Η Τουρκία δεν προτίθεται να προχωρήσει στην επιβολή capital controls ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο υπ. Οικονομικών της γειτονικής χώρας. Λουτφί Ελβάν, ο οποίος με σχετική ανακοίνωση προσπαθεί να καθησυχάσει την αγορά και να «μαζέψει» την πορεία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, η οποία έφθασε να υποχωρεί έως και 17%.
Σε γραπτή του ανακοίνωση τονίζει ότι «η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στις ελεύθερες αγορές και στην ελεύθερη διακύμανση της ισοτιμίας του νομίσματος. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει ως προτεραιότητά της τη σταθερότητα των τιμών και την εφαρμογή δημοσιονομικής πολιτικής που θα στηρίζει τη νομισματική πολιτική προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός».
Η παραπάνω δήλωση ήταν αρκετή για να περιορίσει τις απώλειες της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να φθάνει στις 7,85 λίρες ανά δολάριο, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε ξεπεράσει σημαντικά τις οκτώ λίρες ανά δολάριο, πλησιάζοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό.
Η πορεία του βασικού δείκτη του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης
«Μαζεύουν» ελαφρά και οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης με τον βασικό δείκτη να υποχωρεί 8,39%, έχοντας σημειώσει ενδοσυνεδριακές απώλειες που ξεπέρασαν το 9% και εξαιτίας αυτού υπήρξε και ολιγόλεπτη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που ηγούνται του sell off με τον αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί άνω του 9%, ενώ μεγάλες πιέσεις ασκούνται στο σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων και κυρίως αυτών που συνδέονται άμεσα με την πορεία της οικονομίας. Την ίδια ώρα η απόδοση για το 10ετές τουρκικό ομόλογο εμφανίζει ράλι έχοντας αυξηθεί σχεδόν 18%, καθιστώντας το κόστος δανεισμού της χώρα μη βιώσιμο.
Η πορεία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας
Αιτία η αιφνίδια «καρατόμηση» του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Νάτζι Αμπάλ, από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Αμπάλ καθαιρέθηκε δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, στο οποίο δεν εξηγήθηκε το γιατί. Ωστόσο η εξέλιξη σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την αύξηση κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές. Ο διοικητής βρισκόταν στη θέση για μόλις πέντε μήνες.
Τον κ. Αμπάλ αντικατέστησε ο οικονομολόγος Σαχάπ Καβτζίογλου, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), εξέλιξη που προφανώς οι αγορές εξέλαβαν ως αμφισβήτηση της μελλοντικής ανεξαρτησίας του τουρκικού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος. Ο νέος διοικητής υποσχέθηκε χθες Κυριακή ότι δεν θα προχωρήσει σε απρόσμενες, σημαντικές αλλαγές πολιτικής και ότι θα εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
«Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα συνεχίσει να αξιοποιεί όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής με αποτελεσματικότητα, για να επιτύχει τον στόχο της: τη διαρκή μείωση του πληθωρισμού», διαβεβαίωσε ο κ. Καβτζίογλου σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, χωρίς πάντως, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, να πείσει.
Όπως υποστηρίζει ο Τζέφρι Χάλεϊ, αναλυτής της OANDA και ειδικός στην τουρκική οικονομία και αγορά «ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από το επενδυτικό κοινό για τις προσπάθειές τους να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό. Ο αντικαταστάτης του είναι ένας ελάχιστα γνωστός καθηγητής του οποίου βασικό προσόν είναι ότι μοιράζεται τις ίδιες απόψεις με τον Ερντογάν»..