ΓΔ: 2216.52 -1.76% Τζίρος: 275.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Τράπεζες και φόβοι για πανδημία οδηγούν χαμηλότερα το Χρηματιστήριο

Μόλις δύο τίτλοι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εμφανίζουν κέρδη, ενώ σημαντικό πλήγμα δέχονται μετοχές άμεσα συνδεδεμένες με την πορεία οικονομίας και τουρισμού.

Χαμηλότερα και από το επίπεδο των 880 μονάδων διαμορφώνεται το χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση της πανδημίας, καθώς ο συνδυασμός μεγάλων πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές και των φόβων για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, καθιστά τους επενδυτές απόλυτα απρόθυμους να προχωρήσουν σε αγορές μετοχές. Την ίδια ώρα πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες, όμως, να υποχωρούν από ιστορικά υψηλά και τον Stoxx 600 να έχει απώλειες 0,1%. 

Στις 11:34 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 0,95% στις 878,24 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 5,93 εκατ. ευρώ. Πλήρης επικράτηση των πτωτικών μετοχών οι οποίες φθάνουν στις 55, έναντι 16 ανοδικών και 13 που παραμείνουν αμετάβλητες. Στο -1,03% διαμορφώνεται ο δείκτης υψηλής κεφαλαιποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,88%. 

Απώλειες 1,05% για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,53%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυαναμώνεται 1,41%, τη Eurobank να κινείται 0,8% χαμηλότερα, ενώ απώλειες 2% εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς. 

Μοναδικές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που εμφανίζουν κέρδη είναι αυτές των Coca-Cola HBC (0,43%) και Sarantis (1,7%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι τίτλοι των Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos και ΕΥΔΑΠ με απώλειες που ξεπερνούν το 2%, 

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε συνδυασμό με τον χαμηλό ρυθμό των εμβολιασμών, δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες, με δεδομένη και την επιθετική συμπεριφορά της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική. Ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας θα αποτελούσε καταστορφή για τον τουρισμό και ως εκ τούτου για το σύνολο της οικονομίας, θέτοντας εμπόδια στην ανάκαμψη, ενώ κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η οικονομία και τα δημόσια οικονομικά δεν θα αντέξουν επ' άπειρον ώστε το κράτος να συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+0,47%) και των Ασφαλειών (+0,24%) , ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών(-1,15%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,08%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Reds +3,95% και Informa Λύκος +3,63%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Λανακάμ -6,52% και ΕΛΓΕΚΑ -3,61%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες 1,76%, οι απειλές Τραμπ κλωνίζουν τις αγορές

Στις 2.216,52 μονάδες με πτώση 1,76% και τζίρο 275 εκατ. ευρώ, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης υπό τις πιέσεις που προκαλούν οι κινήσεις Τραμπ. Δύσκολα εντόπιζε κάποιος πρωταγωνιστή και η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών υποχώρησε.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακό ριμπάουντ με τράπεζες «κόντρα» στις απειλές Τραμπ

Στις 2.256,32 μονάδες με άνοδο 0,48% και σε νέα υψηλά έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Ο τραπεζικός δείκτης έγραψε νέο υψηλό 10 ετών λόγω της πορείας των Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες επίσης βρέθηκαν σε νέα υψηλά.
Χρηματιστήριο, Δείκτης
ΑΓΟΡΕΣ

Τα 10 blue chips που οδηγούν το ράλι στο Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα του 2026

Με τραπεζική ώθηση το ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο ξεκίνημα του 2026. Από τις 10 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που οδηγούν την άνοδο οι 6 είναι τραπεζικές. Ποιες μετοχές υστερούν και ποιες κινούνται κόντρα στο ρεύμα.