ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Έκαναν εμβόλιο... τα χρηματιστήρια: Ποιες μετοχές ευνοούνται τώρα

Το ιστορικό επίτευγμα της Pfizer σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας μέσα στο 2021 και επαναφέρει τα επενδυτικά κεφάλαια στις «κλασικές» μετοχές. Το άλμα τραπεζών, διυλιστηρίων και Aegean.

Η ελπίδα ότι η επιστήμη θα νικήσει την πανδημία που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου είναι από χθες ρεαλιστική και αλλάζει το σκηνικό στις αγορές: ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός απολογισμός από τις χθεσινές συναλλαγές στα διεθνή χρηματιστήρια (παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country) δείχνει ότι, σε λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση για το εμβόλιο της Pfizer, προστέθηκαν 1,8 τρισ. δολ. στην αξία των μετοχών, σχεδόν όσο το ΑΕΠ μιας μεγάλης βιομηχανικής χώρας, όπως η Ιταλία.

Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η πρόοδος για το εμβόλιο πήρε διαστάσεις θριάμβου. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και περισσότερα από 9 χρόνια:11,46%. Καλές εποχές θύμισε και η αξία των συναλλαγών, ξεπερνώντας τα 119 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την έξαρση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μετοχές κλάδων που είχαν υποστεί βαρύτατη πίεση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας (τράπεζες, αερομεταφορές, διυλιστήρια) έμοιαζαν να γιορτάζουν το τέλος μιας πολιορκίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, μιλώντας στον Τζον Ντεφτέριος του CNN, ότι «η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότατη μόλις έχουμε το εμβόλιο».

Η επιτυχία της Pfizer και το φάρμακο της Eli Lilly

Πόσο σημαντική, όμως, ήταν πραγματικά η χθεσινή ανακοίνωση της Pfizer; Οι αγορές δεν έχουν την ψευδαίσθηση ότι το υπό δοκιμή εμβόλιο, που είχε αποτελεσματικότητα 90% στα τεστ, θα αλλάξει αυτό που επισήμανε και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, ότι δηλαδή ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Μαγική λύση για την έξοδο από τον εφιάλτη δεν υπάρχει.

Αυτό που υπάρχει, όμως, είναι η βάσιμη ελπίδα ότι τον επόμενο χρόνο η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να επανέρχεται στην προ πανδημίας λειτουργία της και δεν θα υπάρχουν πλέον εμπόδια σε μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη, που θα αρχίσει να επουλώνει τα τραύματα της μεγάλης ύφεσης του 2020, επαναφέροντας τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων. «Οι επενδυτές βγήκαν από τις τοποθετήσεις ασφαλούς καταφυγίου και έριξαν ρευστότητα σε αγορές που είναι στενά συνδεδεμένες με την οικονομική ανάπτυξη», όπως σχολίασε το Bloomberg.

Ο αρθρογράφος του Bloomberg για θέματα υγείας, Μαξ Νίσεν, ήταν κατηγορηματικός: «Πρόκειται για φανταστικά νέα, για ένα ιστορικό επιστημονικό επίτευγμα». Αν και τόνισε ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν μπορεί να φθάσει σε αρκετή παραγωγή για να καλύψει γρήγορα τις παγκόσμιες ανάγκες, επισήμανε ότι ήδη και η Moderna βρίσκεται πολύ κοντά στην επιτυχία και θα υπάρξουν και άλλα από τα δοκιμαζόμενα εμβόλια που θα περάσουν τους ελέγχους, ώστε τελικά να φθάσουμε σε μια παραγωγή που θα μπορεί να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σημαντική αλλά που επισκιάσθηκε από τον θρίαμβο της Pfizer, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την πειραματική χρήση φαρμάκου αντισωμάτων της Eli Lilly (το ίδιο που είχε λάβει και ο Ντ. Τραμπ), το οποίο έχει αποτελέσματα σε ασθενείς άνω των 65 που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και σε αρκετές περιπτώσεις τους προστατεύει από μια εισαγωγή σε νοσοκομείο. Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη ότι στο δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί και πριν φανούν στην πράξη τα αποτελέσματα των εμβολίων, θα υπάρχει μία ακόμη υποσχόμενη θεραπεία για την αναχαίτιση του ιού, ιδιαίτερα σε αυτούς που θεωρούνται ως πλέον ευάλωτοι.

Προεξοφλώντας τη νίκη κατά του ιού

Ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί, τα χρηματιστήρια καλούνται το επόμενο διάστημα να ενσωματώσουν στις αποτιμήσεις των μετοχών τη βάσιμη, πλέον, προσδοκία για μια επαναφορά της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, όσο και αν σε ορισμένες αγορές οι αποτιμήσεις φαίνονται «φουσκωμένες» μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ (κυρίως στις ΗΠΑ).

Η πορεία ασφαλώς δεν θα είναι ευθύγραμμη, αφού καθημερινά θα αξιολογούνται όσα συμβαίνουν κατά την εξέλιξη της πανδημίας, των ανά τον κόσμο περιοριστικών μέτρων και πιθανών δυσάρεστων εξελίξεων από το επιστημονικό πεδίο (ουδείς μπορεί, για παράδειγμα, να αποκλείσει ότι κάτι θα πάει στραβά στο τελικό στάδιο δοκιμών της ασφάλειας του εμβολίου της Pfizer). Καθημερινά θα αξιολογούνται και οι αντιδράσεις κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων (η ΕΚΤ ετοιμάζεται τον Δεκέμβριο για μια ακόμη μεγάλη ένεση ρευστότητας στην ευρωζώνη, ενώ λιγότερο σαφή είναι τα πράγματα για τη στήριξη στην άλλη όχθη του Ατλαντικού).

Οι «κλασικές» μετοχές επιστρέφουν

Αυτό, όμως, που φαίνεται πλέον βέβαιο είναι το εμβόλιο φέρνει μια αλλαγή υποδείγματος στα χρηματιστήρια: η προοπτική μιας ζωής χωρίς τον ιό αλλάζει προς το καλύτερο την επενδυτική αξιολόγηση των «κλασικών» κλάδων της οικονομίας, από τις τράπεζες και τα πετρέλαια, ως τις αερομεταφορές, τον τουρισμό και το εμπόριο, που είχαν δεχθεί βαρύτατη πίεση όσο η επάνοδος σε μια κανονική λειτουργία των οικονομιών φαινόταν πολύ μακρινή και αβέβαιη. Ταυτόχρονα, μειώνεται η ελκυστικότητα των λεγόμενων “stay at home” εταιρειών, δηλαδή όσων υπόσχονται ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν με τεχνολογικά μέσα τις ανάγκες καταναλωτών που «μένουν σπίτι», ή επιχειρήσεων που μεταφέρουν εξ ανάγκης λειτουργίες τους στο διαδίκτυο.

Η νέα ισορροπία που τείνει να διαμορφωθεί έγινε σαφής στη χθεσινή συνεδρίαση της Ν. Υόρκης, όπου, για παράδειγμα, κορυφαία σε άνοδο ήταν η μετοχή της εταιρείας κρουαζιέρας Carnival, με κέρδη 39%, ενώ έκανε «βουτιά» η μετοχή της Zoom κατά 17%, καθώς οι τηλεδιασκέψεις χάνουν τη γοητεία τους όταν πλησιάζει το τέλος της εποχής της πανδημίας.

Λ. Αθηνών: Το «ξύπνημα» των κλάδων που πιέσθηκαν

Αντίστοιχα, στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, οι επενδυτές έσπευσαν να «ψαρέψουν» σε πολύ χαμηλά επίπεδα αποτίμησης μετοχές των κλάδων που δοκιμάσθηκαν περισσότερο από την πανδημία:

  • Κοντά στο limit-up έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης (άνοδος 26,99%), καθώς το εμβόλιο απομακρύνει τις πιο ακραίες ανησυχίες για την πορεία του κλάδου και είναι πιθανό πλέον, σε ένα ομαλό οικονομικό περιβάλλον, οι τράπεζες να αποφύγουν μια εκτίναξη των προβληματικών δανείων και να έλθουν πιο κοντά στο στόχο τους για συγκράτηση των νέων «κόκκινων» δανείων κοντά στα 5 δισ. ευρώ, αποφεύγοντας έτσι και νέα προβλήματα με την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Σε ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον οι τιτλοποιήσεις δανείων θα είναι ευκολότερες, όπως και, γενικότερα, η προσπάθεια εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων.
  • Το ανοδικό «ξέσπασμα» της μετοχής της Aegean (29,89%), επανέφερε την αξία του κυρίαρχου αερομεταφορά της χώρας κοντά στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε υποχωρήσει αρκετά χαμηλότερα από τα 200 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την ανησυχία των επενδυτών ότι πολύ σύντομα θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση από τη διαρκή «αιμορραγία» ρευστότητας. Η προοπτική αποκατάστασης της κανονικότητας στις αερομεταφορές και τον τουρισμό μπορεί να μην είναι άμεση, όμως αρχίζει να γίνεται βάσιμη η ελπίδα για μια αισθητή ανάκαμψη το 2021.
  • Οι δύο όμιλοι των καυσίμων, ΕΛΠΕ και Motor Oil είδαν τις μετοχές τους να «ανασαίνουν» από τις ακραίες πιέσεις που έχει προκαλέσει αφενός η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στην εσωτερική αγορά, αφετέρου το χειρότερο έτος της ιστορίας στη διύλιση, λόγω της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών και των περιθωρίων. Τα χθεσινά κέρδη των ΕΛΠΕ (15,18%) και της Motor Oil (13,81%) μπορεί να μην πιστοποιούν ότι οι δυσκολίες τελείωσαν, όμως δείχνουν ότι το εμβόλιο θέτει ένα όριο στην υποχώρηση των μετοχών του κλάδου και αφήνει περιθώρια για επαναφορά σε καλύτερη αποτίμηση, ιδιαίτερα αν ξεφύγει από τα πολύ χαμηλά της επίπεδα η διεθνής τιμή του αργού.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Γενικευμένες πιέσεις σε τράπεζες - blue chips έφεραν «βουτιά» του Δείκτη

Εν μέσω σημαντικής πτώσης των ευρωπαϊκών μετοχών, οι πωλητές κυριάρχησαν απόλυτα στο ΧΑ και πίεσαν τον Δείκτη στις 1.381 μονάδες. Με απώλειες πάνω από 1% έκλεισαν 15 τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
ΑΓΟΡΕΣ

BusinessDaily Podcast: Τέλεια καταιγίδα στις αγορές και sell off μετοχών

Οι δημοσιογράφοι του BD Γιάννης Παπαδογιάννης και Νώντας Χαλδούπης συζητούν για την «βύθιση» των χρηματιστηρίων, τους λόγους που πυροδότησαν το sell off των μετοχών σε Ασία - ΗΠΑ και Ευρώπη και τις εκτιμήσεις για τη συνέχεια.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.