είχε περιοριστεί ελαφρώς η πτώση του τραπεζικού δείκτη, ενώ σημαντικοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως Mytilineos και Lamda Development είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συναλλαγές και έδιναν ώθηση στους βασικούς δείκτες.

Ειδικότερα, και ενώ οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη εξακολουθούν να κινούνται χαμηλότερα, στο ελληνικό χρηματιστήριο γίνεται μια προσπάθεια «αντεπίθεσης», με την αξία των συναλλαγών να παραμένει χαμηλή, κάτω από τα 14 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 14.00 και χωρίς προς το παρόν να είναι βέβαιη η κατοχύρωση του θετικού προσήμου, καθώς οι εναλλαγές είναι συνεχείς.

Μετοχές εταιρειών που παρουσιάζουν κινητικότητα αυτή την περίοδο είναι αυτές που προσελκύουν το ενδιαφέρον της αγοράς. Πρώτη σε συναλλαγές είναι η μετοχή της Mytilineos, που ενισχύεται κατά 1,5%, ενόψει της αυριανής ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου.

Δεύτερη, με κέρδη 1,70%, η μετοχή της Lamda Development, που εξακολουθεί να ωφελείται από τα θετικά στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώνεται έντονη ζήτηση και διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα οι τιμές για τις κατοικίες στον πρώτο «πράσινο» ουρανοξύστη που θα κατασκευαστεί στο Ελληνικό. Θετικά κινούνται, επίσης, οι μετοχές των ΟΤΕ (0,50%), ΟΠΑΠ (1,20%) και Motor Oil (0,,40%).

Αντίθετα, «κόκκινο» είναι το τραπεζικό ταμπλό και ο κλαδικός δείκτης χάνει 0,70%. Μοναδική εξαίρεση η Εθνική που σημειώνει μικρή άνοδο (0,70%). Αντίθετα, χάνει 1,20% η Alpha, περίπου 1% η Πειραιώς και 0,80% η Eurobank.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένουν σε καθοδική πορεία, με τον Stoxx 600 να χάνει 0,30%.Ανησυχίες στις αγορές προκαλούν οι συνεχείς ρυθμιστικές «επιθέσεις» του Πεκίνου στον κλάδο της τεχνολογίας, ενώ αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές θα παρακολουθούν με προσοχή τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και τη διήμερη συνεδρίαση της Fed που αρχίζει αύριο.

Για την ελληνική αγορά, θετική είναι η ανακοίνωση της λήξης των περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο, που είχαν προκαλέσει ανησυχίες για την πορεία του τουρισμού, αλλά για να κινηθεί ανοδικά ο Γ. Δείκτης και, ιδιαίτερα, για να ξεπεράσει τις 870 μονάδες, οι αναλυτές εκτιμούν ότι χρειάζεται να αρθεί η επιφυλακτικότητα των αγοραστών και να αυξηθούν οι ημερήσιες συναλλαγές.

Πάντως, ενθαρρυντικό στοιχείο από τις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι έκλεισε γρήγορα το «ρήγμα» που άνοιξε με τη μεγάλη πτώση της Δευτέρας (-3,88%), καθώς οι απώλειες καλύφθηκαν στις επόμενες συνεδριάσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο μετοχών πίνακας
ΑΓΟΡΕΣ

Η ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών δίνει ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια άνοδο παρουσιάζουν οι τιμές των μετοχών στην έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, ακολουθώντας την τάση των ευρωπαϊκών αγορών. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 2.022,25 μονάδες με άνοδο 0,24% και τζίρο 16,99 εκατ. ευρώ.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεων συνέχεια στο ΧΑ και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας

Στις 2.021,69 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (-1,06%) με το αρνητικό σερί να εκτείνεται πλέον στις τέσσερις συνεδριάσεις και απώλειες κοντά στο 4%. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips κράτησαν το ΧΑ για τρίτη ημέρα στα «κόκκινα»

Συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα το αρνητικό σερί του Γενικού Δείκτη. Παρά τις ισχυρές πιέσεις κατάφερε να κλείσει σε απόσταση ασφαλείας από τις 2.000 μονάδες. Πτώση 1,44% για τον τραπεζικό δείκτη και 1,35% στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.